poniedziałek, 3 lutego 2014

Pączki



Jak karnawał to i pączków nie może zabraknąć:). Przyznam trochę pracy z nimi jest, ale efekt wspaniały. Te sklepowe do robionych w domu się nie umywają. Są przepyszne, rozpływają się w ustach.


Składniki
- 1 kg mąki
- 200 g cukru
- 150 g margaryny
- 5 jaj
- 1/2 l mleka
- 50 g drożdży
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g konfitury
- olej do smażenia


Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka, z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do miski. Konfiturę odsączyć na sicie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do mąki, drożdży. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, resztę cukru i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto aż ukażą się pęcherzyki. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od naczynia. Ciasto powinno być gęste. Postawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie szklanką wycinać koła na środek wkładać konfiturę i kulać aby powstały kulki:). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy pączki ostygną posypać je cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. A ja siedzę taka głodna teraz... nie masz serca... aż tutaj mi pachną!

    OdpowiedzUsuń