Bardzo lubię rolmopsy i w tym roku w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam je sama:).
Składniki
- 0,5 kg śledzi matiasów
- mleko
- cebula
- ogórki konserwowe (mogą być solone)
- musztarda
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3 sztuki ziela angielskiego
- liść laurowy
- trochę pieprzu (kulki lub sypki)
Śledzie zamoczyć na około pół godziny w mleku. Po tym czasie osuszyć je na ręczniku papierowym. Cebulkę pokroić w pół talarki, a ogórki na 4 części (na paseczki). Śledzie posmarować musztardą włożyć cebulę oraz ogórka i zawinąć. Przypiąć wykałaczką aby się nie odwijały.
Wszystkie składniki do zalewy włożyć do garnka i zagotować. Następnie zalewę schłodzić i zalać nią śledzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz