Strony

niedziela, 19 lutego 2012

Koktajl

Koktajl z czterech owoców


W ramach odchudzania kolejny koktajl:), tym razem z czterech owoców. Bardzo pożywny.

Składniki
- 2, 5 banana
- 2 kiwi
- 3 brzoskwinie z puszki + sok
- czerwony grejpfrut
- duży jogurt naturalny
- siemię lniane (około 3 łyżek)



Owoce obrać i pokroić na mniejsze części, zmiksować. Grejpfruta obrać ze skórki i z białych błonek, wrzucić do owoców i zmiksować, dodać jogurt, i siemię lniane i znów zmiksować. 
Ja do siemia  lnianego użyłam starego młynka do kawy. 
Pamiętacie jeszcze takie młynki?


Ja ten młynek dostałam niedawno w spadku od mojej cioci. Ciocia prawie w ogóle go nie używała ponieważ, później do sklepów weszły kawy rozpuszczalne. Więc mam całkiem nowy, i mielę w nim siemię


A tak wygląda po zmieleniu.


Wracając do koktajlu, po zmiksowaniu wszystkiego wkładamy do lodówki na około pół godziny żeby napęczniało, i gotowe można pic:)


Muffinki

Muffinki cytrynowe


Dziś niedziela więc postanowiłam upiec moje ukochane muffinki:). Co chwilę dostaję przepisy od znajomych. Tym razem dostałam przepis na muffinki cytrynowe.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 cytryny (skórka i sok)



Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w jednej misce. 
W drugiej połączyć mleko, olej, jajko, skórkę i sok z cytryny. Cytrynę należy wyparzyć i porządnie umyć! Składniki suche dodać do mokrych i wszystko wymieszać aby składniki się połączyły.
Niestety zdążyłam zrobić zdjęcia tylko trzem muffinką, bo reszta została zjedzona:).




sobota, 18 lutego 2012

Spagetti

Spagetti bolognese



Wczoraj na weekend w odwiedziny przyjechała do mnie moja siostra. Postanowiłyśmy, że w sobotę na obiad zrobimy spagetti bolognese. Karolina chwaliła mi się wcześniej, że znalazła bardzo dobry przepis. Faktycznie jest bardzo dobry i trochę inny niż ja robię.

Składniki
- 0,5 kg mielonego
- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy
- 2 cebule czerwone
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- bazylia
- tymianek
-oregano
- sól
- pieprz
-3 łyżki oleju
-makaron spagetti

W garnuszku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać dwie łyżki mąki, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Ściągnąć z ognia dodać przecier, pomidory w puszce, i wcisnąć dwa ząbki czosnku.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na trzech łyżkach oleju, i dodać do zasmażki.
Na patelni usmażyć mielone z solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem.
Wszystko włożyć do blendera i lekko zmiksować.
Na ugotowany makaron włożyć spagetti, można popruszyć serem żółtym.


piątek, 17 lutego 2012

Kawa:)

Kawa czekoladowa

Jak już wiecie jestem koneserką kawy, uwielbiam:). Ostatnio siedząc sobie w domu stworzyłam przepis na kawkę czekoladową. Wyszła bardzo dobra, bardzo słodka, i mocna ale to mocno czekoladowa:).



Składniki
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- mleko

Do garnka wlewamy mleko tak aby zakryć dno, i wrzucamy czekoladę. Gotujemy aż do jej rozpuszczenia, ciągle mieszając.
Do szklanki wsypujemy dwie czubate łyżeczki kawy i zalewamy ugotowaną wodą. 
Gdy czekolada się rozpuści dodajemy kawę, chwilę gotujemy i przelewamy do szklanki.


Kotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe sosem pomidorowym


Dziś piątek, więc szukałam pomysłu na danie bezmięsne. Na naleśniki, nie miałam ochoty, na sos z makaronem też nie, i padło na kotleciki ryżowe. Znalazłam je niedawno na blogu Aromatyczne Inspiracje. Trochę dodałam od siebie i pozmieniałam produkty. Wyszły bardzo dobre.


Składniki
- 2 woreczki ryżu
- bulion warzywny
- 3 łyżki startego żółtego sera (ja dałam pleśniowy, może też być topiony)
- cebula
- 3 jaja
- bułka tarta
- oregano
- sól
- pieprz
- wegeta
- magii
- olej

Składniki na sos
- koncentrat, albo przecier pomidorowy
- masło
- sól
- pieprz 
- oregano
- bulion warzywny

Ryż gotujemy w bulionie. Gdy ryż zmięknie wyjmujemy,  wkładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Cebulę kroimy w kostkę, i smażymy na złoty kolor (zeszklić). Do ryżu dodajemy cebulę, jajka, bułkę tartą, ,oregano. Przyprawić solą, pieprzem i magii. Formować średniej wielkości kotlety i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor.

W osobnym garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę żeby się zrobiło gęste, dodać rozpuszczoną kostkę rosołową (ja dałam około pół szklanki), mieszać aż zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Zostawić na gazie aż się zagotuje, i na koniec dodać oregano. 
Kotleciki podawać polane sosem.
Z podanej ilości wyszło mi około 17 kotlecików.



czwartek, 16 lutego 2012

Tłusty czwartek

Faworki



Dziś Tłusty Czwartek wszyscy jedzą pączki. Ja jednak od pączków wolę faworki:). Oczywiście symbolicznie zjadłam jednego pączusia, i to mi na dziś wystarczy:). Faworki są łatwe w przygotowaniu, i co najważniejsze szybko się je robi, i można ich zjeść więcej niż pączków. Znalazłam parę tygodni temu ekspresowy przepis na faworki, na blogu Dorota smakuje. Robi się je błyskawicznie, wystarczy dziesięć minut i są gotowe. Dłużej zajmuje smażenie ich na oleju. Smakują trochę inaczej niż ze zwykłego przepisu, ponieważ ciasto nie jest kruche tylko się trochę ciągnie. Ale mi smakują i moim domownikom także, a to jest najważniejsze.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- olej do smażenia

Do miski wsypać mąkę, dodać ocet, roztrzepane jajko i jogurt.
Wszystko zagniatać na gęste, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować - aby było jak najcieńsze, wtedy faworki będą bardziej kruche.
Rozwałkowane ciasto pokroić na prostokąty. Na każdym prostokącie zrobić podłużne nacięcie i przełożyć jeden koniec. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.



środa, 15 lutego 2012

Pyzy

Pyzy

Jak już ostatnio pisałam boję się ciast drożdżowych, a może by bardziej pasowało że bałam się ciast drożdżowych, bo o to dziś postanowiłam wypróbować swoich sił i zrobić pyzy:). Oczywiście z pomocą mojej Teściowej!




Składniki
- 0,5 litra mleka
- pół łyżki soli
- pół łyżeczki cukru
- kilogram mąki
- 10 dag drożdży
- 2 jaja

Mleko podgrzać. Dodać do niego sól, cukier, 30 dag mąki, i pokruszone drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski włożyć resztę mąki, dodać dwa jaja, jak rozczyn urośnie dolać do miski i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny, aż ciasto podwoi swoją wielkość.



Z ciasta wkrawać szklanką pyzy, ewentualnie uformować je ręką.



Na garnek z gazą wkładać pyzy i trzymać je 10 minut.


Sól

Sól czosnkowa

Ostatnio jestem zwolenniczką robienia przetworów domowych. Mam w planach w tym roku zrobić dżemy, soki, przeciery pomidorowe, pomrozić trochę owoców. Teraz mamy zimę i za dużo nie mogę robić. Ale w poszukiwaniu przepisów natknęłam się na fajny artykuł o soli, i postanowiłam wypróbować.




Składniki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól morska
- słoiczek

Czosnek obierz i przekrój na połówki. Wciśnij je do słoika z solą morską (dałam na sam dól, w środek i na samą górę). Zakręć.  Już po kilku dniach sól będzie miała wspaniały czosnkowy aromat. Po tygodniu wyjmij kawałki czosnku ze słoika. Trzymaj słoik szczelnie zamknięty - sól nie straci aromatu.





wtorek, 14 lutego 2012

Deser z mascarpone i truskawki

Dziś Dzień Zakochanych, więc nie mogło się obyć bez deseru, i to deseru biało - czerwonego:). Znalazłam ten przepis jakiś czas temu na blogu Aromatyczne Inspiracje i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Wyszedł niesamowity, obłędny i cudowny:).



Składniki
- 250 g mrożonych truskawek (ja dałam 450 g)
- 250 g serka mascarpone
- 2 małe jaja
- cukier waniliowy (nie miałam dałam brązowy)
- 2 łyżki cukru (dałam brązowy)

Mrożone truskawki miksujemy dodając łyżkę cukru. Oddzielamy białka od żółtek, i ubijamy białka na sztywna pianę wraz z cukrem waniliowym (dałam brązowy).
Żółtka ucieramy z łyżką cukru i serkiem (mikserem).
Do masy żółtkowo - serowej dodajemy białka i łyżką powoli mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Do pucharków nakładamy masę truskawkową, i przykrywamy ją kremem z mascarpone.



Pizza

Pizza gyros



Dziś Walentynki, wiec postanowiłam, że nie idziemy na żadną kolację  tylko ja coś upichcę w domku. I tak narodził się pomysł na pizze. Powiem Wam, ze pierwszy raz robiłam pizze i się udało:). Nie wiem czemu, ale boję się ciast drożdżowych:/. No ale kiedyś musi być ten pierwszy raz i udało się:).



Składniki
- 300 g mąki
- pół szklanki letniej wody
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy
- pół kilo piersi z kurczaka
- cebula 
- 3 jajka
- ser żółty
- przyprawa gyros
- oregano
- przecier pomidorowy



Wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurę wlewamy pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i kruszymy drożdże. Zasypujemy trochę mąką, aby wyszedł zacier, odstawiamy na około pół godziny żeby wyrosło. Po tym czasie wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto wyrobimy wkładamy na blachę. Na ciasto przecier pomidorowy i oregano. Potem cebula, jajka, pierś kurczaka usmażona wcześniej z przyprawą gyros, i na to ser żółty. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni, pieczemy około 45 minut



Koktajl

Koktajl bananowy z owocami leśnymi z puszki




Składniki
- 3 banany
- owoce leśne z puszki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1,5 szklanki maślanki

Wszystko włożyć do blendera zmiksować, odstawić na pół godziny, wypić.



Zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami




Od paru dni chodziła za mną zapiekanka. W poszukiwaniu fajnego przepisu natknęłam się w moim zeszycie na fajną zapiekankę makaronową. Dostałam ten przepis z dwa lata temu od mojej najlepszej Przyjaciółki, i nie wiedząc czemu jeszcze jej nigdy nie robiłam, a jest przepyszna "niebo w gębie":).




Składniki
- 30 dag piersi z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 1 i 1/2 serka topionego (dałam kremowy)
- 1 papryka czerwona (nie miałam)
- 250 ml śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- 200 g grubego makaronu (dałam świderki)
- 1/2 natki pietruszki (dałam koperek mrożony)
- pieprz
- wegeta


Na tłuszczu przysmażyć mięso pokrojone w dość dużą kostkę, razem z pieczarkami ja pokroiłam je na plasterki.. Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, całość lekko poddusić i podsmażyć. Wrzucić serki topione oraz drobno pokrojony czosnek, serek musi się rozpuścić. Ugotować makaron i doda do reszty, całość polać śmietanką. Wymieszać i doprawić do smaku. Po wierzchu posypać pietruszką, w moim przypadku koperkiem.

Polecam również przepis na  zapiekankę makaronową WINIARY!!!




sobota, 11 lutego 2012

Szynka wędzona surowa




Dostałam dziś od teściowej szynkę wędzoną surową, a że ja za taką nie  przepadam, więc postanowiłam ją ugotować. I muszę powiedzieć, że wyszła całkiem dobra.


Składniki
- szynka wędzona surowa
- garnek


Szynkę włożyć do przegotowanej gorącej wody i trzymać tyle czasu ile ważyła szynka w moim przypadku 1 godzinę i 10 minut. Trzeba co jakiś czas sprawdzać czy woda jest ciepła, jeżeli się oziębi to włączyć gaz, podgrzać ale nie gotować i gdy się zrobi ciepła wyłączyć. Po odpowiednim czasie wyciągnąć i mamy szynkę wędzoną gotowaną.


piątek, 10 lutego 2012

Oliwa

Oliwa z papryczką chili




Oglądałam ostatnio program kulinarny, tematem przewodnim były oliwy smakowe (ja je tak nazywam). Opowiadali o historii oliwy, jak powstaje, z czego się robi. Ale najbardziej zainteresowało mnie jak samemu w prosty sposób można zrobić oliwę w domu. Więc postanowiłam, że i ja zacznę robić oliwy smakowe, bo są proste do zrobienia, wiem co w nich jest (nie ma konserwantów, ani ulepszaczy), i wbrew pozorom wychodzą taniej niż byśmy mieli je kupić.

Składniki
- butelka
- papryczka chili (na małą butelkę jedna)
- zielony pieprz w kulkach (kilka kulek). Ja niestety nie dostałam zielonego pieprzu (trudno go dostać) i dałam parę kulek zwykłego czarnego pieprzu, ale może też być na przykład kolorowy, kto co lubi


Do butelki włożyć całą papryczkę i parę kulek pieprzu, zalać oliwą. Odstawić na około dwa tygodnie. Potem można używać do smażenia mięs czy sałatek.




czwartek, 9 lutego 2012

Koktajl:)

Koktajl bananowy z granatem

Moim postanowieniem na nowy rok było i jest aby trochę schudnąć. W starym roku piłam dużo koktajli owocowych i dzięki nim dużo schudłam, ale jak to zwykle bywa po jakimś czasie się zaniedbałam i przytyłam:/. Więc staram się codziennie zamiast kolacji pić koktajl owocowy. A dziś taka oto propozycja.


Składniki
- 2 banany
- granat (cały)
- szklanka maślanki
- 2 łyżki otrębów pszennych

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Po zmiksowaniu odstawiamy do lodówki na pół godziny i po tym czasie możemy wypić.



Muffinki:)

Muffinki czekoladowe



Jakieś dwa miesiące temu kupiłam sobie blachę do muffinków, zakochałam się w tych babeczka od pierwszego wejrzenia. Po pierwsze dlatego, że są przepyszne, po drugie są bardzo łatwe w przygotowaniu, po trzecie są w miarę tanie. W ciągu tych dwóch miesięcy wypróbowałam na razie tylko dwa przepisy, ale mam zamiar kształcić się dalej w ich pieczeniu i wymyślać nowe smaki:). Wszystkie nowe babeczki jakie zrobię umieszczę na blogu.
Dziś zrobiłam czekoladowe, a nawet bardzo czekoladowe. Dostałam ten przepis od znajomej.


Składniki:
- 300 g mąki
- 130 g cukru (można dać mniej bo są bardzo słodkie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml maślanki
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 250 g czekolady mlecznej (albo gorzkiej co kto lubi)
- 2-3 łyżki kakao

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier, kakao, proszek i 150 g czekolady łączymy w misce; a następnie dodajemy maślankę, olej i jajko. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły. 100g czekolady umieszczamy na muffinkach, i wciskamy ją lekko w ciasto. Pieczemy w 200 stopniach, 20 - 25 minut.





środa, 8 lutego 2012

Pierogi

Pierogi z mięsem


Jakiś czas temu poprosiłam moja kochaną teściowa czy nauczy mnie robić pierogi, i tak od słowa do słowa zabrałyśmy się za nie własnie dziś. Robiłyśmy je w sumie trzy godziny i się wykończyłam  przy nich:(, było co robić! Ale za to efekt rewelacyjny:), warto było się poświecić te parę godzin.

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki przegotowanego mleka
- 1 łyżka gorącego masła
 - szczypta soli

Jeżeli chcecie zrobić z większej ilości to:
- 8 szklanek = kilogram mąki
- 2 szklanki przegotowanego mleka
- 4 łyżki masła
- większa szczypta soli




Farsz:
- 20 dag mięsa (użyłam karkówki, wcześniej ją ugotowałam. Na kilogram mąki będzie potrzebne 1 kg i 20 dag mięsa)
- cebula
- pieprz
- sól
- wegeta
- majeranek
- curry
- papryka ostra
- chilli
- bułka tarta




Najpierw robimy farsz. Karkówkę przemielić przez maszynę do mięsa, po czym przełożyć do miski. Cebulę zarumienić na tłuszczu, wlać do mięsa. Wsypać bułkę tartą i przyprawy, dobrze wymieszać.
Po zrobieniu farszu, zabieramy się za ciasto. Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe urywamy po kawałku wkładamy na stolnicę i wałkujemy wałkiem. Możemy ciasto rozwałkować na bardzo cieniutkie (nic się z nim nie stanie). Potem wykrawamy szklanką kółka, wkładamy farsz i zlepiamy pierogi.






Zrobionych pierogów my nie gotowałyśmy tylko sobie zamroziłyśmy, ale jakby ktoś chciał zjeść od razu to wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy od wypłynięcia około 7 minut.


wtorek, 7 lutego 2012

Wygrałam:)

Chciałam  dziś się pochwalić, że jakiś tydzień temu wygrałam konkurs na blogu Women Life and Art:). Do wygrania były trzy 'chusteczniki'. Trzeba było wybrać który się chce i napisać, dlaczego akurat ten, a nie inny. Ja wybrałam ten, ponieważ będzie pasował do mojej torebki, i najbardziej mi się podobał:).



Obserwuję różne blogi, głownie o gotowaniu, ale że nie mam zdolności plastycznych, manualnych i do szycia, więc podziwiam blogi artystyczne. Jestem zachwycona zdolnościami tych osób, i trochę im zazdroszczę:). No ale cóż wszystkiego nie można mieć, zdolności do wszystkiego też.



Kończąc na dziś życzę wszystkim spokojnej nocki, i kolorowych snów:). Zapraszam na bloga Women life and Art bo warto, dziewczyna ma zdolności manualne, robi piękne rzeczy.
Pozdrawiam Was, Monika:)

Kurczak i ziemniaki:)

Pieczona noga z kurczaka i pieczone ziemniaczki


Zastanawiałam się dziś co zrobić na obiad, bo nie miałam pomysłu. Ale przypomniało mi się ze w zamrażalce są nogi z kurczaka no i w szafce są ziemniaki. Wiec pomyślałam że zrobię pieczone nogi z kurczaka i pieczone ziemniaki:).

Składniki: 

- noga z kurczaka 
- ziemniaki (około 4 sztuk)
- przyprawa do ziemniaków
- oregano
- papryka ostra
- wegeta
- sol
- pieprz 
- oliwa (zwykła albo smakowa)

Kurczaka po rozmrożeniu zamarynowałam  na około 2 godziny. Posypałam solą, pieprzem, papryką, i wegeta, i polałam oliwa smakową z dodatkiem czosnku i oregano. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam na cztery części. Wyłożyłam na patelnię, posypałam przyprawą do ziemniaków i polałam oliwa z tymiankiem.
Po dwóch godzinach przełożyłam nogę z kurczaka do naczynia żaroodpornego, polałam jeszcze ciut oliwą i włożyłam do piekarnika na około 2 godziny, temperaturę dałam 190 stopni. Ziemniaki włożyłam na półtorej godziny na najniższa półkę w piekarniku, wyszły wspaniałe.




poniedziałek, 6 lutego 2012

Kawa:)

Domowe caffe latte

Muszę zacząć od tego, że uwielbiam kawę:). Każdego dnia rano muszę wypić kawę, bo inaczej nie funkcjonuję! Szukając po internecie ciekawych przepisów natknęłam się na stronę Facet i kuchnia, i tam znalazłam ciekawy przepis na Caffe latte. Muszę przyznać, że tak mi zasmakowało, że robię ją codziennie.

Składniki:
- 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
- ekstrakt waniliowy (albo inny zależy kto co lubi. Próbowalam z pomarańczowym i śmietankowym - też całkiem dobre)
- mleko
- kostka czekolady (moze ale nie musi być)

Do szklanki lub filiżanki (bardziej do tego nadaje się filiżanka) wsypujemy dwie łyzeczki kawy rozpuszczalnej, zalewamy wrzątkiem do poziomu 1/3. Dodajemy łyzeczkę ekstraktu, mieszamy i uzupełniamy mlekiem najlepiej spienionym (użylam spieniacza ręcznego). Na koniec możemy posypać starta na tarce czekoladą mleczną, albo jak kto woli gorzka.





Placuszki z gotowanych ziemniaków

Chciałam się z Wami dziś podzielić przepisem na łatwe i tanie placuszki. Znalazłam ten przepis na blogu 
Domi w kuchni
Uważam, ze placuszki te  są lepsze od zwykłych placków ziemniaczanych.


Potrzebne produkty 
- 500 kg ugotowanych ziemniaków
-  100 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej(nie miałam i wyszły:))
- sól
- pieprz
- wegeta  

     Ostudzone ziemniaki przecisnąc przez praskę. Dodać mąki, jajko, przyprawy, po czym delikatnie wymieszać.   
Na patelni rozgrzac olej.  
Z masy formowac kulki, a nastepnie kształtować  z nich nieduże placki, grubości okolo 1 cm.
Kłaść na olej  i smażyc na złoty kolor.  



               

Witam:)

Założylam tego bloga, aby dzielić sie z Wami moimi przepisami. Gotowanie jest moją wielką pasją, a wręcz miłścią:). Jak tylko mam czas to idę do kuchni coś upichcić:). Mam nadzieję, że blog się spodoba i będę mieć trochę fanow:)
Pozdrawiam Monika:)