Strony

poniedziałek, 26 maja 2014

Zupa z białych szparagów



Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale niestety sezonowa dlatego robię ją bardzo często aż do znudzenia :D. Mój mąż i córka szparagów nie lubią ale w takiej wersji zjedzą, więc tak im je przemycam :).


Składniki
- pęczek białych szparagów
- 3 marchewki
- pietruszka
- seler
- sól
- 5 łyżeczek cukru
- masło + olej
- śmietana 12%
- makaron gwiazdki Czaniecki


Szparagi obieram, ale obierek nie wyrzucam !!!, obierki wkładam do wody i moczę.  Marchewkę, pietruszkę i seler też obieram i myję.
Warzywa wraz z obierkami wkładam do garnka zalewam 2,5 litra wodą i dodaję 3 łyżeczki soli, doprowadzam do wrzenia - po czym zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem około 40 minut.
W między czasie umyte szparagi kroję w mniejsze części wkładam na patelnię i podsmażam na maśle z cukrem - tak długo aż będą miękkie i trochę zbrązowieją.
Gdy warzywa będą już miękkie wyciągam je z zupy, dodaję przysmażone szparagi sprawdzam smak i w razie czego doprawiam.
Na sam koniec zabielam zupkę śmietanką.
Makaron gotuję według wskazań na opakowaniu i podaję razem zupą.



piątek, 23 maja 2014

Sernik pomarańczowy



Kolejna propozycja na fajny i bardzo smaczny sernik, tym razem postawiłam na smak pomarańczowy.


Składniki
 - 6 jajek (osobno białka i żółtka)
-  1 i 1/4 szklanki cukru
-  kg sera na sernik
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej
-  łyżka ekstraktu z pomarańczy
- skórka pomarańczowa
-  125 g masła



Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch. Następnie dodawać ser,ekstrakt pomarańczowy, skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną oraz masło - cały czas miksując. W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli - po czym delikatnie wmieszać ją do masy serowej.
Masę serową wlać do tortownicy.
Piec godzinę w 180 stopniach.



piątek, 16 maja 2014

Kompot z rabarbaru z cytryną i laską wanilii



W końcu udało mi się kupić rabarbar - uwielbiam :). Miałam taką ochotę na kompot że zrobiłam go aż z całego kilograma rabarbaru. Warto było bo wyszedł przepyszny.


Składniki
- 1 kg rabarbaru
- sok z jednej cytryny
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru


Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części - wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, laskę wanilii i cukier. Stawiamy na gazie doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz i trzymamy jeszcze około 10 minut. Czekamy aż ostygnie i możemy pić, lub schładzamy w lodówce.



poniedziałek, 12 maja 2014

Skubaniec z rabarbarem



Skubaniec z rabarbarem to moje ulubione ciasto. Robi się je w miarę szybki i jest przepyszne :).


Składniki
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru (jedna szklanka idzie do białek)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek (białka ubić ze szklanką cukru na pianę)
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łodygi rabarbaru



Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze części.
Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i ugniatać ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części jedną z części połączyć z kakaem.
Na blachę pokruszyć 1 część białego ciasta, na to pokruszyć z kakaem na to rabarbar. Na rabarbar włożyć ubitą pianę z białek a na sam wierzch ostatnią część ciasta.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.




środa, 7 maja 2014

Deser z serka mascarpone, otrębów granulowanych i owoców



Przepyszny deser, trochę kaloryczny, robi się go szybko i świetnie smakuje. Polecam!!!



Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml mleka słodzonego skondensowanego
- 2 owoce kiwi
- Otręby granulowane o smaku truskawkowym Kupiec


Serek mascarpone miksujemy z mlekiem skondensowanym na gładki krem. Owoce kiwi obieramy i kroimy w mniejsze części. W szklankach lub słoiczkach układamy: masa serowa, otręby granulowane, owoce. Robimy tyle warstw ile się zmieści, u mnie dwie. Na samej górze powinny być owoce. Podajemy od razu.



sobota, 3 maja 2014

Muffinki waniliowe z rabarbarem



Dawno nie piekłam muffinek bardzo dawno, ale gdy tylko pojawił się rabarbar od razu wiedziałam co zrobię:). Wyszły przepyszne, mocno waniliowe, ale też dzięki rabarbarowi kwaskowate. Połączenie to okazało się idealne:). Przepis ten znalazłam na blogu Kuchnia na obcasach.


Składniki
- 250 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru waniliowego domowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 gałązki rabarbaru


W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: Mleko, jajka, olej, ekstrakt waniliowy oraz pastę waniliową.
Mokre składniki wlewamy do suchych i chwilkę mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Przekładamy ciasto do papilotek, na wierzch każdej układamy po kawałku rabarbaru.
Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.
Z tego przepisu wyszło mi 18 muffinek.



czwartek, 1 maja 2014

Zupa krem z pora



Ostatnio zakochałam się w zupach, gdzie prym wiedzie por, po prostu się w nim zakochałam. A najbardziej smakuje mi krem z niego. Jest mega szybki w przygotowaniu i przepyszny.


Składniki
- 4 pory
- 1 marchewka
- litr bulionu
- sól
- pieprz
- 2 serki topione kremowe
- grzanki z chleba


Pora, marchewkę myjemy i oczyszczamy z pora zostawiamy białą część. Następnie kroimy pora wzdłuż na pół i kroimy w talarki a marchewkę w kostkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy na maśle przez około 5 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 - 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem i dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści, jak zostaną grudki sera to ponownie blendujemy.
Na patelni na rozgrzanej oliwie robimy grzanki. Stary chleb kroimy w kostkę i podsmażamy.
Podajemy razem zupą.