Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Wino grzane



Wiem że jeszcze jest lato a ja Wam tu piszę o grzanym winie. Ale ostatnio tak się przeziębiłam  że postanowiłam w sumie pierwszy raz w życiu zrobić sobie wino grzane. Bardzo mi zasmakowało i pomogło:). Czuję się o wiele lepiej:). A wina jakiego użyłam to Celebro wytrawne czerwone.


Składniki
- litr wina czerwonego wytrawnego Celebro
- pomarańcza (skórka i sok)
- laska cynamonu
- 5 goździków
- anyż gwiazdkowy
- 3 łyżki brązowego cukru


Wszystkie składniki wlewamy i wkładamy do garnka. Stawiamy na gazie i trzymamy tak długo aż wino będzie gorące (nie można go zagotować!!!!). Pijemy gorące.



piątek, 30 sierpnia 2013

Sałatka z fetą, pomidorem koktajlowym, szczypiorkiem polana olejem z pestek dyni



Szybka, smaczna sałatka. Zrobienie mi jej zajęło dosłownie 5 minut.


Składniki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- kostka sera feta
- szczypiorek
- olej z pestek dyni Biolevita



Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Ser feta pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać - polać olejem z pestek dyni. Odstawić na godzinę do lodówki.



czwartek, 29 sierpnia 2013

Deser z serka mascarpone i malin



A na deser w moje urodziny podałam maliny połączone z serkiem mascarpone. Trochę mi deser nie wyszedł pod względem wizualnym, a to dlatego że serek mascarpone nie był gesty:/. Miał być deser warstwowy a nie wyszedł:/. Ale za to był bardzo dobry:). Do deseru podałam Wino różowe, półsłodkie Celebro.



Składniki
- 200 g malin
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- migdały 
- Wino Celebro różowe, półsłodkie



Maliny zmiksować w blenderze.
Żółtka od jajek zmiksować z serkiem mascarpone i łyżką cukru.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowo - jajecznej i wymieszać.
Do szklanek lub pucharków układać warstwami maliny i masa serowo - jajeczna. Na samej górze powinna znajdować się masa serowo - jajeczna. Wierzch ozdobić malinami i migdałami.






środa, 28 sierpnia 2013

Kotlety niemieckie



U mnie w rodzinie znane są pod  nazwą kotlety niemieckie, może Wy znacie je pod inną. W sumie dawno ich nie robiłam bo przeszło rok. Zapomniałam o nich a są takie dobre i szybko się je robi.


Składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki magii
- 2 łyżki oliwy
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz


Kurczaka oraz cebulę pokroić w kostkę i włożyć do miski. Pietruszkę posiekać. Dodać jajko, kartoflankę, magii, oliwę i przyprawy - wymieszać. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażyć kotlety tak jak placki ziemniaczane. Z tego przepisu wychodzi około 12 kotletów.

wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto z malinami



Korzystam z malin póki są choć są i odmiany jesienne więc będzie można z nich długo korzystać. Choć teraz chyba są najlepsze i najsłodsze, a i cenna nie najgorsza:). Przepis na ciasto znalazłam Filozofia smaku.


Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin
- cukier puder do posypania


Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku - nadal miksując. Dodajemy ekstrakt ponownie miksujemy. Wsypujemy mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż składniki się połączą.
Ciasto wlewamy do okrągłej formy, na wierzchu układamy maliny.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pomidory i feta podane w papryce



To żaden przepis a pomysł, jak można fajnie podać sałatkę lub przekąskę.


Składniki 
- 2 papryki 
- pomidorki koktajlowe
- pół kostki sera feta


Papryki myjemy, odcinamy górę i wyjmujemy gniazda nasienne. Pomidorki kroimy na połówki a ser feta w kostkę - mieszamy w misce. Przekładamy do papryk. Możemy polać oliwą.

Przesyłka od sklepu Emako



W tym tygodniu przyszła do mnie druga paczka od sklepu Emako:).
Tym razem wybrałam sobie do testów:

- Dwa naczynia do zapiekania
- Składana deska do krojenia
- Miseczki ceramiczne + łyżeczki

Niebawem pierwsze recenzje:).

niedziela, 25 sierpnia 2013

Placuszki z sosem malinowym



Lubimy z mężem i placuszki i naleśniki. Tym razem na obiad wymyśliłam placuszki ale z sosem malinowym. Wyszły naprawdę bardzo dobre. A pomysł na placuszki znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem.


Składniki
- 200 g malin
- 2,5 łyżki cukru
- 3 łyżki malibu - nie miałam dałam wodę
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 205 g kefiru
- 1 łyżka oleju


Maliny myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w rondelku, dodajemy wodę i cukier i smażymy na wolnym ogniu około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
W misce umieszczamy jajka, cukier i olej - miksujemy. Kolejno dodajemy mleko, kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - dokładnie miksujemy.
Placuszki smażymy na oleju na średnim ogniu.
Podajemy z sosem malinowym.
Dekorujemy malinami.









sobota, 24 sierpnia 2013

Makaron po meksykańsku



Jak wiecie uwielbiam pikantne dania i kuchnię meksykańską również:). Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Marty szybko go zrobiłam. I nie zawiodłam się bo danie było pyszne i pikantne:). Mamy z Martą podobne gusta:D.


Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250 - 300 g makaronu kolanko z falbanką Makaron Czaniecki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- mała puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie ( nie dostałam kupiłam w zwykłej zalewie)
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia


Mięso, papryki, cebulę, chilli (bez pestek) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolę wraz z zalewą. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem około 20 minut.
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu i wymieszać z sosem.



piątek, 23 sierpnia 2013

Malinowe muffinki marmurkowe



Jak wiecie już od dawna bo Was ciągle bombarduję przepisami uwielbiam muffinki:). Ale gdy te zobaczyłam u Domi musiałam je zrobić:). Są przepyszne ciasto jest inne niż w normalnych muffinkach. Bardzo bardzo dobre. Na pewno jeszcze je zrobię ale z innymi owocami.


Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego - dałam aromat
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 225 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g malin
- 1 łyżka cukru pudru


Maliny z cukrem zmiksować na puree - odstawić.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, wyłożyć formę papilotkami.
Masło z cukrem ubić na puszystą masę, dodać aromat waniliowy, jajko oraz mleko i całość zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników - całość zmiksować.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości, zrobić na środku ciasta małe wgłębienie i nakładać sos z malin - za pomocą drewnianej wykałaczki tworzyć marmurkowe wzorki.
Wstawić muffinki do piekarnika i piec 25 minut.








< /a>

czwartek, 22 sierpnia 2013

Jajka zapiekane w kokilkach z salami i pomidorem



Kolejna moja propozycja na jajka w kokilkach. Tym razem z salami i pomidorem było bardzo dobre i bardzo sycące.


Składniki
- 2 plasterki salami
- pół pomidora
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- mozzarella


Kokilki smarujemy masłem i na dno układamy plasterek salami. Pomidora sparzyć i obierać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć go na salami. Na to wbijamy jajko - przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut.

środa, 21 sierpnia 2013

Kokardki w sosie serowym z pomidorem suszonym i groszkiem



Zakochałam się ostatnio w makaronach i co róż kombinuję z sosami i dodatkami. Obiad wyszedł bardzo sycący i szybko się go robi.


Składniki
- 300 g makaronu kokardki Mamma Mia
- pól słoiczka pomidorów suszonych
- pół puszki zielonego groszku
- 100 g sera żółtego
- 100 g serka topionego
- śmietana 18% - 200 ml
- łyżka masła


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pomidory suszone kroimy na pól, groszek odsączamy po czym podsmażamy na maśle. Po jakiś 2 - 3 minutach dolewamy śmietanę i oba sery. Mieszamy tak długo aż serki się nie rozpuszczą. .
Makaron wkładamy do sosu mieszamy i podajemy.




wtorek, 20 sierpnia 2013

Kurczak z gruszką i gorgonzolą z ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi



Obiad ten powstał na moje urodzinki które były wczoraj. Długo się zastanawiałam co mam zrobić, aż w końcu wpadłam na pomysł, aby połączyć kurczaka gruszkę i gorgonzolę i pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę:). Uwielbiam takie połączenia. A jeszcze do tego smak dopełniło Wino Celebro półwytrawne.


Składniki
- pierś z kurczaka
- pomidorki cherry
- 5 większych ziemniaków
- ser gorgonzola
- gruszka
- łyżka masła
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki rozmarynu (u mnie suszony)
-  2 łyżeczki sos worcestershire
- wino Celebro białe półwytrawne


Pierś z kurczaka przygotowujemy wieczorem i wkładamy do marynaty. Pierś przecinamy wzdłuż na pół i wkładamy do miski zalewamy ją olejem i sosem worcestershire o raz posypujemy rozmarynem i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień odsączamy pierś z marynaty i albo smażymy na patelni grillowej albo tak jak ja w piekarniku.
Gruszkę obieramy i kroimy na plastry oraz podsmażamy na łyżce masła
Pierś trzymamy  w piekarniku około 10 minut po czym układamy po plasterku gruszki i trzymamy około minuty. Po minucie na każdą gruszkę wkładamy ser i również trzymamy w piekarniku minutę aby ser się nie rozlał na boki.
Ziemniaki można ugotować. Ja smażyłam w piekarniku około godziny z rozmarynem i łyżką oleju.





poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Kotlet z bułki tartej i jajka - czyli jak wykorzystać resztki:)



Kolejnym moim pomysłem na wykorzystanie resztek jest Kotlet z bułki tartej i jajka. Znacie ten pomysł? Lubicie? Bo my z córką uwielbiamy:). Sposób ten podpatrzyłam  u mojego taty jak gotował, zawsze mi robił takie kotlety gdy zostawała bułka i jajko. Zazwyczaj gdy robimy schabowego lub innego kotleta to używamy właśnie bułki i jajka - i po co marnować jedzenie jak można zjeść:).
Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie każdy lubi takie rozwiązania, ale pokazać mogę.


Składniki
- jako
- bułka tarta
- sól - opcjonalnie
- pieprz - opcjonalnie


Do jajka wsypujemy bułkę tartą i mieszamy - jeśli jest za gęste dodać ciut przegotowanej wody. Przekładamy na patelnię i smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Muffinki z nektarynkami



Kolejna propozycja na przepyszne muffinki, tym razem z nektarynkami. Przepis ten dodaję do akcji na blogu Domi:).


Składniki
- 100 ml oleju
- 300 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 3 nektarynki + 1 dekoracji
- cukier puder do posypania


Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli cukier.
W drugiej misce wymieszać mleko,olej i jajka.
Do sypkich składników dodać mokre i wymieszać.
Nektarynki pokroić w kostkę i dodać do ciasta ponownie wymieszać.
Przełożyć ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach około 20 minut.





< /a>

sobota, 17 sierpnia 2013

Surówka z ogórka, cebuli, oregano i oliwy z oliwek



Świetna szybka do zrobienie i mega dobra surówka. Dawno się tak nie zachwycałam surówkami. Przepis ten dostałam od mojej sąsiadki.


Składniki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- łyżeczka oregano Kotanyi Raj Smakosza
- łyżka oliwy z oliwek



Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy oregano i oliwę i mieszamy. Podajemy surówkę schłodzoną.



piątek, 16 sierpnia 2013

Zapiekanka z makaronem i warzywami na patelnię



Kolejna propozycja na smaczny i szybki obiadek.


Składniki
- makaron Kokardka Makaron Czaniecki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 zwyczajne
- warzywa na patelnię żółte Frosta
- kawałek żółtego sera
- śmietanka 18%


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i chwilę podsmażyć na patelni. Po chwili dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Po około 10 minutach dodać warzywa na patelnię i smażyć następne 10 minut, ale pod przykryciem.
Makaron przełożyć do miski, do niego dodać warzywa i kiełbasę, wszystko wymieszać i dodać śmietankę.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.



czwartek, 15 sierpnia 2013

Ciasto z malinami



W końcu udało mi się kupić malinki:). Lubicie? Bo ja bardzo:). Mam parę pomysłów na ich wykorzystanie, więc będą się pojawiać:). Jako pierwsze zrobiłam bardzo dobre ciacho, bardzo proste i zniknęło w tempie błyskawicznym. Przepis ten znalazłam na blogu Magda Kucharzy.


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 350 g malin
- 80 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka masła


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić.
Olej, masło, jajka i mleko wymieszać dokładnie ze sobą ( zrobiłam to mikserem). Następnie dodać do mąki i połączyć. Na tortownice (taką małą chyba ma 20 cm) wlać połowę ciasta, posypać porcją malin, następnie przykryć je resztą ciasta i wierzch również obłożyć malinami.
Piec w 180 stopniach, około 45 minut.

Białą czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto.








środa, 14 sierpnia 2013

Zapiekanka makaronowa z sosem węgierskim i mięsem mielonym



Szybka i smaczna zapiekanka z sosem węgierskim. Bardzo mi zasmakował ten sos ponieważ był ostry:). Czuć było paprykę i chyba cukinię:).


Składniki 
- makaron u mnie muszle
- sos węgierski Reypol
- 0,5 kg mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 30%
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać czosnek i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać mięso mielone i smażyć około 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać sos węgierski oraz śmietankę.
Makaron i mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wymieszać i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut.




wtorek, 13 sierpnia 2013

Muffinki bananowe z czekoladą



Ostatnio zostało mi dużo przejrzałych bananów więc zrobiłam muffinki, ale dodałam do nich czekoladę mleczną. Wyszły bardzo dobre nie za słodkie. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson.



Składniki
- 3 banany
- 1 szklanka oleju
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady mlecznej


Rozgnieść banany widelcem lub w blenderze.
W jednej misce wymieszać suche składniki, czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W drugiej misce utrzeć olej z jajkami.
Do suchych składników dodać mokre oraz banany i wymieszać.
Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości.
Piec w 200 stopniach, około 25 minut.



< /a>

niedziela, 11 sierpnia 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



Udało mi się dostać po dość niskiej cenie truskawki i postanowiłam znów zmierzyć się z ciastem drożdżowym i zrobić drożdżówki. Teraz idzie mi to bardzo szybki i nie mam już czego się obawiać:). Przepis ten znalazłam na blogu Just me Delicious.


Składniki
- 200 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 g mąki
- 90 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 400 - 500 g truskawek
Kruszonka
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła


Mleko podgrzać aż będzie letnie. Dodać do niego rozdrobnione drożdże i dwie łyżeczki cukru i pozostawić na około 5 do 10 minut. Po upływie czasu dodać drożdże do mąki, masła i jajka. Wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich "ropłaszczyć" na placek i ja zrobiłam takie bułeczki bo truskawki znalazły się w środku:). Ale można zrobić tradycyjne.
Składniki na kruszonkę rozgnieść ze sobą, tak aby powstały grudki i podzielić na drożdżówki.
Piec w 180 stopniach, 20 minut.
Mi z tego przepisu wyszło 8 drożdżówek.





sobota, 10 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie musztardowej



Kolejna porcja ogórków na zimę przygotowana. Tym razem ogórki z musztardą są bardzo smaczne.


Składniki (na 8 słoiczków takich jak na zdjęciu)
- 2,5 kg ogórków
Do każdego słoika włożyć:
- 7 sztuk ziela angielskiego
- 4 sztuki pieprzu w kulkach ( u mnie zielony) Skworcu
Zalewa
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek musztardy sarepskiej


Ogórki pokroić na 4 części lub jak ogórek jest większy to na więcej. Ogórki układać w słoiczku pionowo. Do każdego słoika włożyć ziele angielskie i pieprz.
Zalewa:
Ocet, cukier, sól i wodę zagotować. Po zagotowaniu dodać musztardę i wymieszać. Nalewać zalewę do słoików i je zakręcać. Gotowe słoiki z ogórkami pasteryzować po 3 minut i odkładać.

piątek, 9 sierpnia 2013

Keks



Za keksem nie przepadam, bo nie przepadam za suszonymi owocami. Ale zrobiłam i całkiem dobry wyszedł:). Przepis ten znalazłam w książce Kuchnia Polska z 1999 roku.


Składniki
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 20 g proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek Kresto
- 50 g suszonych śliwek Kresto
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g skórki cytrynowej
- 50 g migdałów
- tarte orzechy włoskie BackMit


Śliwki i morele drobno pokroić. Bakalie obtoczyć w mące. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i orzechy włoskie tarte oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać powierzchnię.
Piec godzinę w 180 stopniach.



Kompot z moreli i czerwonych porzeczek



W tym roku coś mi bardzo smakują schłodzone kompoty. Uwielbiam je pić, dlatego też kupuję różne owoce i kombinuję:). Tym razem połączyłam morele i porzeczki czerwone.Wyszło bardzo dobre nie za słodkie.


Składniki
- kilogram moreli
-  0,5 kg czerwonych porzeczek
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 5 łyżek cukru
- karafka Dafi


Owoce umyć i przełożyć do garnka.Wsypać cukier i zalać wodą. Wstawić na gaz, po zagotowaniu trzymać na gazie około 10 minut. Poczekać aż kompot ostygnie i wstawić do lodówki aby się schłodziło.

czwartek, 8 sierpnia 2013

Ogórki z curry



Uwielbiamy z mężem ogórki, dlatego w tym roku postanowiłam je zrobić. Robiłam je pierwszy raz i są naprawdę smaczne. Zrobiłam 18 słoiczków - takich jak na zdjęciu.


Składniki (na 8 słoiczków)
- 2,5 kg ogórków
- 5 cebul
- 1 szklanka octu
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli 
- 2,5 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki curry
- liść selera lub korzenia


Ogórki kroimy na 4 części - chyba że są duże to na więcej.
Cebulę pokroić w krążki i włożyć do garnka. Do garnka dodać wodę, ocet, cukier, sól, gorczycę i curry i zagotować.
Na dno każdego słoika włożyć cebulę z zalewy i liść selera - na to powkładać pionowo ogórki i zalać zalewą.
Pozakręcać słoiki i pasteryzować w garnku z wodą od 7 do 10 minut.

środa, 7 sierpnia 2013

Masełko bananowe



Od dawna szukałam przepis na takie masełko. A to dlatego, że kiedyś mi zrobiła takie masełko siostra. Ale niestety przepis się gdzieś zagubił:/. Ale jakiś czas temu przepis znalazłam na blogu u Gruszki z fartuszka, pominęłam tylko rodzynki bo nie lubię ich. Jest to fajna alternatywa aby podać coś innego milusińskim:).

Składniki
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g bardzo miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Masło ucieramy na masę. Banany blendujemy razem z sokiem z cytryny i dodajemy do masła dalej miksując. Przyprawiamy kardamonem i cynamonem. Schładzamy w lodówce.