niedziela, 26 stycznia 2014

Faworki



Uwielbiam faworki, ale rzadko je robię, pewnie dlatego że trochę pracy przy nich jest:). Ale w tym roku się zmobilizowałam i są:).


Składniki
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- sól
- 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- olej


Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie wałkować je na około 1 milimetr wycinać paseczki i na środku każdego zrobić dziurę i jedną końcówkę przewlec przez tą dziurkę.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

WAŻNE!!!
Spirytus jest bardzo ważny ponieważ powoduje to że faworki nie wpijają tłuszczu i nie są aż tak ciężkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz