czwartek, 11 października 2012

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem smażonym - zapiekanka mało fotogeniczna



Przepis na tą zapiekankę znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Zapiekankę robi się bardzo szybko, ale kompletnie jest nie fotogeniczna:/. Długo zastanawiałam się czy ją pokazać ale doszłam do wniosku że tak bo jest przepyszna, bardzo ale to bardzo sycąca:).




Składniki
- 3 spore ziemniaki, pokrojone na cienkie plasterki
- 350 ml pełno tłustego mleka
- 3 łyżki białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek, pokrojone na cienkie paseczki
- ser smażony Frąckowiak
- sól
- pieprz


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i posmaruj masłem płytkie naczynie do zapiekania.
Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, gdy będziesz się zajmować grzybami.
Na średnim ogniu rozgrzej masło i olej na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż aż zmiękną, około 3 minut.
Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania, połóż na to ser smażony. Wstaw do piekarnika na około 45 minut aż będą spieczone na wierzchu.



1 komentarz: