Kolejna propozycja na fajną, prostą i kolorową zapiekankę. Znów przemyciłam trochę warzyw mojej córeczce:).
Składniki
- makaron świderki, muszelka Czaniecki
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- groszek z marchewką (u mnie mrożone)
- ser żółty
Beszamel
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Groszek z marchewką ugotować na pół miękko w niewielkiej ilości wody.
Beszamel
Do garnka włożyć masło rozpuścić - dodać mąkę i intensywnie mieszać, żeby nie powstały nam grudki. Kiedy masa będzie się smażyć stopniowo dodawać mleko - cały czas mieszać do momentu wlania całości. Musi powstać gęsty, zawiesisty sos.
Na początku gdy będziemy wlewać mleko mogą pojawić się grudki, ale nie przejmujcie się one się rozpuszczą.
Makaron, pierś z kurczaka, groszek z marchewką i sos beszamelowy połączyć ze sobą w misce po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz