środa, 8 lutego 2012

Pierogi

Pierogi z mięsem


Jakiś czas temu poprosiłam moja kochaną teściowa czy nauczy mnie robić pierogi, i tak od słowa do słowa zabrałyśmy się za nie własnie dziś. Robiłyśmy je w sumie trzy godziny i się wykończyłam  przy nich:(, było co robić! Ale za to efekt rewelacyjny:), warto było się poświecić te parę godzin.

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki przegotowanego mleka
- 1 łyżka gorącego masła
 - szczypta soli

Jeżeli chcecie zrobić z większej ilości to:
- 8 szklanek = kilogram mąki
- 2 szklanki przegotowanego mleka
- 4 łyżki masła
- większa szczypta soli




Farsz:
- 20 dag mięsa (użyłam karkówki, wcześniej ją ugotowałam. Na kilogram mąki będzie potrzebne 1 kg i 20 dag mięsa)
- cebula
- pieprz
- sól
- wegeta
- majeranek
- curry
- papryka ostra
- chilli
- bułka tarta




Najpierw robimy farsz. Karkówkę przemielić przez maszynę do mięsa, po czym przełożyć do miski. Cebulę zarumienić na tłuszczu, wlać do mięsa. Wsypać bułkę tartą i przyprawy, dobrze wymieszać.
Po zrobieniu farszu, zabieramy się za ciasto. Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe urywamy po kawałku wkładamy na stolnicę i wałkujemy wałkiem. Możemy ciasto rozwałkować na bardzo cieniutkie (nic się z nim nie stanie). Potem wykrawamy szklanką kółka, wkładamy farsz i zlepiamy pierogi.






Zrobionych pierogów my nie gotowałyśmy tylko sobie zamroziłyśmy, ale jakby ktoś chciał zjeść od razu to wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy od wypłynięcia około 7 minut.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi, a zwłaszcza ruskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszczę teściowej :) moja uczy się ode mnie :) dzisiaj spróbuję twojego przepisu Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń