Kolejny już przepis z gazety Moje Smaki Życia:). Gdy zobaczyłam te bułeczki od razu wiedziałam, że je zrobię. Tym bardziej że robi się je bez drożdży (ja się jakoś drożdży "boję":)). Może nie wyrosły mi za bardzo, bo je za mocno rozwałkowałam, ale są wspaniałe.
Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 125 ml mleka
- marmolada dzika róża Stovit
Do miski wsyp suche składniki, dodaj masło i mleko. Wyrób ciasto, rozwałkuj je na grubość 2 cm i za pomocą szklanki o średnicy około 6 cm wykrój bułeczki.
Wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz około 15 minut.
Podawaj z dżemem.
Fajny przepis :) a drożdży nie ma się co bać ! :)
OdpowiedzUsuń