Strony

piątek, 31 maja 2013

Szarlotka w szklankach



Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Lawendowy Dom, od razu wiedziałam że go zrobię. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo bardzo dobry:). Tylko że tam na blogu zrobiony był w słoiku, a ja zrobiłam w szklankach.


Składniki
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 800 g musu jabłkowego - u mnie jabłka i brzoskwinie Stovit
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml słodkiej śmietany
- skórka z połowy cytryny
- 200 g migdałów
- 4 łyżki miodu

Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek dodać masło i cynamon. Zmiksować ponownie aż składniki się połączą. Na dnie szklanek ułożyć kruchy spód, dokładnie ugnieść i przykryć musem jabłkowo - brzoskwiniowym.
Serek zmiksować ze śmietaną, doprawić skórką z cytryny, ułożyć na jabłkach.
W garnku podgrzać lekko miód, dodać posiekane migdały. Powstałą masę rozłożyć do szklanek.



Herbata Pokrzywa Irving



Herbatę tę pierwszy raz piłam teraz dzięki uprzejmości Pani Ani z Irving. Znałam oczywiście ją ale nigdy nie piłam. Jest bardzo zdrowa, ma cierpki smak i aromat.

Pokrzywa - dostarcza nam dużo witamin takich jak: C, K B2, soli mineralnych, związków żelaza, potasu i wapnia. Oczyszcza nasz organizm z toksyn, poprawia przemianę materii. Wzmacnia nasz organizm, poprawia hemoglobinę. Obniża ciśnienie i cukier, poprawia pracę wątroby, ogranicza potliwość.

czwartek, 30 maja 2013

Paczka ze sklepu Anielskie Przysmaki



W tym tygodniu otrzymałam fajną przesyłkę ze sklepu Anielskie Przysmaki.

W paczce znalazłam:
- Cytrynki z wanilią
- Syrop Różany
- Syrop Malina z Miodem
- Dżem borówka z gruszką
- Miód akacjowy


Zapraszam na stronę Anielskich Przysmaków, znajdziecie tam wiele fajnych, ciekawych produktów, po atrakcyjnych cenach!!!!:)

Spaghetti z sosem pomidorowym z tuńczykiem



Kolejna bardzo szybkie i smaczne danie. Zrobienie sosu zajęło mi 15 minut:).


Składniki
- pół opakowania makaronu spaghetti Arrighi
- 250 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
- tuńczyk Callipo
- sól
- pieprz
- bazylia


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Przecier pomidorowy wlewamy do garnka dodajemy tuńczyka i chwilę gotujemy aż zrobi się ciepłe. Dodajemy do smaku sól i pieprz i bazylię. Ugotowany makaron wkładamy do sosu i mieszamy.

środa, 29 maja 2013

Zaparzacz ciśnieniowy do kawy - recenzja



Jakiś czas temu Wam pisałam,że otrzymałam do przetestowania zaparzacz do kawy lub inaczej zwane Kafeterką. Bardzo się ucieszyłam ponieważ zawsze marzyłam o takim zaparzaczu i marzenie moje się spełniło.
Pełna nadziei przystąpiłam do zaparzenia kawy..... a tu nic się nie wydarzyło kawa nie chciała przejść do zbiorniczka wyżej.
Napisałam do Pani Kasi maila i otrzymałam odpowiedź, że dostanę drugą. Kafeterka szybko do mnie dotarła bo na drugi dzień. I znów pełna nadziei przystąpiłam do robienia kawy i znów nic:(. Byłam zła było mi przykro że nie działa!
Znów napisałam do Pani Kasi opisałam jej jak ja to robię, i Pani Kasi mi odpisała z instrukcją obsługi. Więc zrobiłam kolejną próbę i ...... zadziałało:). Ale się cieszyłam moja radość była ogromna:).
Jedyne co źle robiłam to to że postawiłam kafeterkę na najmniejszym  palniku, a gdy postawiłam ją na większym zaczęła działać.
Oglądając różne programy kulinarne i czytając dużo na ten temat byłam pewna że robię dobrze a jednak nie wszystko.
Według wskazówek Pani Kasi postanowiłam że z tą pierwszą kafeterką zrobię tak samo , ale tu to nie zadziałało jest wadliwa.

Jestem bardzo zadowolona z tego zaparzacza, kawa smakuje jak z ekspresu. A mam porównanie bo moja teściowa ma ekspres i uważam że ta robiona w kafeterce smakuje identycznie. A po co wydawać parę stów jak można za niewielkie grosze kupić kafeterkę i cieszyć się smakiem wspaniałej kawy.


Zaparzacz składa się z trzech części:
- dolny pojemniczek - do niego wlewamy wodę (do gwizdka)
- sitko na kawę - tu wsypujemy kawę nie ubijamy jej ale możemy leciutko przyklepać
- i górna część - tu przedostaje się kawa.

Tak jak pisałam wyżej kafeterkę należy postawić na średnim palniku, gdy usłyszymy charakterystyczny świst należy gaz zmniejszyć i czekać aż kawa się przeleje.
Później możemy się delektować wspaniałym smakiem i aromatem kawy:).

W sklepie Emako, możecie kafeterkę dostać w różnych kolorach (jak widać ja wybrałam sobie czerwony) i po atrakcyjnej cenie.
Mogę z czystym sumieniem polecić zaparzacz każdemu kto lubi kawę,  kto lubi wypić dobrą kawę i się nią delektować.



wtorek, 28 maja 2013

Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przyprawione maggi



Kolejna propozycja na muffiny wytrawne, muffinki wyszły bardzo bardzo dobre. Przepis ten znalazłam na stronie Art Kulinaria. Ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała troszeczkę:).


Składniki
- 150 g szpinaku świeży lub mrożony
- 150 g piersi z kurczaka
- 350 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki Maggi
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 250 ml jogurtu naturalnego (dałam ciut więcej bo ciasto było za gęste)
- 250 g sera feta


W garnku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz i dusimy około 5 minut.Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ser feta kroimy w kostkę.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z jogurtem, oliwą i maggi.
Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy dodając szpinak, ser feta, kurczaka i zmiażdżone ząbki czosnku.
Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Jemy na ciepło lub na zimno.





poniedziałek, 27 maja 2013

Ciasto ucierane z żurawiną



Lubię takie szybkie i proste w przygotowaniu ciasta. Niestety często mi się zdarza tak że wychodzi zakalec, nie wiem czemu tak jest. Ale to wyszło idealne bardzo bardzo dobre. Przepis ten znalazłam na blogu Kraina Rozkoszy Podniebienia, tylko że tam ciasto to było z rabarbarem.


Składniki
- 2 szklanki cukru (dałam 1,5 szklanki)
- 2 jajka
-150 g miękkiej margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 200 g żurawiny Kresto


Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.
Pieczemy w 190 stopniach około godziny.



niedziela, 26 maja 2013

Sałatka z ogórkiem, pomidorkiem, rzodkiewką i serem pleśniowym



Lubię szybkie, orzeźwiające i bardzo kolorowe sałatki. Są bardzo zdrowe i ładnie wyglądają na talerzu.


Składniki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- pęczek rzodkiewek
- ogórek zielony
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią
Dressing:
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy extra vergine Olitalia
- 3 łyżki soku z cytryn Limmi


Ogórka myjemy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę.
Pomidorki myjemy i przecinamy na połówki.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
W miseczce łączymy ze sobą miód, oliwę i sok z cytryny, po wymieszaniu oblewamy sałatkę. Podajemy schłodzoną.



sobota, 25 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo - musztardowym



Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek jadła polędwiczki wieprzowe, był to mój pierwszy raz:). Ale wyszły bardzo bardzo dobre i na pewno nie raz je przygotuję:). Przepis ten znalazłam na stronie Smaczny.pl.


Składniki
- około 200 g polędwiczki wieprzowej
- cebula
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego Valfrutta
- 2 łyżeczki ketchupu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- pieprz
- sól
- cukier 
- słodka papryka


Polędwiczki kroimy w plastry, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i obsmażamy. Cebulę kroimy w pióra podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru (żeby zmiękła, ale żeby się nie przypaliła). Do podsmażonej cebuli dodajemy polędwiczki liść laurowy, ziele angielskie - podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. W czasie gdy polędwiczki się duszą przygotowujemy sos: mieszamy razem musztardę, koncentrat pomidorowy, ketchup, vegetę i słodką paprykę - rozprowadzamy sos w niewielkiej ilości wody i dodajemy do duszących się polędwiczek. Wszystko razem mieszamy, i dusimy chwilę żeby polędwiczki zmiękły.



Wina do wygrania




Mam dla Was bardzo fajną i ciekawą informację, a mianowicie konkurs w którym do wygrania są wina.
Na konkurs zapraszam ja Monia Gotuje i Polska Rada Winiarstwa.

Lubicie wina? Bo ja bardzo:). Jeżeli tak to zapraszam do udziału w tym konkursie bo nagroda jest bardzo atrakcyjna i ciekawa!:). A mianowicie do wygrania 10 zestawów produktów Polskiej Rady Winiarstwa każdy o wartości aż 500 zł!!!


Celem tegoż konkursu jest wyłonienie produktów które zostaną uhonorowane znakiem: "Złoty medal Polskiej Rady Winiarstwa - wybór konsumentów".

Jeśli już się zdecydujecie wziąć udział w tym konkursie zadanie jest bardzo proste a mianowicie:

- Trzeba wytypować trzy wina 
- Opisać te trzy wina 
- Uzasadnić swój wybór
Macie czas tylko do końca maja, więc trzeba się spieszyć bo czasu nie zostało za dużo:).

A jak głosować?
Musicie zajrzeć na tę stronę www.prw.sitspoz.pl i wypełnić formularz , tam również jest więcej informacji dotyczących tego konkursu.

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie - sama również wezmę udział:).

piątek, 24 maja 2013

Makaron z sosem serowo - paprykowym



Kolejna propozycja na szybki i sycący obiad. Zrobienie go zajęło mi 30 minut.


Składniki
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 250 ml śmietany 18%
- 2 serki topione
- kawałek żółtego sera
- sól
- pieprz
-Makaron Tasiemka walcowana  (z mąki z pełnego przemiału) Makaron Czaniecki


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Do garna wlewamy śmietanę dodajemy serki i gotujemy tak długo aż się rozpuszczą, mieszamy czesto aby nam się nie przypaliło.
Paprykę, myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni aby nam zmiękły.
Potem dodajemy do sosu i blendujemy.
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i podajemy ciepły, lub makaron wkładamy na talerz i polewamy sosem.



Herbata Melisa Irving



Melisa - znacie, lubicie? Bo ja lubię bardzo, herbata ta uspokaja mnie, ma lekko cytrynowy aromat. Nadaje się również do używania w kuchni jako przyprawa.

Melisa jest najbardziej znanym ziołowym lekiem na zaburzenia związane ze stresem i nadmierną nerwowością. Uspakajające właściwości melisy wynikają z zawartości olejku eterycznego - dlatego też na czas zaparzania powinno się przykrywać herbatę aby olejek nam się nie ulotnił. Łagodzi napięcie nerwowe i przeciwdziała wszelkim dolegliwością fizjologicznym z nim związanym - działa rozkurczowo na żołądek  i jelita, łagodzi bóle głowy.

czwartek, 23 maja 2013

Łopatka marynowana w maggi



Wpadłam na ten pomysł aby zamarynować mięso gdy zobaczyłam konkurs na durszlaku. Maggi używałam zazwyczaj do rosołu. Ale zamarynowanie w niej mięsa wyszło bardzo dobre, miękkie, rozpływało się w ustach.



Składniki
- 300 g łopatki
- maggi
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- mąka


Mięso umyłam, osuszyłam, oczyściłam. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i polałam maggi, odstawiłam na dwie godziny (mięso można marynować całą noc). Po tym czasie smażyłam z każdej strony zajęło mi to około pół godziny. Później dolałam przegotowanej gorącej wody i dusiłam pod przykryciem około godziny. Żeby sos był lepszy wrzuciłam kostkę rosołową i zaklepałam trochę mąką.
Podałam z ziemniakami.



środa, 22 maja 2013

Surówka z marchwi i pora



Ostatnio mam fazę na surówki i to z marchewką w roli głównej. Tym razem marchew połączyłam z porem i wyszło bardzo dobre. Pora też ostatnio bardzo lubię i dodaję go do czego się da:).


Składniki
- 3 marchewki
- por
- oliwa z oliwek Biolevita
- łyżeczka cukru
- pieprz


Marchewkę i pora u myłam i obrałam. Nie chciało mi się do trzech marchewek wyciągać robota kuchennego więc starłam je na tarce. Pora pokroiłam w kostkę. Dodałam cukier, pieprz i oliwę z oliwek. Pomieszałam, podawałam schłodzoną:).



wtorek, 21 maja 2013

Muffinki z sokiem pomarańczowym



Jak wiecie uwielbiam muffinki, więc gdy tylko dostałam skoncentrowany pomarańczowy sok od razu wiedziałam że użyję go właśnie do nich. Sok jest przepyszny, ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardzo wydajny.


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 całe jajka
- 1 szklanka mleka
- sok pomarańczowy Sunquick (około pół szklanki nie rozcieńczamy!!!!) + 1 łyżeczka do śmietany
- śmietanka w proszku
- mięta
- plasterki pomarańczy

W jednej misce mieszamy składniki suche mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz sól.
W drugiej misce mieszamy jajka, mleko oraz sok.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy żeby się połączyły.
Przekładamy ciasto do papilotek, pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Gdy ostygną ubijamy śmietanę i po ubiciu dodajemy łyżeczkę soku i mieszamy.
Nakładamy na muffinki zdobimy pomarańczą i miętą.





poniedziałek, 20 maja 2013

Rapso , Kresto, BackMit - wielka paka:)



W tym tygodniu doszła do mnie oczekiwana paczuszka os Świadome odżywianie. W paczce znalazłam między innymi:
olej rzepakowy, bakalie , tarte migdały, tarte orzechy laskowe i włoskie, mak mielony, skórki pomarańczy, oraz gadżety czapeczka, siatka na zakupy, fartuszek i rękawica.
Niebawem pierwsze przepisy z tymi produktami.

Szarlotka



Przepis ten dostałam od mojej teściowej jest prosty i w miarę szybki w zrobieniu. A przede wszystkim jest przepyszny:).


Składniki
Na biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki tortowej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
- 2 słoiki jabłek prażonych
- 2 cytrynowe galaretki

Śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki czekoladowe do posypania


Biszkopt:
Ubijać białka dodając stopniowo cukier. Później dodać żółtka  oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę, piec w 180 stopniach 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika puknąć lekko o stół żeby biszkopt nam nie opadł!!!

Masa jabłkowa:
Jabłka włożyć do miski. Galaretki rozpuścić w pół litrze wody, gdy ostygną wlać do jabłek i wymieszać. Zimną masę wlać na biszkopt i włożyć do lodówki.

Śmietana:
W między czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, i pod koniec ubijania dodać śmietan - fix. Po ubiciu ułożyć na jabłkach i posypać wiórkami czekoladowymi.



niedziela, 19 maja 2013

Sałatka z makaronem, suszonym pomidorem, kukurydzą, groszkiem i żółtym serem



Kiedyś bardzo często robiłam sałatki z makaronem, ale teraz jakoś o nich zapomniałam a są one bardzo dobre.


Składniki
- makaron penne Arrighi
- suszone pomidory w zalewie Ponti
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 250 g żółtego sera
- majonez
- sól
- pieprz


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu - ostudzić.
Pomidory odcedzić i pokroić na kawałki - wrzucić do miski. Kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ser żółty pokroić w kostkę i włożyć do miski. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem.




Suszone pomidory w zalewie Ponti - uwielbiam pomidory suszone jestem ich miłośniczką:). Gdy w paczce je zobaczyłam to bardzo się ucieszyłam. Są przepyszne lekko słone.

sobota, 18 maja 2013

Kompot z rabarbaru z miętą



Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam, w końcu znalazłam go po "normalnej" cenie:). Jak co roku na pierwszy plan idzie kompot:). Potem w planach jest placek.


Składniki
- 3 gałązki rabarbaru
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta kardamonu
- anyż gwiazdkowy Skworcu
- parę listków mięty


Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Do garnka włożyć rabarbar, zalać go wodą około litra, dodać anyż gwiazdkowy, kardamon i cukier. Gdy kompot się zagotuje trzymać na gazie około 10 minut. Gdy ostygnie przelać go przez sitko i włożyć do niego listki mięty - schłodzić.






piątek, 17 maja 2013

Paczka od Orbit



Wczoraj przyszła do mnie paczuszka od Orbit. Będę codziennie po każdym posiłku żuła gumę, chcę sprawdzić czy faktycznie pomagają. Dam Wam po jakimś czasie znać jak to jest z tymi gumami:).

Kotlety mielone z parmezanem



Kolejna fajna propozycja co można dodać do kotletów mielonych? Tym razem postawiłam na parmezan i wyszło bardzo dobre.


Składniki
- kilogram mielonego
- kawałek parmezanu
- 2 jajka
- cebula
- kawałek czerstwego chleba
- Bruchsetta Prymat Raj Smakosza
- Papryka słodka wędzona Prymat Raj Smakosza
- Oregano Kotanyi Raj Smakosza


Mięso włożyłam do miski, dodałam cebulę pokrojoną w kostkę, jajko, czerstwy chleb (najpierw go zamoczyłam w wodzie aby zmiękł), ser starty na tarce oraz przyprawy. Wymieszałam mięso mielone, po czym wyrabiałam kotlety. Smażyłam na złoty kolor na rozgrzanej patelni.



czwartek, 16 maja 2013

Surówka z marchewki i rzodkiewki



Szybka, smaczna i bardzo zdrowa surówka:).


Składniki
- 4 marchewki
- pęczek rzodkiewek
- olej kukurydziany Biolevita
- jogurt naturalny


Marchewkę obieramy i myjemy. Rzodkiewkę myjemy. Ja warzywa wkładam do robota kuchennego ale jeśli ktoś nie ma to trzemy na tarce. Dodajemy do smaku olej kukurydziany i jogurt. Mieszamy, podajemy schłodzoną.



Schabowy nadziewany fetą, suszonym pomidorem i szczypiorkiem



Pomysł na to danie zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego, nie pamiętam którego. Ale od samego początku wydawał mi się wspaniały i godny zrobienia.


Składniki
- 2 kotlety schabowe
- pół kostki sera feta
- 3 pomidory suszone w zalewie Ponti
- garść posiekanego szczypiorku
- pieprz
- bułka tarta
- jajko

Schabowego umyć, oczyścić i potraktować tłuczkiem:).
Ser feta włożyć do miski i rozdrobnić widelcem, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i garść szczypiorku - wymieszać. Kotleta schabowego wysmarować masą serową i zwinąć w rulon. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

środa, 15 maja 2013

Makaron z sosem serowo - brokułowym



Kolejna moja wariacja na temat sosów. Szybki i  smaczny obiad,  wykonanie zajęło mi 30 minut.


Składniki
Makaron Czaniecki rurka ukośna z mąki z pełnego przemiału
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- 2 serki topione kremowe
- kawałek żółtego sera
-  250 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz


Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni.
W garnku podgrzewamy śmietanę dodajemy do niej serki topione i żółty - mieszamy żeby nam się nie przypaliło. Gdy sery się rozpuszczą dodajemy ugotowanego brokuła po czym wszystko blendujemy.  Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pierś z kurczaka.
Ja makaron wrzuciłam do sosu i wymieszałam. Ale można makaron wyłożyć na talerz i polać go sosem.



wtorek, 14 maja 2013

Wafle ryżowe z twarożkiem



Bardzo lubię wafle ryżowe, więc gdy zobaczyłam je w paczce od Kupca bardzo się ucieszyła. Ale tym razem nie jadłam ich samych a ze zrobiony serkiem.


Składniki
- 4 wafle ryżowe z solą morską Kupiec
- ser biały chudy (kostka)
- szczypiorek
- 4 rzodkiewki
- jogurt naturalny
- szczypta soli


Ser biały włożyłam do miski dodałam posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę pokrojoną w kostkę, wymieszałam. Następnie dodałam jogurt i szczyptę soli, ponownie wymieszałam. Wafle smarowałam serkiem.



poniedziałek, 13 maja 2013

Makarony Czanieckie - druga paczka



Dostałam drugą paczkę od firmy Makarony Czanieckie jest to moja stała współpraca, z czego bardzo się cieszę bo makarony są przepyszne:).

A w paczce znalazłam:
- Fettuccine z pomidorem, szpinakiem i kurkumą
- Pappardelle 
- Muszle z pomidorem, szpinakiem i kurkumą
- Tasiemka z pełnego przemiału
- Łazanki
- Kokardki
- Rurka z pełnego przemiału
- Świderki
- Krajanka

Budyniowiec z galaretką



Na blogu już się pojawił budyniowiec, można go zobaczyć tutaj.Tym razem postanowiłam zrobić go z galaretką, i powiem Wam że przeszedł moje najśmielsze oczekiwania:). Był to strzał w dziesiątkę. Wyszedł bardzo bardzo dobry. Tym razem do tego ciasta dałam cukier lawendowy i przez to masa budyniowa też wyszła pyszna.


Składniki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 2 łyżki cukru lawendowego tutaj
- litr mleka
- ciastka Petit Berry
- 2 galaretki Mojito 


Ciastka wyłożyć na blaszkę. Z litra mleka odlać szklankę, a resztę zagotować z margaryną cukrem lawendowym i szklanką cukru. W szklance mleka rozbić 4 żółtka, dodać szklankę mąki i budyń. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać rozrobioną masę i intensywnie mieszać.
Gorącą masę wlać na ciastka i na masę włożyć ciastka.
Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody. Wlać galaretkę na ciastka gdy już prawie będzie stężała ale da ją się przelać. Trzymać całą noc w lodówce.



niedziela, 12 maja 2013

Spaghetti z sosem pomidorowym z fetą i czosnkiem



Wczoraj gdy w paczce od Pani Kamili zobaczyłam puszkę pomidorów i spaghetti od razu pomyślałam o sosie pomidorowym. Bardzo lubimy makarony z sosami.


Składniki
- makaron Spaghetti Arrighi
- puszka pomidorów Valfrutta
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki sera feta
- oregano
- mięta (do ozdoby)


Kawałek masła rozgrzać na patelni i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pomidory z puszki, gdy sos zacznie się gotować dodać ser feta - gotować tak długo aż ser się nie rozpuści. Gdy ser się rozpuści dodać oregano (ja sos dodatkowy zmiksowałam blenderem).
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i włożyć do sosu - wymieszać. Sos podawać przyozdobiony serem feta i miętą.




Makaron Spaghetti Arrighi - jest bardzo dobry, gotuje się szybko. Mimo że ugotowałam pół opakowania wyszło go bardzo dużo. Pierwszy raz miałam okazję spróbować włoskiego makaronu.

Puszka pomidorów Valfrutta - co urzekło mnie w tych pomidorach to to że kawałki były bardzo małe i szybko się rozgotowały (co mnie bardzo ucieszyło). Czasami kupuje się puszki pomidorów a one w ogóle nie chcą się rozgotować, więc ja uważam że to duży plus. Puszka tych pomidorów starczyła mi na dwie osoby więc też są wydajne.

sobota, 11 maja 2013

Coś na ząb - owsianka malina i żurawina



W paczce którą jakiś czas temu dostałam od Kupca znalazłam owsiankę o smaku malina i żurawina. Szczerze powiem że za owsiankami nie przepadam nigdy ich w sumie nie lubiłam, ale postanowiłam podejść do niej pozytywnie nastawiona a tym bardziej ostatnio wzięłam się za siebie. Staram się jeść mniej, jem śniadania, kolację tylko do godziny 18,no i codziennie robię około 60 brzuszków:). Efekty już są brzuch stał się twardy to znaczy że mięśnie zaczynają pracować i brzuch staje się mniejszy:).
Owsianka po 3 minutach "wypiła" wodę, była miękka czuć było owoce.


Składniki
-owsianka coś na ząb malina żurawina Kupiec
- 125 ml wrzącej wody


Owsiankę zalewamy wodą i odstawiamy na 3 minuty - gotowe.