Strony

czwartek, 23 maja 2013

Łopatka marynowana w maggi



Wpadłam na ten pomysł aby zamarynować mięso gdy zobaczyłam konkurs na durszlaku. Maggi używałam zazwyczaj do rosołu. Ale zamarynowanie w niej mięsa wyszło bardzo dobre, miękkie, rozpływało się w ustach.



Składniki
- 300 g łopatki
- maggi
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- mąka


Mięso umyłam, osuszyłam, oczyściłam. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i polałam maggi, odstawiłam na dwie godziny (mięso można marynować całą noc). Po tym czasie smażyłam z każdej strony zajęło mi to około pół godziny. Później dolałam przegotowanej gorącej wody i dusiłam pod przykryciem około godziny. Żeby sos był lepszy wrzuciłam kostkę rosołową i zaklepałam trochę mąką.
Podałam z ziemniakami.



1 komentarz: