Ciasto z rabarbarem na maślance
Dawno nie robiłam takich zwykłych prostych placków, a teraz nie mogę się opanować i ciągle piekę. Przepis ten parę lat temu dostałam od mojej znajomej. Jest łatwy i szybko się go robi, jedynym mankamentem jest to ze jest płaski. Ale w smaku bardzo dobry:)!
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego przepis tutaj
- mały proszek do pieczenia
- około 5 gałązek rabarbaru
Do miski wbić jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym, miksować tak długo aż zrobi się jasna masa. Następnie dodać proszek do pieczenia, i po trochu mąkę. Gdy ciasto robiło się ciężkie do miksowania to dolewałam po trochu maślankę. Gdy ciasto było już gotowe przelałam na blachę, i włożyłam na niego rabarbar. Można na ciasto zrobić kruszonkę, u mnie w wersji bez niej. Rabarbar pokroiłam na około centymetrowe kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni, około 30 - 45 minut.
Śliczna rabarbarowa pokusa :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wyrosło. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetne ciasto! własnie je wcinam:)
OdpowiedzUsuńTo dopiero pychotka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji!