Na tą babkę przepis dostałam od teściowej. Wyszła bardzo bardzo dobra, mięciutka i mokra w środku. Ta babka nie chciała mi wyjść a to dlatego że zamiast 2 łyżek proszku do pieczenia, dawałam dwie łyżeczki. W tym tkwi cały knyf aby dać dwie łyżki i olej na końcu.
Składniki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
Jajka i cukier zmiksować na pianę, żeby zrobił się biały puch. Potem wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z letnią wodą, żeby mikser nam uciągnął:). Na koniec dodajemy olej. Przelewamy do formy, pieczemy w 180 stopniach, 40 minut.
Przepis jest świetny, ciasto faktycznie wychodzi wilgotne, a prosto wyjęte z piekarnika zostało nazwane przez gości "jak chmurka" ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała:)
Usuńmmm rewelacja:):)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje
Usuń:)
Usuńnie mam talentu do robienia ciast :) ale ten przepis jest świetny
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że wyszło:)
UsuńCIASTO w piekarniku za 40 minut wszystko się okaże jak na razie wszystko ok :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszło?:)
UsuńSuper przepis, naprawde polecam ! Rewelacja:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszło:)
Usuńboska !!!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam pierwsza babka która mi smakowała polecam !!!
OdpowiedzUsuńzastanawiam się czy wyszła by po dodaniu soku z cytryny, skórki niestety nie lubię a mam ochotę na cytrynową
Myślę, że tak można spróbować:)
Usuńwłaśnie upiekłam i jest naprawdę taka jak chciałam pachnąca, miękka i smaczna- jedna uwaga tylko! jest mowa w przepisie o puszystej białym puchu a gdzie i kiedy w takim układzie mam dodać żółtka? bo jeśli razem to czy on będzie biały? :) i czy zrobi się sztywna piana? raczej nie.
OdpowiedzUsuńJa miksuję zawsze tak długo jajka aby powstał puch :), żółtka razem z białkami razem:).
UsuńCieszę, się że smakowało:)