Strony

niedziela, 30 czerwca 2013

Ice Tea - Hibiskus - Pomarańcza



Kolejna propozycja na upalne dni. Tym razem połączenie Hibiskusa z pomarańczą, bardzo bardzo dobre, po otwarciu pudełka czuć głównie pomarańczę i po zaparzeniu herbaty również unosi się piękny zapach po kuchni.


Składniki
- 7 saszetek herbaty Hibiskus - Pomarańcza Irving
- sok z cytryny
- 1 pomarańcza


Herbatę zaparzyć, i ostudzić. Gdy już nam ostygnie dodać sok z cytryny i wkroić pomarańczę. Odstawić do lodówki aby się schłodziła. Podawać z kostkami lodu.



sobota, 29 czerwca 2013

Paczka od Reypol



W tym tygodniu otrzymałam paczkę od firmy Reypol.

A w paczce znalazłam:
- Jabłka prażone z brzoskwinią
- Sos musztardowy
- Sos paprykowo - czosnkowy
- Chrzan tarty
- Sos węgierski


Już jakieś pomysły mam do wykorzystania produktów, Dlatego niedługo ukażą się przepisy.

Filet Di Gusto z sosem koperkowym



Od Frosty otrzymałam nowości rybne. Filet wkłada się do piekarnika na 15 minut, jest w foli i posiada na sobie również sos koperkowy. Ryba jest bardzo dobra, miękka sos również jest dobry. Jedynie co mi przeszkadza ale to jest nieuchronne że sos rozlewa się po foli więc wykładając rybę i wylewając sos nie pozostanie na rybie tylko rozlewa się na cały talerz.

piątek, 28 czerwca 2013

Dafi - Karafka



Od firmy Dafi o trzymałam do testów taką oto karafkę. Pewne pomysły już mam więc niedługo pojawią się na blogu.

Muffinki z bananami i cukierkami Mars



Kolejna propozycja na przepyszne muffinki.


Składniki
- 3 banany
- 1 szklanka oleju rzepakowego Rapso
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag cukierków Mars


Rozgnieść banany widelcem.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz cukierków.
W drugiej misce ubić olej z jajkami. Powstanie nam majonez.
Do suchych składników dodać ubity olej z jajkami i banany.
Wszystko niedokładnie wymieszać łyżeczką. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę cukierki.
Wymieszać wszystko i nakładać do papilotek.
Piec w 200 stopniach około 25 minut.



czwartek, 27 czerwca 2013

Fettuccine - z kurczakiem, suszonym pomidorem w sosie pomidorowym



Kolejna już propozycja na szybki i sycący makaron.


Składniki
- Makaron Czaniecki - Fettuccine
- kawałek masła
- mąka
- kubek rosołku
- sól
- pieprz
- koncentrat pomidorowy
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- pierś z kurczaka
- bazylia


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - mieszamy intensywnie żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy rosołek, gdy nam zgęstnieje dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Na koniec dodajemy pierś z kurczaka, suszone pomidory i bazylię.
Na talerz wkładamy makaron i polewamy go sosem.

Surówka z marchwi i kalarepy



Kolejna szybka i smaczna propozycja na surówkę.


Składniki
- 4 małe marchewki
- kalarepa
- olej sezamowy Biolevita
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- cukier


Marchewkę i kalarepę obrać i umyć po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub tak jak u mnie użyć robota kuchennego. Dodać olej sezamowy, jogurt oraz doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Podawać schłodzoną.



środa, 26 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z szynką



Uwielbiam zapiekanki ale ostatnio jakoś nie wiem czemu rzadko je robię. Ale gdy natknęłam się na ten przepis na blogu Domi szybko ją zrobiłam:), i nie żałuję bo wyszła bardzo dobra i bardzo sycąca.


Składniki
- 500 g makaronu penne Makaron Czaniecki
- 200 g szynki
- 100 g żółtego sera
- sos beszamelowy (u mnie gotowy z Winiar)
- 100  ml mleka
- 200 g serka topionego
- pieprz
- sól


Makaron ugotować al dente.
Szynkę pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne natłuścić, wlać trochę sosu beszamelowego a następnie włożyć makaron i szynkę - czynność powtórzyć co najmniej raz.
Na górę nałożyć ser żółty.
Zapiekankę zapiekać w 200 stopniach około 20 minut.

Koktajl ananasowy z bazylią i truskawkami:)



A że połączenie ananasa i bazylii bardzo mi zasmakowało, więc do tych składników dodałam jeszcze truskawkę. I to połączenie również jest rewelacyjne. Polecam!


Składniki
- pół słodkiego ananasa
- 2 garście bazylii
- trochę truskawek
- dwie szklanki wody
- kostki lodu


Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy - podajemy od razu po zrobieniu.

wtorek, 25 czerwca 2013

Coś na ząb - Kasza manna waniliowa



Aż wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy w życiu nie jadłam kaszy manny. Nie wiem czemu tak, ale chyba dlatego że u mnie w rodzinnym domu kasz się nie jadało. Ale dobrze przyrządzone są bardzo dobre, a przede wszystkim zdrowe.
Ta kasza bardzo mi zasmakowała bo lubię posmak wanilii. Jest bardzo sycąca mimo że nie jest jej za dużo to ja się nią najadłam.

Coś na ząb - kasza manna z wanilią Kupiec
Aby ją zrobić potrzebujemy kubek lub miseczkę i zalewamy ją gorącą wodą, musimy wlać 120 ml. potem intensywnie mieszamy i możemy się zajadać.

Naleśniki z nadzieniem serowo - bananowym



Kolejna propozycja jak nadziać naleśniki żeby nie było nudno:)


Składniki
Na ciasto:
- 0,5 litra mleka
- mąka ( tak żeby było gęste- daję na tak zwane oko:))
- 3 jajka
- szczypta soli

Nadzienie
- 250 g serka białego chudego
- 3 banany (małe)
- cukier truskawkowy Royal Brand
- jogurt naturalny


Ciasto
Mleko zmiksować z mąką aby było gęste. Następnie dodać jajka i sól. Zmiksować - odstawić ciasto na co najmniej pół godziny.

Nadzienie
W między czasie przygotowujemy nadzienie. Do blendera wkładamy ser, banany, cukier truskawkowy i jogurt naturalny. Wszystko razem blendujemy.

Po usmażeniu smarujemy naleśniki masą serową - bananową i zwijamy naleśniki.


poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sos czereśniowy



Gdy znalazłam ten przepis na blogu Dorota Smakuje, od razu wiedziałam że go zrobie. Wydał mi się ten sos interesujący i faktycznie wyszedł bardzo bardzo dobry. Można go użyć do naleśników, placuszków, deserów.


Składniki
- pół kilograma czereśni
- łyżka cukru
- sok z jednej cytryny
- łyżka octu balsamicznego (pominęłam bo nie miałam)
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu u mnie zielonego  Skworcu


Czereśnie myjemy, drylujemy i wkładamy do rondelka.
Dodajemy resztę składników.
Zaczynamy gotować na wolnym ogniu, a kiedy czereśnie puszczą sok gotujemy na większym aż sos zgęstnieje i odparuje.
Miksujemy do ulubionej konsystencji.
Z pół kilograma czereśni wyszedł mi jeden mały słoiczek. Ale mam zamiar zrobić ten sos jeszcze raz ale z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy:).



niedziela, 23 czerwca 2013

Koktajl ananasowy z bazylią



Słyszałam od wielu osób że połączenia ananasa i bazylii jest rewelacyjne. Trochę się bałam połączyć takie smaki ale faktycznie wyszło bardzo dobre orzeźwiające.


Składniki
- pół świeżego ananasa
- 2 garście bazylii
- szklanka wody
- łyżeczka miodu akacjowego Anielskie Przysmaki
- kostki lodu


Wszystkie składniki umieścić w blenderze - zmiksować i od razu podawać.

Tortilla z kurczakiem i warzywami czerwonymi na patelnię



Bardzo lubimy tortillę w różnych wersjach. Tym razem miał wyjść "tort" tortilla ale coś wyszedł płaski, i ogólnie mi się to zdjęcie nie podoba:(, za nic w świecie nie mogłam tego uchwycić. Ale wyszło bardzo bardzo dobre i bardzo sycące.


Składniki
- 4 tortille
- podwójna pierś z kurczaka
- czerwone warzywa na patelnię Frosta
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz


Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy pierś jest gotowa dodajemy warzywa na patelnię i smażymy około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy.
Tortille podsmażamy na suchej patelni około 10 sekund z każdej strony. Na tortille kładziemy warzywa z piersią kurczaka i przykrywamy kolejnymi płatami.



sobota, 22 czerwca 2013

Ice Tea - Wiśnia - Mięta



W upały trzeba dużo pić aby się nie odwodnić. Powinniśmy pić przede wszystkim wodę, ale dla urozmaicenia proponuję szybką w przygotowaniu Ice Tea - tym razem postawiłam na Wiśnię i Miętę. Wyszło bardzo orzeźwiające i bardzo dobre.


Składniki
- 3 torebki herbaty Wiśnia - Mięta Irving
- litr wody
- sok z limonki
- cytryna


Herbatę, zaparzyć po czym wystudzić. Gdy będzie już zimna dodać cytrynę i schować na parę godzin do lodówki. Podawać z lodem.



Koktajl truskawkowy z bananem i miętą



Nareszcie można truskawki dostać po normalnej cenie, więc trochę ich kupiłam i jak co roku na pierwszy plan poszedł koktajl.


Składniki
- 400 g truskawek
- 2 banany
- garść świeżych listków mięty
- niepełna szklanka mleka


Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Podawać od razu lub schłodzone.



piątek, 21 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami



Wiecie jak bardzo lubię muffinki bo często pojawiają się u mnie na blogu. Gdy tylko ten przepis zobaczyłam u Domi wiedziałam że go zrobię. Muffinki wyszły obłędnie dobre, mięciutkie takie delikatne - po prostu rozpływały się w ustach. Mój mąż zjadł aż 10, a ja skromnie 2:).


Składniki
- 225 g mąki
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 180 ml mleka
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (zapomniałam:D)
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek + kilka na wierzch


Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wrzucić truskawki i wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać mleko i olej i wymieszać.
Połączyć suche składniki z mokrymi i nakładać ciasto do 3/4 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki.
Piec w 180 stopniach około 20 minut.



Makaron z sosem pleśniowym i koperkiem



Kolejna propozycja na przygotowanie szybkiego obiadu, do tego smacznego i sycącego.



Składniki
- Makaron rurka ukośna Makaron Czaniecki
- 250 g sera pleśniowego u mnie gorgonzola
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- koperek


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Czosnek przeciskamy przez praskę i chwilę smażymy na oleju. Następnie dodajemy ser i czekamy aż się rozpuści i nie będzie grudek. Później dodajemy śmietankę i koperek i chwilę podgrzewamy.
Ugotowany makaron wkładamy do sosu, przekładamy na talerz i ozdabiamy koperkiem.




czwartek, 20 czerwca 2013

Piersi z kurczaka z sosem tzatziki



Przyznam się że jeszcze nigdy nie robiłam tego sosu, a nawet sobie nie przypominam żebym go jadła. Jest taki dobry, że nie raz zagości u mnie na stole.


Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- bułka tarta
- jajko
- Papryka Słodka Wędzona Prymat Raj Smakosza
- Bruschetta Prymat Raj Smakosza
- jogurt naturalny bałkański
- ogórek zielony
- Tzatziki Prymat Raj Smakosza


Pierś z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Bułkę tartą wymieszać z papryką słodką wędzoną, i bruschettą. Pierś z kurczaka obtaczać  w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Ogórka zielonego obrać, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce na małych oczkach - odsączyć z wody. Połączyć z jogurtem naturalnym, dodać łyżkę przyprawy tzatziki - wymieszać. Odłożyć do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przejadły.



Ice Tea - Jagoda i limetka





Gdy w paczce od Irving zobaczyłam takie fajne smakowe herbaty od razu wykorzystałam je do Ice Tea. W te upały nie da się pić nic na ciepło. Wyszło naprawdę bardzo, bardzo dobre a przede wszystkim orzeźwiające.


Składniki
- 1,5 litra wody
- 5 saszetek herbaty Jagoda i limetka Irving
- 2 łyżki cukru
- 10 sztuk truskawek
- lód


W czajniku zagotowujemy wodę po czym zalewamy herbaty, słodzimy i wystudzamy. Gdy nam przestygnie wkładamy do środka truskawki i wkładamy na parę godzin do lodówki. Podajemy z lodem.




Herbatka Owocowy Ogród Jagoda i Limetka - to oryginalne połączenie  jagód z orzeźwiającą limetką. Urzeka łagodnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Tej unikalnej, naturalnie owocowej kompozycji po prostu nie sposób się oprzeć!
Herbata jest bardzo bardzo dobra, orzeźwia i przepięknie pachnie jagodami. Zapach długo unosił się po kuchni.

środa, 19 czerwca 2013

Paczka od Irving z nowościami




Pani Ania z Irving znów zrobiła mi przemiłą niespodziankę i przysłała nowości.  Owocowo - ziołowe herbatki w sam raz na panujące upały, ale również można je pić na ciepło.

W paczuszce znalazłam:
- Wiśnia - Mięta
- Jagoda - Limetka
- Hibiskus - Pomarańcza
- Malina -  Granat

Oprócz herbat dostałam przepiękne szklaneczki.

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, pomidorem i rzodkiewką



W te upały nie chcę się za bardzo jeść nic ciepłego, więc stworzyłam sobie na kolację smaczną i lekką sałatkę.


Składniki
- 150 g szpinaku
- pęczek rzodkiewek
- 200 pomidorki cherry 
- małe kulki mozzarelli
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek Biolevita


Szpinak umyć i osuszyć, "podrzeć" na mniejsze części. Pomidorki poprzecinać na ósemki a rzodkiewki pokroić w kostkę. Dodać kulki mozzarelli. Dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać. Włożyć do lodówki i podawać schłodzoną.



wtorek, 18 czerwca 2013

Placek drożdżowy z truskawkami



Moje pierwsze ciasto drożdżowe wyszło bardzo dobre. Zawsze boję się robić cokolwiek z drożdżami, ale wcale to nie jest takie trudne:).


Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mleka
- olejek śmietankowy
- około 0, 5 kg truskawek
Kruszonka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki margaryny
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych Kresto
- 1/2 olejku śmietankowego


Mąkę  wsypać do miski, dodać cukier, w mące zrobić dziurę wkruszyć drożdże i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem - odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać olejek śmietankowy, roztrzepane żółtka    oraz rozpuszczoną margarynę i wyrabiać ciasto. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na ciasto włożyć truskawki, po przekrajane na połówki.
Patent na kruszonkę!!!!
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do garnka i postawić na gazie ciągle mieszając. Gdy zrobi się zwarte ciasto skruszyć je nad plackiem.
Piec w 180 stopniach, około 45 minut.



poniedziałek, 17 czerwca 2013

Bloger Maja SM Gostyń



Muszę Wam się pochwalić, że zostałam blogerką maja SM Gostyń. Wysłałam trzy przepisy na ciasta i udało mi się wygrać. Otrzymałam oto taką nagrodę:).





Deser jogurtowo - truskawkowy



Wykorzystuję truskawki na maksa:), póki są po normalnej cenie. Są to moje ulubione owoce letnie. Tym razem zrobiłam szybki, mało kaloryczny deserek.


Składniki
- 2 duże jogurty greckie
- otręby pszenne Kupiec
- 250 g truskawek + 2 do ozdoby
- łyżka cukier puder
- podpłomyki Kupiec
- listki mięty


Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Jogurt naturalny połączyć z otrębami pszennymi i wymieszać.
Do szklanek lub pucharków układać jogurt - truskawki - jogurt. Górę ozdobić truskawkami, miętą i podpłomykami.



niedziela, 16 czerwca 2013

Crumble z truskawkami



Moje pierwsze w życiu zrobione crumble czyli inaczej zwane owoce pod kruszonką. Ale ten deser jest dobry:), i robi się go bardzo szybko. Przepis ten znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki.


Składniki
- 2 -3 szklanki pokrojonych truskawek
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka miodu
Kruszonka
- 50 g schłodzonego masła
- 50 g brązowego cukru
- 50 g mąki
- 50 g zmielonych orzechów laskowych BackMit
- 50 g zmielonych migdałów BackMit
- 2 - 3 krople aromatu waniliowego


Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i pokroić na kawałki, zasypać skrobią ziemniaczaną i miodem i wymieszać. Przełożyć do kokilek.
Składniki na kruszonkę zagnieść na gładkie ciasto, następnie skruszyć między palcami.
Piec w 200 stopniach około 20 minut.




sobota, 15 czerwca 2013

Kompot z truskawek



Przyznam się że to mój pierwszy kompot z truskawek. Nigdy nie robiła bo wolałam zjeść z cukrem lub zrobić ciasto. Ale wyszedł bardzo dobry i bardzo orzeźwiający.


Składniki
- około kilograma truskawek
- 4 łyżki cukru 
- parę kropel aromatu waniliowego Skworcu
- 1 - 1,5 litra wody
- mięta


Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i wkładamy do garnka. Dolewamy wody, wsypujemy cukier i aromat waniliowy. Stawiamy na gazie i od zagotowania gotujemy około 10 minut na zmniejszonym ogniu. Gdy kompot ostygnie wkładamy do lodówki aby się schłodził.



piątek, 14 czerwca 2013

Zapiekanka z ryżem, zielonymi warzywami i kurczakiem



Pomysł na tą zapiekankę, narodził mi się jakiś czas temu aż ew końcu doczekał się realizacji:).Zapiekanka wyszła bardzo dobra i bardzo sycąca.


Składniki
- 2 woreczki ryżu
- warzywa na patelnię zielone Frosta
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- 100 g śmietanki 18%
- sól
- pieprz


Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w większą kostkę - przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy pierś się podsmaży dodać zielone warzywa i gotować pod przykryciem około 10 minut.
W misce wymieszać ryż, pierś i warzywa dodać śmietankę. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem. Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach.



czwartek, 13 czerwca 2013

Paczka od Frosty



W tym tygodniu otrzymałam kolejną paczkę od Frosty. A w paczce znalazłam:

- Filet Di Gusto z sosem koperkowym
- Filet Di Gusto z sosem pomidorowym
- Warzywa na patelnię zielone
- Warzywa na patelnię żółte
-Warzywa na patelnię czerwone


Niebawem pierwsze przepisy!

Szczypce do szypułek - recenzja



Jakiś czas temu od sklepu Rossi otrzymałam szczypce do szypułek - do obierania truskawek. Bardzo się na niego ucieszyłam, ponieważ kocham, uwielbiam truskawki ale obierać je nie koniecznie:(.

Pełna nadziei przystąpiłam do oczyszczania truskawek z szypułek i liści. Szczypce pozwalają w szybki i łatwy sposób oczyścić truskawki, podam przykład: obieranie 2 kilo truskawek zajmowało mi zawsze około 30 minut, a z tym gadżetem zajęło mi to 10 minut:). Ma fajny kształt, przypominający truskawkę, jest wygodny w użyciu. Nie jest ostry ani niebezpieczny więc mogą go również używać dzieci - mamy pewność że nic im się nie stanie. Zawsze obierając truskawki miałam brudne ręce i paznokcie, a tu dzięki szczypcom wszystko czyste:).

W sklepie Rossi dostępne są w trzech kolorach: Czerwony, biały i limonkowy.

Cena 21 zł, dużo czy nie dużo?
Wydaje mi się że nie dużo, gdyż wykonany jest z trwałego tworzywa, będzie nam służył na lata. Mimo , że truskawki mamy raz do roku to wart jest swojej ceny!!!

Przydatny czy nie przydatny?
Jak dla mnie świetny, bardzo przydatny gadżet, ułatwiający życie w kuchni:). Polecam go każdemu kto lubi truskawki a nie lubi ich obierać.


Zapraszam na stronę Rossi, tam można znaleźć różne cudeńka do kuchni mniej lub bardziej przydatne:).

środa, 12 czerwca 2013

Naleśniki limonkowe



Kolejny pomysł na fajne naleśniki o smaku limonki podane z dżemem, gruszką i bitą śmietaną.


Składniki

Na ciasto
- 0,5 litra mleka
- 3 jajka
- skórka i sok z limonki
- mąka

Dodatkowo
- Dżem Borówka z Gruszką Anielskie Przysmaki
- gruszka
- bita śmietana (u mnie w spreju)


Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, jeżeli mamy czas to ciasto odstawiamy na chwilkę a jak nie to smażymy naleśniki od razu.
Każdy naleśnik smarujemy dżemem, zwijamy i na wierzch wkładamy dżem , śmietanę i gruszkę.

wtorek, 11 czerwca 2013

Sernik na spodzie



Nigdy nie robiłam sernika ale w końcu nadchodzi ten czas kiedy trzeba spróbować:). Ja właśnie postanowiłam go zrobić. Wyszedł bardzo bardzo dobry:).



Składniki 

Na spód
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru
- 3 jajka

Masa serowa:
- 1 kg sera
- 30 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny
- 10 jaj
- skórka pomarańczowa Gold Pack
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Spód:
Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą masę. Później dodajemy jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy i wylewamy na blachę.


Masa serowa:
Margarynę żółtka i cukier ucierać mikserem na puszystą masę, dodając po trochu ser - dalej miksujemy. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem, dodajemy skórkę pomarańczową miksujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy.
Przelewamy na blachę, pieczemy w 200 stopniach około godziny.



poniedziałek, 10 czerwca 2013

Muffinki marmurkowe



Kolejna propozycja muffinek tym razem marmurkowe. Przepis ten znalazłam w gazecie Moje Smaki Życia.


Składniki
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru lawendowego przepis tutaj
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego Rapso
- 2 łyżki kakao


W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko i olej.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy.
Odlewamy połowę ciasta i dodajemy kakao.
Do papilotek nakładamy łyżkę jasnego ciasta, a na środek  - porcję ciemnego.
Pieczemy w 200 stopniach, około 20 minut.




Olej Rzepakowy Rapso - olej ten został przetworzony z rzepaku. Jest olejem uniwersalnym w użyciu olej jadalny do zastosowania w nowoczesnej kuchni. Dla osób odżywiających się świadomie. Nadaje się do smażenie, do wypieków, sałatek, gotowania jak i pieczenia.