niedziela, 15 września 2013

Suszone pomidory w zalewie z ziołami



Uwielbiam pomidory suszone, dlatego w tym roku postanowiłam zrobić je sama. Są pyszne i dodaję takie zioła które lubię. Przepis ten znalazłam na blogu Domi.


Składniki
- kilka kilo świeżych gruntowych pomidorów (lima)
- olej rzepakowy, lub dobrej jakości oliwa
- bazylia 
- tymianek
- oregano Kotanyi Raj Smakosza
- zioła prowansalskie Kotanyi Raj Smakosza
- czosnek
- liść laurowy


Pomidory umyć i podzielić na połówki. Wykroić twarde części i wydrążyć miąższ. Ułożyć wyczyszczone pomidory dość ciasno na półkach suszarki do warzyw, lekko oprószyć ziołami i solą i suszyć dwa dni, aż będą ususzone, ale nadal miękkie.
Pomidory poukładać luźno w słoikach, dodać po ząbku obranego czosnku, po kawałku liścia laurowego i zioła.
Olej bardzo mocno podgrzać zalać pomidory tak, aby nic nie wystawało i zakręcić słoiki. Postawić na wieczkach i poczekać aż ostygną.






8 komentarzy:

  1. O, jak fajnie, że Ci się przepis przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego niż domowe suszone pomidory!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam suszone pomidory, przymierzam się do ich zrobienia :) Jak tylko czas pozwoli, zapełnię spiżarnię tym rarytasem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Suszone pomidory w domowej wersji są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń