Bardzo lubię makarony z różnymi sosami, ale przyznam się szczerze i bez bicia że sos serowy zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł bardzo dobry, gęsty i na pewno nie raz zagości u mnie na stole. Przepis na ten sos znalazłam gdzieś w internecie.
Składniki
- makaron Czaniecki
- puszka groszku
- 250 g sera żółtego
- 2 serki topione o smaku szczypiorki (mogą być inne)
- mały kubek śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Ser żółty trzemy na tarce. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy ser, serki topione, śmietanę i pieprz. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodajemy groszek.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Makaron polewamy sosem lub jak kto woli makaron wrzucamy do sosu.
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj spróbuje;)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj napewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę:)
Usuń