Strony

poniedziałek, 26 maja 2014

Zupa z białych szparagów



Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale niestety sezonowa dlatego robię ją bardzo często aż do znudzenia :D. Mój mąż i córka szparagów nie lubią ale w takiej wersji zjedzą, więc tak im je przemycam :).


Składniki
- pęczek białych szparagów
- 3 marchewki
- pietruszka
- seler
- sól
- 5 łyżeczek cukru
- masło + olej
- śmietana 12%
- makaron gwiazdki Czaniecki


Szparagi obieram, ale obierek nie wyrzucam !!!, obierki wkładam do wody i moczę.  Marchewkę, pietruszkę i seler też obieram i myję.
Warzywa wraz z obierkami wkładam do garnka zalewam 2,5 litra wodą i dodaję 3 łyżeczki soli, doprowadzam do wrzenia - po czym zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem około 40 minut.
W między czasie umyte szparagi kroję w mniejsze części wkładam na patelnię i podsmażam na maśle z cukrem - tak długo aż będą miękkie i trochę zbrązowieją.
Gdy warzywa będą już miękkie wyciągam je z zupy, dodaję przysmażone szparagi sprawdzam smak i w razie czego doprawiam.
Na sam koniec zabielam zupkę śmietanką.
Makaron gotuję według wskazań na opakowaniu i podaję razem zupą.



1 komentarz: