sobota, 1 lutego 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w beszamelu



Fajna zapiekanka z dodatkiem kurczaka, bardzo pożywna. Przepis na beszamel mam z bloga Domi.


Składniki
- 500 g makaronu świderki Czaniecki
- duża podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- ser żółty
Beszamel
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Beszamel
Do garnka włożyć masło rozpuścić - dodać mąkę i intensywnie mieszać, żeby nie powstały nam grudki. Kiedy masa będzie się smażyć stopniowo dodawać mleko - cały czas mieszać do momentu wlania całości. Musi powstać gęsty, zawiesisty sos.
Na początku gdy będziemy wlewać mleko mogą pojawić się grudki, ale nie przejmujcie się one się rozpuszczą.

Makaron, pierś z kurczaka i sos beszamelowy połączyć ze sobą w misce po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz