niedziela, 23 marca 2014

Sernik mocno cytrynowy



Jak już pewnie zauważyliście rzadziej pojawiam się na blogu i na facebooku, spowodowane jest to tym iż spodziewam się drugiego dzidziusia:). Jestem w 10 tygodniu ciąży i nie zawsze czuję się dobrze aby coś napisać a tym bardziej gotować ;). Bloga będę prowadzić dalej, ale pewnie posty będą pojawiać się rzadziej, a po urodzeniu jeszcze mniej. Ale do października jeszcze daleko;).
Dziś zapraszam Was na przepysznego sernika, bardzo ale to bardzo cytrynowego - podbił on moje serce:). Uwielbiam ciasta cytrynowe. Przepis na ten sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki.


Składniki
- 1 kg sera na sernik (dałam taki z wiaderka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 6 cytryn (skórka) + sok z jednej cytryny
- 125 masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru 
- Przyprawa do sernika i mas serowych Kamis Raj Smakosza




Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać resztę składników, poza białkami - dokładnie zmiksować. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wlać do tortownicy 23 cm.
Piec 50 - 1 godziny w 170 stopniach.

UWAGA!!!!
Żeby sernik po upieczeniu nam nie opadł, nie wyciągamy go od razu z piekarnika. Otwieramy leciutko drzwi i czekamy aż piekarnik ostygnie!




3 komentarze: