Jest to moje pierwsze ciasto bez mąki i zapewne nie ostatnie ponieważ jest wspaniałe. Bardzo mokre w środku a na zewnątrz chrupkie. Przepis ten znalazłam w książce Nigelli Lawson "Kuchnia - przepisy z serca domu".
Składniki
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 250 g miałkiego cukru
- 100g mielonych migdałów (dałam migdały w płatkach 50 g)
- 4 łyżeczki kakao
- otarta skórka i sok z jednej limonki
- cukier puder do oprószenia
- tortownica albo inna okrągła forma o średnicy 23 cm
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i wysmaruj masłem ścianki.
Stop czekoladę i masło w żaroodpornej misce opartą na rondlu z gotującą wodą, odstaw miskę na bok i poczekaj aż ostygnie.
Ubij jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się prawie trzykrotnie i będą jasne i pieniste..
Wymieszaj migdały i kakao w proszku, dodaj je do jajek z cukrem, a następnie dodaj ostudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj otartą skórkę i sok z limonki i wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40 - 45 minut, ciasto stężeje na powierzchni, ale w środku będzie jeszcze półpłynne.
Wyjmij je z piekarnika i odstaw żeby ostygło. Kiedy nieco ochłonie, przykryj je czystą ściereczką, żeby nie wyschło, chociaż będzie lekko spękane na wierzchu.
Kiedy ciasto zupełnie ostygnie, wyjmij je z formy, oprósz cukrem pudrem.
poproszę kawałek! ^^
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. : Zawsze ciekawią mnie przepisy na ciasta bez mąki. Połączenie czekolady i limonki musi być świetne.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, chyba muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńLubię nutę cytrynową w wypiekach. Może wreszcie się skuszę na produkcję ciacha bez mąki? :-)
OdpowiedzUsuń