Kolejna propozycja muffinek, tym razem typowo jesienne bo z jabłkiem i cynamonem:).Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson "Kuchnia - przepisy z serca domu".
Składniki
- 2 jabłka (u mnie trzy mniejsze)
- 250 g mąki orkiszowej (u mnie zwykła)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 125 g jasnego cukru trzcinowego + 4 do posypania
- 125 ml płynnego miodu
- 60 ml pitnego jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 75 g całych migdałów Marsyl
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blaszkę do muffinek papilotkami.
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, potem pokrój w małą kostkę i odłóż na bok.
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu.
W osobnej misce zmieszaj 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt, olej roślinny i jajka.
Posiekaj grubo migdały i wrzuć połowę do miski z mąką, a resztę wsyp do małej miseczki. Dodaj drugą łyżeczkę cynamonu i dodatkowe 4 łyżeczki cukru trzcinowego. To będzie posypka na wierzch muffinek.
Wmieszaj teraz mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane jabłka i lekko wymieszaj, ale nie za długo.
Łyżką przełóż masę do papierowych foremek i oprósz wiech posypką.
Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.
Muszą być pyszne!!!
OdpowiedzUsuń