Nigdy nie robiłam gruszek w syropie, ale w tym roku postanowiłam je zrobić. Będą jak znalazł do deserów, wypieków, albo do zjedzenia ze słoika:). Przepis znalazłam u Domi.
Składniki
- 16 gruszek
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem tak by powstał syrop.
Gruszki umyć osuszyć i obrać ze skórki. Okroić końcówki z obu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.
Połówki gruszek układać ciasno w słoiku, następnie zalać je syropem i zakręcić słoiki (nie dokręcać) i wstawić do garnka i pasteryzować około 45 minut od zagotowania.
Na pewno będziesz zadowolona z takich zapasów :)
OdpowiedzUsuńTak, trochę udało mi się zrobić:), na jakiś czas starczy!:)
Usuń