Powiem tak: tak dobrego ciasta dawno nie jadłam:). Jest pyszne, nie za słodkie i znika w tempie błyskawicznym. Przepis ten znalazłam w Lawendowym Domu.
Składniki
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Wodzisław
- 4 jajka
- 125 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
- 500 g malin
- 100 g wiórków kokosowych
Masło utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajka i 2 żółtka, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować masłem. Do tortownicy wlać ciasto i posypać je malinami i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
W tym samym czasie białka ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, obłożyć masą z białek, i znów wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec dalej około 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem i można udekorować malinami.
Kwaśne smaki owoców w połączeniu ze słodką beza - uwielbiam to :)
OdpowiedzUsuńTak to połączenie jest wręcz idealne:D
Usuń