Strony

niedziela, 11 sierpnia 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



Udało mi się dostać po dość niskiej cenie truskawki i postanowiłam znów zmierzyć się z ciastem drożdżowym i zrobić drożdżówki. Teraz idzie mi to bardzo szybki i nie mam już czego się obawiać:). Przepis ten znalazłam na blogu Just me Delicious.


Składniki
- 200 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 g mąki
- 90 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 400 - 500 g truskawek
Kruszonka
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła


Mleko podgrzać aż będzie letnie. Dodać do niego rozdrobnione drożdże i dwie łyżeczki cukru i pozostawić na około 5 do 10 minut. Po upływie czasu dodać drożdże do mąki, masła i jajka. Wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich "ropłaszczyć" na placek i ja zrobiłam takie bułeczki bo truskawki znalazły się w środku:). Ale można zrobić tradycyjne.
Składniki na kruszonkę rozgnieść ze sobą, tak aby powstały grudki i podzielić na drożdżówki.
Piec w 180 stopniach, 20 minut.
Mi z tego przepisu wyszło 8 drożdżówek.





3 komentarze: