Strony

sobota, 24 sierpnia 2013

Makaron po meksykańsku



Jak wiecie uwielbiam pikantne dania i kuchnię meksykańską również:). Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Marty szybko go zrobiłam. I nie zawiodłam się bo danie było pyszne i pikantne:). Mamy z Martą podobne gusta:D.


Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250 - 300 g makaronu kolanko z falbanką Makaron Czaniecki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- mała puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie ( nie dostałam kupiłam w zwykłej zalewie)
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia


Mięso, papryki, cebulę, chilli (bez pestek) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolę wraz z zalewą. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem około 20 minut.
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu i wymieszać z sosem.



3 komentarze:

  1. Zdecydowanie mamy podobny gust, cieszę się, że smakował :) świetnie się u Ciebie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!:) przepis u Marty również widziałam. A smaki meksykańskie i pikantne uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń