środa, 24 kwietnia 2013

Babka - bardzo prosta i szybka



Na tą babkę przepis dostałam od teściowej.  Wyszła bardzo bardzo dobra, mięciutka i mokra w środku. Ta babka nie chciała mi wyjść a to dlatego że zamiast 2 łyżek proszku do pieczenia, dawałam dwie łyżeczki. W tym tkwi cały knyf aby dać dwie łyżki i olej na końcu.


Składniki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju


Jajka i cukier zmiksować na pianę, żeby zrobił się biały puch. Potem wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z letnią wodą, żeby mikser nam uciągnął:). Na koniec dodajemy olej. Przelewamy do formy, pieczemy w 180 stopniach, 40 minut.



17 komentarzy:

  1. Przepis jest świetny, ciasto faktycznie wychodzi wilgotne, a prosto wyjęte z piekarnika zostało nazwane przez gości "jak chmurka" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm rewelacja:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mam talentu do robienia ciast :) ale ten przepis jest świetny

    OdpowiedzUsuń
  5. CIASTO w piekarniku za 40 minut wszystko się okaże jak na razie wszystko ok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, naprawde polecam ! Rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj zrobiłam pierwsza babka która mi smakowała polecam !!!
    zastanawiam się czy wyszła by po dodaniu soku z cytryny, skórki niestety nie lubię a mam ochotę na cytrynową

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie upiekłam i jest naprawdę taka jak chciałam pachnąca, miękka i smaczna- jedna uwaga tylko! jest mowa w przepisie o puszystej białym puchu a gdzie i kiedy w takim układzie mam dodać żółtka? bo jeśli razem to czy on będzie biały? :) i czy zrobi się sztywna piana? raczej nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miksuję zawsze tak długo jajka aby powstał puch :), żółtka razem z białkami razem:).
      Cieszę, się że smakowało:)

      Usuń