piątek, 15 listopada 2013

Pulpety po meksykańsku z sosem pomidorowym i makaronem



Kolejna propozycja na fajne makaronowe danie, ale główną rolę w nim biorą pulpety. Są przepyszne:).


Składniki
- 0,5 kg mielonego
- 100 g czerwonej fasolki z puszki
- pół czerwonej papryki
- 100 g sera żółtego (startego na tarce)
- sól
- pieprz
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- puszka pomidorów
- bazylia
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- makaron Czaniecki gniazda ze szpinakiem


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.

Mielone wkładamy do miski, dodajemy odsączoną i pokrojoną na pół fasolkę czerwoną, pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę,ser żółty, bułkę tartą, jajka i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy wszystko razem i wyrabiamy pulpety. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Puszkę pomidorów wlewamy do garnka, dodajemy pieprz, sól i podgrzewamy. Na sam koniec dodajemy listki bazylii. I do sosu wkładamy pulpety i podgrzewamy razem.

Podajemy z ugotowanym makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz