Strony

wtorek, 27 listopada 2012

POMOCY!!!

Mam do Was pytanie i prośbę o pomoc, przekroczyłam limit zdjęć i nie mogę dodać posta:/. Czy mieliście taki problem? I jak sobie z nim poradziliście? Bo ja nie wiem, co mam zrobić, nie uśmiecha mi się płacić co miesiąc:/.
Proszę o pomoc i porady:).
Serdecznie Was pozdrawiam
Monia Gotuje:)

piątek, 16 listopada 2012

Muffinki z suszoną wiśnią i kandyzowaną truskawką



Kolejna propozycja muffinek tym razem ze wiśnią suszoną i truskawką kandyzowaną. Wyszły wspaniałe nie za słodkie, mięciutkie w środku. W tej wersji można dać owoce suszone jakie się chce co kto lubi.


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru w tym 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 g suszonych wiśni Skworcu
- około 100 g kandyzowanej truskawki Skworcu





Składniki mokre i suche wymieszać w osobnych miskach. Następnie mokre składniki dodać do suchych.  Dodać wiśnię oraz truskawkę i ponownie wymieszać. Piec w 180 stopniach około 20 minut.



Makaronowa patelnia - smażona wieprzowina z warzywami



Bardzo bardzo dobre danie mimo że gotowiec. Bardzo mi smakowało, miało bardzo wiosenne kolory mimo że jesień za oknem:). Polecam z czystym sercem.


Składniki
- Makaronowa Patelnia - Smażona wieprzowina z warzywami
- 250 g wieprzowiny (u mnie karkówka)
- czerwona papryka
- zielona papryka
- 150 g pora
- łyżka oleju




Pokrój mięso w paski, a warzywa w cienkie słupki.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju, podsmaż mięso około 3 minut, dodaj warzywa i smaż kolejne 3 minuty.
Dodaj pomysł na oraz 300 ml wody, wymieszaj i poczekaj aż woda się zagotuje.
Dodaj suche kluski a następnie gotuj i mieszaj aż do momentu wyparowania wody.

czwartek, 15 listopada 2012

Wątróbka z owocami



Jakiś czas temu z firmy Royal Brand dostałam do testownia wątróbkę z owocami. Muszę powiedzieć że wyszła bardzo dobra nie spodziewałam się takiego efektu, a wręcz się bałam że mi nie będzie smakować. A tu taki efekt:).


Składniki
- około 0,5 kg wątróbki wieprzowej
- szklanka mleka
-Wątróbka z owocami Royal Brand
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz




Wątróbkę umyłam i zamoczyłam na 15 minut w mleku. Po tym obtaczałam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju. W między czasie wątróbkę z owocami zamoczyłam na 15 minut w wodzie, zalałam tyle aby przykryło przyprawę. Pod koniec smażenia dodałam do wątróbki i smażyłam pod przykryciem 15 minut.



Filet z dorsza zapiekany w piekarniku pod serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi



Kolejna propozycja rybki, tym razem z piekarnika. Muszę przyznać że wyszła wyśmienita, pyszna, ogólnie bardzo bardzo dobra:). Powróciłam z paroma postami, niestety nie mam stałego internetu:/, a dziś jestem u siostry i jak to się mówi korzystam z okazji:). Ale niebawem powrócę z nową siłą i nowymi postami:). Muszę się przyznać że się za Wami i za blogiem stęskniłam.


Składniki
- 2 filety z dorsza Frosta
- sól 
- pieprz
- 4 plasterki sera mozzarella
- 4 pomidorki koktajlowe
- oliwa




Da naczynia żaroodpornego wlałam dwa - trzy centymetry oleju. Filety posoliłam i popieprzyłam, na każdy filet nałożyłam po dwa plasterki sera mozzarella, oraz po dwa pomidorki przekrojone na pół. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 20 minut.



piątek, 26 października 2012

Muffinki z owocami goji



Dziś w ramach podziękowań dla mojego sąsiada upiekłam mu muffinki. Wiem, że bardzo lubi słodkie, więc się zmobilizowałam i upiekłam.  Zostało mi jeszcze trochę owoców goji, które dostałam do testowania, więc wybór padł na nie. Muszę przyznać ale muffinki wyszły wyśmienite, nie spodziewałam się że aż tak będą dobre:). A przepis ten znalazłam na blogu Dziś mam ochotę na...


Składniki
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- około 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- garść owoców goji




W jednej misce mieszamy składniki suche + owoce goji , a w drugiej misce mieszamy składniki mokre. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy aby składniki się połączyły. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.





czwartek, 25 października 2012

Filet z dorsza w panierce z bułki tartej i marynaty do ryb cytrynowej



I znowu propozycja rybki tym razem z marynatą cytrynową do ryb. Ryba wyszła bardzo cytrynowa, bardzo dobra, na pewno nie raz ją jeszcze przygotuję.


Składniki
- 2 filety z dorsza Frosta
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka marynaty do ryb cytrynowe Rami
- sól
- pieprz
- sok z limonki




Filety z dorsza skropiłam sokiem z limonki i posypałam solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyłam z marynatą do ryb cytrynową. Fileta obtaczałam w jajku a następnie w bułce i wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam około 3 minut z każdej strony.



środa, 24 października 2012

Sonko - recenzja



Jakiś czas temu dostałam paczkę od Sonko, trochę produktów już przetestowałam, ale jakoś tak nie miałam weny aby Wam je tu przedstawić. A że mojego męża nie ma i za dużo nie gotuję i piekę więc nadrabiam zaległości w pisaniu i recenzowaniu.
Pierwszy produkt jaki spróbowałam to Pop Cool Snack delicate solone i nie solone. Muszę przyznać, że trochę się na nich zawiodłam a to dlatego, że smak miały nijaki:/. Żeby mi lepiej smakowały to zrobiłam sobie sos czosnkowy i to był strzał w dziesiątkę bo z tym sosem były bardzo dobre. Snacki te wypiekane są bez tłuszczu, więc są zdrowe i mało kaloryczne. Są alternatywą dla chipsów i paluszków.


Drugie to były Snaki Pop Cool Snack Original solone i nie solone. Tak jak wyżej nie zaskoczyły mnie smakiem, smakowały m,i dopiero podane z sosem czosnkowym. Również wypiekane są bez tłuszczu przez co zdrowe i mało kaloryczne.




Mini Sucharki Pełnoziarniste - bardzo bardzo dobre:). Świeże, nie były twarde, lekkostrawne, posiadają dużo błonnika i pasują na każdą okazje. Mi smakowały do kolacji do jogurtu , ale można jeść na śniadanie do zup mlecznych, jako kanapki z serkiem czy miodem. Na obiad można je podać do zup zamiast grzanek.Jako podwieczorek do chrupania, oraz na kolację do sałatek. Są godne polecenia:).



Ryż amerykański - dobry charakteryzuje się tym że jest śnieżnobiały i ma smukłe ziarna. Ryż ten podałam z sosem pomidorowym z kotletami mielonymi.







wtorek, 23 października 2012

Filet z mintaja w panierce z bułki tartej i przyprawy curry



Kolejna propozycja z rybką, tym razem w przyprawie curry. Ryba wyszła wyśmienita, ostra, rozpływała się w ustach.


Składniki
- 2 filety z mintaja
- jajko
- bułka tarta
- przyprawa curry
- sól
- pieprz
- sok z limonki




Fileta skropiłam sokiem z limonki i doprawiłam solą i pieprze. Bułkę tartą pomieszałam z curry (na dwie łyżki bułki tartej dałam łyżkę curry). Maczałam rybę w jajku a potem w bułce pomieszanej z curry. Smażyłam na rozgrzanym oleju około 3 minut z każdej strony.



poniedziałek, 22 października 2012

Herbaty Richmont - recenzja



Długo to trwało, aż w końcu się zmobilizowałam i wypiłam te przepyszne herbatki. Jestem nimi zachwycona, zauroczona i zakochałam się w nich. Są przepyszne bardzo aromatyczne, inne herbaty się do nich nie umywają.

Mexican Dream - efektowna kompozycja owoców hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw.

Gunpowder Green - chińska zielona herbata o wytrawnym smaku i ziołowym aromacie. Jak dla mnie za mocna.

Green Jasmine - Wyszukana kompozycja zielonej chińskiej herbaty i płatków jaśminu. Tak jak poprzednio jak dla mnie za mocna!

Yerba mate Lemon - orzeźwiające zestawienie wytrawnego ostrokrzewu paragwajskiego z trawą cytrynową. Bardzo bardzo dobra.

Earl Grey Blue - Mieszanka czrnych herbat podkreślona cytrusowym aromatem bergemotki.





niedziela, 21 października 2012

Filety z mintaja - klasyczny przepis:)



Kolejna propozycja z rybką tym razem bardzo klasyczna, ale jakże smaczna. Rybka pokropiona limonka, doprawiona solą i pieprzem i obtoczona w mące - pychotka. Już mam kolejne pomysły na rybki więc trochę Was pomęczę:).


Składniki
- 2 filety z mintaja Frosta
- sok z limonki
- sól
- pieprz
- mąka




Filety wyciągnęłam z zamrażalki, skropiłam sokiem z limonki, doprawiłam solą i pieprzem oraz obtoczyłam w mące. Smażyłam na rozgrzanym oleju, około 5 minut z każdej strony.



sobota, 20 października 2012

Filet z morszczuka w panierce z bułki tartej i sera żółtego




Była u mnie przez parę dni siostra z dziećmi i wypróbowałyśmy rybki, które dostałam do testowania. Rybka bardzo nam smakowała, była soczysta, dobra, świeża. A co nam się najbardziej podobało to to, że się nie rozpadała podczas smażenia jak to się niestety często zdarza. Filetów ja nie odmrażałam, można smażyć zamrożone.


Składniki
- 4 filety z morszczuka Frosta
- jajko
- bułka tarta
- ser żółty starty na tarce
- sól
- pieprz
- sok z limonki




Filety wyciągnęłam z zamrażalnika, skropiłam je sokiem z limonki i posypałam do smaku solą i pieprzem. Ser                       żółty starałam na tarce o małych oczkach i dorzuciłam do bułki tartej. Rybę maczałam w jajku i bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju.



środa, 17 października 2012

Smakuję, testuję i będę recenzować



I kolejna paczuszka dotarła tym razem Soki z dżungli. Niebawem pierwsze recenzję w postaci koktajlów ale nie tylko.



Muffinki bananowo - brzoskwioniowe z cynamonem



Odwiedziły mnie wczoraj koleżanki więc zmobilizowałam się i upiekłam muffinki:). Miały być malinowo - bananowe, ale niestety nie dostałam malin:/. Ale te też są bardzo dobre:).


Składniki
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru
- banan
- około 200 g brzoskwiń (u mnie jedna duża)
- 250 ml maślanki
- 60 ml oleju
- 2 jajka




W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki.
Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, po chwili dodajemy owoce i mieszamy delikatnie.
Przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach, około 25 minut.




wtorek, 16 października 2012

Smakuję, testuję i będę recenzować:)



Dawno mnie nie było, ale powróciłam. W weekend byłam na chrzcinach mojej chrześnicy Halinki:), a w niedzielę mój mąż wyjechał do Irlandii i tak trochę mi "piórka" opadły bo nie mam dla kogo gotować i piec:/. Ale za tydzień się przeprowadzam do taty więc wszystko mam nadzieję powróci do normy:D!
A teraz się pochwalę, dostałam do przetestowania od Frosty trzy rodzaje filetów:
- Filet z dorsza
- Filet z morszczuka
- Filet z mintaja

W tym i w przyszłym tygodniu recenzję i dania z nimi związane:).



piątek, 12 października 2012

Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i owocami goji



Ostatnio stwierdziłam po raz kolejny, że muszę schudnąć:). I muszę powiedzieć, że nawet tym razem mi to wychodzi. Tym razem prosta ale jakże smaczna i sycąca propozycja.





Składniki
- jogurt naturalny bałkański
- 2 garście płatków owsianych
- 2 garście owoców goji + trochę do posypania
- pół soku z limonki




Jogurt naturalny połączyłam z sokiem z limonki, wymieszałam. Następnie dałam płatki owsiane i owoce goji, po czym wszystko wymieszałam. Wierzch jogurtu posypałam owocami goji.



czwartek, 11 października 2012

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem smażonym - zapiekanka mało fotogeniczna



Przepis na tą zapiekankę znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Zapiekankę robi się bardzo szybko, ale kompletnie jest nie fotogeniczna:/. Długo zastanawiałam się czy ją pokazać ale doszłam do wniosku że tak bo jest przepyszna, bardzo ale to bardzo sycąca:).




Składniki
- 3 spore ziemniaki, pokrojone na cienkie plasterki
- 350 ml pełno tłustego mleka
- 3 łyżki białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek, pokrojone na cienkie paseczki
- ser smażony Frąckowiak
- sól
- pieprz


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i posmaruj masłem płytkie naczynie do zapiekania.
Włóż do rondla pokrojone ziemniaki, zalej winem i mlekiem, doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, gdy będziesz się zajmować grzybami.
Na średnim ogniu rozgrzej masło i olej na patelni. Włóż pokrojone pieczarki i smaż aż zmiękną, około 3 minut.
Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania, połóż na to ser smażony. Wstaw do piekarnika na około 45 minut aż będą spieczone na wierzchu.



środa, 10 października 2012

Waniliowe jabłka z serduszkami



Naszło mnie popołudniu na coś słodkiego, ale szybkiego do zrobienia. Zajrzałam do książki "Nigella ekspresowo" i znalazłam danie idealne dla mnie. Szybkie, smaczne, może mało kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić:).




Składniki
- 50 - 75 g masła
- 2 jabłka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego Skworcu
- 3 kromki białego chleba i wycięte z nich serduszka (mi wyszło 12 sztuk, wycinałam małą foremką)
- cukier do oprószenia





Roztop masło na dużej patelni, zostawiając łyżkę na później.
Pokrój jabłka na cienkie plasterki, połóż na patelni i smaż przez 3 minuty. Dolej ekstrakt waniliowy i smaż jeszcze przez 5 minut, przewracając plasterki na drugą stronę w połowie smażenia.
Zdejmij jabłka z patelni na talerz, włóż na patelnię pozostałą łyżkę masła i szybko podsmaż chlebowe serduszka.
Ułóż serduszka na talerzu z jabłkami i posyp cukrem. Można podawać ze śmietaną.