Jagody z cukrem na zimę
Wczoraj poszłam na targ i zakupiłam 3 litry jagód:). Zrobiłam parę rzeczy z nich, które po kolei zaprezentuję na blogu.
Pierwsze danie jakie zrobiłam to jagody zasypane cukrem na zimę, dla mojej córci. Gdyby zimą była chora będzie jak znalazł.
Do słoika wkładamy trochę jagód , zasypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Powtarzamy to tak długo ile jest miejsca w słoiku, na samej górze powinien znajdować się cukier. Zamykamy słoik szczeknie, wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy, od zagotowania 15 minut.
Pierwsze danie jakie zrobiłam to jagody zasypane cukrem na zimę, dla mojej córci. Gdyby zimą była chora będzie jak znalazł.
Składniki
- 0,2 l jagód
- cukier
- słoik
- garnek
- woda
Do słoika wkładamy trochę jagód , zasypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Powtarzamy to tak długo ile jest miejsca w słoiku, na samej górze powinien znajdować się cukier. Zamykamy słoik szczeknie, wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy, od zagotowania 15 minut.
nie lubie jagod :/
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam :)
OdpowiedzUsuńteż mam zamiar zrobić jagody na zimę, np. jako dodatek do budyniu w zimny zimowy wieczór, pychotka.
dziękuję :)
Monia, prosty i fantastyczny przepis! A jak je wykorzystujesz na zimowe choróbsko? Zjadacie prosto ze słoiczka czy może są jakieś inne metody? :)
OdpowiedzUsuńChodzi głównie żeby mieć na rozwolnienie jak dzieci mają, będę dawać ze słoiczka:)
Usuń