piątek, 13 września 2013

Korzenne śliwki w occie



W końcu wypróbowałam ten przepis odkopany w moim starym zeszycie:). Znalazłam go kiedyś nawet nie pamiętam gdzie. Zalewa wyszła wspaniała ma smak słodko - korzenno - octowy.


Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Śliwki umyć, pokroić na pół i usunąć pestki.
Ciepłą wodę wymieszać dokładnie z cukrem, dodać ocet, cynamon i goździki. Spróbować - zalewa powinna mieć intensywny słodko - korzenno - octowy smak.
Śliwki układamy w słoikach i zalewamy zalewą.
Słoiki wstawiamy do garnka i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut, od zagotowania.
Śliwki nadają się do: mięs , wędlin czy pasztetów.
Wyszły mi takie dwa słoiczki jak na zdjęciu i jeden taki mały jak po koncentracie pomidorowym.




10 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne,kiedyś nie lubiłam śliwek w occie,ale od kilku lat mi się na nie nawróciło i się w nich rozsmakowałam,świetny przetwór na zimę, pozdrawiam(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewa jest przepyszna:). Też kiedyś ich nie lubiłam:)

      Usuń
  2. Właśnie próbuje Twojego przepisu :) mam nadzieje że będą pyszne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również mam nadzieję, że będzie smakować:). Proszę napisać jak wyszło:)

      Usuń
  3. a ja też dziś sobie zalałam śliweczki Twoją zalewą. Pachnie pysznie Pozwolę sobię wrzucić link do przepisu na swojego bloga, jeśli się zgodzisz. folkowapolana.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak:), tylko jak możesz to napisz, że masz przepis z mojego bloga:)

      Usuń
  4. mam problem... wszędzie piszą, ze śliwki muszą być twarde ... w Twoim przepisie nie ma nic na ten temat.... ja mam już takie lekko dojrzałe do przerobienia i mam problem... nie za bardzo mam ochotę na powidła, więc jestem w kropce....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero odpisuje ale nie miałam dostępu do internetu. Moje śliwki wszystkie nie były twarde więc myślę że możesz zrobic:)

      Usuń
  5. Super przepis mam zamiar jeszcze zrobić. Tylko mam jedno pytanie czy cet ma być 6 czy 10 %, czy też wogóle to nie ma znaczenia? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat miałam w domu 10%, ale myślę że 6% też się nada:). Proszę dać później znać jak wyszło:)

      Usuń