Strony

niedziela, 16 czerwca 2013

Crumble z truskawkami



Moje pierwsze w życiu zrobione crumble czyli inaczej zwane owoce pod kruszonką. Ale ten deser jest dobry:), i robi się go bardzo szybko. Przepis ten znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki.


Składniki
- 2 -3 szklanki pokrojonych truskawek
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka miodu
Kruszonka
- 50 g schłodzonego masła
- 50 g brązowego cukru
- 50 g mąki
- 50 g zmielonych orzechów laskowych BackMit
- 50 g zmielonych migdałów BackMit
- 2 - 3 krople aromatu waniliowego


Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i pokroić na kawałki, zasypać skrobią ziemniaczaną i miodem i wymieszać. Przełożyć do kokilek.
Składniki na kruszonkę zagnieść na gładkie ciasto, następnie skruszyć między palcami.
Piec w 200 stopniach około 20 minut.




3 komentarze: