Strony

czwartek, 28 lutego 2013

Filtr Dafi - testuję



Jakiś tydzień temu dostałam do przetestowania filtr do wody z firmy Dafi. Bardzo się ucieszyłam, ponieważ zawsze marzyło mi się aby nabyć taki sprzęt:). Za jakiś miesiąc góra dwa będzie recenzja.



Placuszki z pastą sezamową



Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki. Idzie się nimi najeść i robi się je bardzo szybko.


Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki stopionego masła
- 2 łyżeczki pasty sezamowej Ambic
- 1 łyżka naturalnego miodu
- jajko


W jednej misce połączyć mąkę i sodę oczyszczona.
Do drugiej miski wbić jajko, wlać mleko, dodać pastę sezamową, miód i stopione masło.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać na jednolitą masę, ja zrobiłam to mikserem.
Piec na patelni bez tłuszczu aż placuszki się zarumienią.





środa, 27 lutego 2013

Muffinki czekoladowe z sokiem jabłkowo - malinowym



Jakiś czas temu od firmy Sadvit, otrzymałam do przetestowania dwa soki pięciolitrowe. Długo się zastanawiałam co mam z nich zrobić. Aż w końcu wpadł mi do głowy pomysł, aby dodać do muffinek zamiast mleka. I powiem Wam że wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania:). Muffinki wyszły fantastyczne, bardzo długo trzymały świeżość ale też smak ich był niepowtarzalny.


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka soku jabłkowo - malinowego Sadvit


W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
W drugiej misce połączyć składniki mokre.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek, piec w 200 stopniach około 25 minut.




Sadvit - jest to firma która produkuje soki z całych owoców. Sok przez długi okres zachowuje świeżość i cenne składniki odżywcze. Można go przechowywać bez warunków chłodniczych. Soki te są "pakowane' w pięciolitrowe torby z kranikiem, dzięki czemu przelewanie soku nie jest trudne i nic nam się nie wyleje.
Z czystym sercem polecam soki Sadvit. Są bardzo ale to bardzo dobre, dzięki temu że nie mają konserwantów nie są słodkie, co prowadzi do tego że idzie się nimi naprawdę napić. Jestem z nich bardzo zadowolona.

wtorek, 26 lutego 2013

Zupa pomidorowa



Moją ulubioną zupą jest właśnie zupa pomidorowa, i nie wiem czemu się jeszcze na blogu nie pojawiła:). Bardzo ją lubię w wersji czy to z makaronem czy ryżem.


Składniki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- skrzydełka z kurczaka 
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka kulek pieprzu
- kostka rosołowa
- łyżka soli
- makaron Czaniecki nitki


Wszystkie warzywa obieramy i myjemy, skrzydełka również płuczemy. Do garnka wkładamy warzywa, skrzydełka, przyprawy , kostkę rosołową oraz łyżkę soli. Wlewamy wody po czym stawiamy na gazie, gdy zupa się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i skrzydełka. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru. Chwilkę jeszcze gotujemy. Podajemy z makaronem.



poniedziałek, 25 lutego 2013

Paluszki oblane czekoladą i posypane kolorową posypką



Gdy dostałam paluszki do przetestowania wpadło mi do głowy sto tysięcy pomysłów:). Dwa z nich już zrealizowałam, pierwsze z nich to paluszki z czekoladą i posypką. Muszę powiedzieć, że takiego efektu się nie spodziewałam. Ponieważ, naprawdę bardzo mi zasmakowały w tej wersji. Przepis na te paluszki zaczerpnęłam z pomysłu Dusi, tylko że Dusia zrobiła paluszki w białej czekoladzie, a ja w gorzkiej.


Składniki
- paluszki Podwójne paluszki z sezamem i solą
- tabliczka gorzkiej czekolady
- posypka kolorowa


Tabliczkę czekolady połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej, czyli naczynie żaroodporne postawiłam na garnek z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuściła, maczałam w niej paluszki, po czym od razu również obtaczałam je w posypce. Po zrobieniu wszystkich paluszków wstawiłam je do lodówki na co najmniej 30 min aby czekolada zastygła.



niedziela, 24 lutego 2013

Naleśniki waniliowe



Ostatnio kombinuję z naleśnikami były już bananowe, a tym razem dodałam laskę wanilii. Wyszły bardzo dobre.


Składniki
- 0,5 litra mleka
- mąka (dałam na oko żeby było gęste)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii Skworcu


Mleko zmiksowałam z mąką dodałam dodałam jajko sól i cukier i znów zmiksowałam. Po chwili z wanilii wydobyłam ziarenka i włożyłam do ciasta. pomieszałam, po czym dodałam laskę i odstawiłam ciasto na godzinę. Po tym czasie smażyłam naleśniki, podałam je z dżemem.



sobota, 23 lutego 2013

Deser truskawkowy z jogurtem oraz ciasteczkami



Przepis na ten deser parę lat temu znalazłam w internecie. Robię go często bo jest szybki i mało kaloryczny:).


Składniki
- 2 kubki mrożonych truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 kubki jogurtu greckiego lub innego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/2 kubka ciasteczek Ciasteczka nadziewane o smaku kokosowym Ambic


Truskawki odmrażam, po czym wkładam z cukrem pudrem do blendera i miksuję. Ciasteczka włożyłam do robota kuchennego i zmieliłam na 'piasek'. Jogurt grecki połączyłam z ekstraktem waniliowym. Do szklanek albo pucharków nakładamy 1 - 2 łyżki malin, na to dwie łyżki stołowe jogurtu i na szczyt garść ciastek. Układamy warstwami tyle ile się w mieści w pucharku.






piątek, 22 lutego 2013

Muffinki cytrynowe z paluszkami w sezamie



Bardzo ale to bardzo dobre muffinki. Niby kwaśne, ale sezamowe paluszki zrobiły swoje:).


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- jajko
- 2 cytryny (skórka i sok)
- paczka paluszków sezamowych Beer Fingers


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednej misce.
W drugiej połączyć mleko, olej, jako, skórkę i sok z cytryny.
Składniki suche dodać do mokrych i wszystko pomieszać żeby się połączyło.
Paluszki połamać na mniejsze części wrzucić do ciasta i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Piec w 200 stopniach, około 20 - 25 minut.



czwartek, 21 lutego 2013

Makaron z sosem serowo - śmietanowym



Jak już wspominałam uwielbiam makarony z sosami. Moja córcia za to lubi podjadać sam makaron:). Tym razem wybrałam sos śmietanowo - serowy. Sos jest bardzo kaloryczny więc raczej nie dla osób które się odchudzają. Ale za to bardzo dobry i bardzo sycący:). Przepis ten znalazłam na blogu Uwielbiam Gotować.


Składniki
- Makaron Czaniecki gniazda
- cebula
- łyżka masła
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki pieprzu (u mnie ziołowy)
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- słodka papryka
- pół papryczki chili



Cebulę obieram i kroję w prążki, podsmażam je na rozgrzanym maśle w rondelku. Do podsmażonej cebulki dodaję śmietanę, papryczkę chili, pieprz, sól i starty ser żółty na dużych oczkach tarki. Podgrzewam wszystko na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Ugotowany makaron nakładam na talerze, na to wkładam sos i posypuję posiekanym szczypiorkiem i oprószam wierzch słodką papryką.



środa, 20 lutego 2013

Winter Tea o smaku Rumowym na ciepło



Tym razem przyszedł czas na spróbowanie soku o smaku rumowym. Tak jak poprzednio bardzo nam smakował. Bardzo rozgrzewał i miał aromatyczny smak.


Składniki
- litr Winter Tea Rumowa Emig
- 3 plasterki pomarańczy
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu


Sok wlałam do garnka dodałam goździki, anyż gwiazdkowy i plasterki pomarańczy. Postawiłam na gazie i trzymałam około 10 minut aż sok był ciepły.








wtorek, 19 lutego 2013

Sałatka z tuńczyka i z groszku w dresingu musztardowym



Dawno na blogu nie było żadnej sałatki. A gdy tylko zobaczyłam ją na blogu Moje Pasje, wiedziałam że ją zrobię a tym bardziej że uwielbiam tuńczyka i groszek:). A poza tym jest prosta i szybka w wykonaniu.


Składniki
- puszka groszku konserwowego
- puszka tuńczyka w oleju
- 3 ogórki konserwowe

Na dresing
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 
- Musztarda Ziołowa Develey
- Musztarda Kremska Develey
- sól
- pieprz


Groszek oraz tuńczyka odcedzić, po czym włożyć do miski. Ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać.
W miseczce pomieszać jogurt, musztardy i doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę włożyć na talerz i polać dresingiem.



poniedziałek, 18 lutego 2013

Beer Fingers



Ostatnio do przetestowania dostałam Podwójne paluszki Beer Fingers. Dostałam paluszki solone oraz paluszki z sezamem.

Mus bananowy z mango



Jak wiecie lubię wszelkiego rodzaju koktajle i musy owocowe. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że go zrobię. Przepis ten znalazłam w książce "Bananowa Kuchnia".


Składniki
- 3 banany
- 30 ml soku z cytryny (u mnie 2 cytryny)
- 60 g cukru
- 2 dojrzałe mango
- 12 g marynowanego imbiru (dałam mielonego)


Banany i mango pokroić na mniejsze części i wrzucić do blendera. Dodać sok z cytryny, cukier i imbir - po czym wszystko zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu.



niedziela, 17 lutego 2013

Muffinki z daktylami i orzechami laskowymi



Przepis ten znalazłam gdzieś w internecie, nie pamiętam dokładnie gdzie. Moja siostra stwierdziła, że smakują jak ciasteczka i że są bardzo dobre:) i że dawno tak dobrych nie jadła.


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- 15 sztuk świeżych daktyli Ambic
- 15 sztuk orzechów laskowych
- 100 ml oleju
- 3/4 szklanki mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier z prawdziwą wanilią
- szczypta soli


Z daktyli wyciągnąć pestki i i po przekrajać na mniejsze części. Orzechy przekroić na pół.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z daktylami i orzechami. Dodać cukier, cukier waniliowy proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko z mlekiem i olej i wymieszać.
Piec w 200 stopniach, około 25 minut.



sobota, 16 lutego 2013

Makaron z sosem z pomidorów i kukurydzą



Lubię makarony i uwielbiam do nich różnego rodzaju sosy. Tym razem zrobiłam sos z pomidorami z puszki.


Składniki
- puszka pomidorów
- łyżeczka soli
- łyżeczka ziołowego pieprzu
- łyżeczka suszonej Bazylii
- pół łyżeczki cukru
- 3 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- makaron Czaniecki rurki

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pomidory wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, wcisnęłam czosnek. Odstawiłam garnek na chwilkę. Cebulę pokroiłam i podsmażyłam na patelni z łyżka oleju żeby zmiękła po czym wrzuciłam ją do sosu. Sos postawiłam na gazie i gotowałam około 15 minut żeby zgęstniał. Na koniec dodałam kukurydzę.



piątek, 15 lutego 2013

Serduszka z ciasta francuskiego nadziewane truskawką



Wczoraj były Walentynki więc przygotowałam dla mojego mężusia ciasteczka w kształcie serca. W kuchni miałam małą pomocnicę bo ciasteczka wycinała Mariolka - moja córcia:). A pomysł na takie wykorzystanie ciasta francuskiego znalazłam u Dusiowej Kuchni.


Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego Frosta
- truskawki mrożone
- jajko


Ciasto francuskie rozwałkowałam i wycinałam serduszka. Na każde serduszko włożyłam po pół truskawki i przykrywałam drugim serduszkiem. Palcami 'spinałam' ciasto aby się przykleiło. Każde serce posmarowałam jajkiem. Piekłam w 200 stopniach, około 15 minut.






czwartek, 14 lutego 2013

Wspaniała paczka od Chiquita



Spotkała mnie przemiła niespodzianka dostałam od Pani Kasi z Chiquita przepiękną paczkę:). Nie spodziewałam się że aż tyle i takie piękne rzeczy dostanę. Jeszcze raz serdecznie Pani Kasi dziękuję.






Najbardziej podobają mi się miseczki są prześliczne:).

Winter Tea o smaku rumowym z grejpfrut



Tym razem to połącznie aż powaliło mnie na kolana, wyszło wyśmienite grejpfrut dodał trochę goryczki, no i mocno rozgrzał w połączeniu z sokiem.


Składniki
- litr soku Winter Tea Rumowa Emig
- pół grejpfruta czerwonego
- 4 goździki

Wlałam sok do garnka, dodałam grejpfruta i goździki i postawiłam na gazie. Trzymałam około 10 minut aż sok zrobił się ciepły.



środa, 13 lutego 2013

Muffinki cytrynowo - truskawkowe



Przepis na te muffinki znalazłam w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Książka jest fajna znajdują się w niej same słodkości, więc pewnie nie raz coś z niej upiekę:).


Składniki
- 60 g masła - dałam olej
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-  150 g drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- sok i drobno posiekana skórka z cytryny
- około 120 ml mleka
- jajko
- 150 g kandyzowanej truskawki Skworcu (w przepisie oryginalnym były maliny)


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny. Wlej sok z cytryny do dzbanka z miarką i dopełnij mlekiem do 200 ml (mleko się zetnie ale to dobrze), a następnie dodaj jajko oraz olej i wszystko zmiksuj. Wlej płyn do miski z sypkimi składnikami i krótko przemieszaj; składniki powiiny się lekko połączyć. Wmieszaj truskawki, nałóż ciasto do papilotek i piecz przez 25 minut.




wtorek, 12 lutego 2013

Rosół



Rosół robię bardzo rzadko, ponieważ za nim nie przepadam, a po drugie jak go zjem czuję jakbym nic nie zjadła bo od razu jestem głodna:D. Ale gdy chce zrobić sałatkę z kurczakiem to wtedy go robię:). Ale muszę przyznać że wychodzi mi bardzo dobry.


Składniki
- 3 nóżki z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- kostka rosołowa
- sól
- Makaron Czaniecki


Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka, dorzucamy mięso, kostkę i sól. Stawiamy na gazie, zagotowujemy, po czym zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rosół podałam z zieloną pietruszką.



poniedziałek, 11 lutego 2013

Pikantne muffiny z kurczakiem, fetą i suszonym pomidorem



Powiem tak takich dobrych wytrawnych muffinek w życiu nie jadłam:). Wyszły wspaniałe, feta świetnie połączyła się z suszonym pomidorem i kurczakiem, coś niesamowitego:). Poezja smaku, były tak dobre, że nie raz zagoszczą u mnie na stole. Przepis ten znalazłam na blogu Uwielbiam Gotować, tam w przepisie były oliwki ja zastąpiłam je piersią z kurczaka, ponieważ oliwek nie znoszę.


Składniki
- 275 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu u mnie ziołowy
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonego chili w płatkach
- 125 ml mleka
- 150 ml jogurtu
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju u mnie z pomidorem, bazylią i czosnkiem
- 150 g fety
- 160 g piersi z kurczaka
- około 20 sztuk suszonego pomidora z zalewy

Pierś z kurczaka smażymy na łyżce oleju.
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki. Do mokrych składników dodajemy fetę, kurczaka i suszonego pomidora. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy żeby składniki się połączyły.
Pieczemy w 190 stopniach, około 30 minut.



niedziela, 10 lutego 2013

Deser daktylowo - kokosowy



W niedzielę naszła mnie ochota na deser, więc szybko coś wymyśliłam.


Składniki
- 20 sztuk świeżych daktyli Ambic + 3 do ozdoby
- jogurt naturalny duży
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- rurki 


Z daktyli wyjęłam pestki i wrzuciłam je do blendera i zmiksowałam z małą ilością wody. Jogurt naturalny połączyłam z wiórkami kokosowymi i z mleczkiem - wszystko wymieszałam. Na dno pucharków lub szklanek układamy zmiksowane daktyle a na to wkładamy jogurt. Ozdabiamy rurkami i na wierzch  kładziemy po jednym daktylu.





sobota, 9 lutego 2013

Paczuszka od Fackelmann



Bardzo się ucieszyłam na tą współpracę ponieważ uwielbiam gadżety kuchenne:D. Mój mąż na to mówi "przydasie' kuchenne:D, czyli drobiazgi które w kuchni mogą być ale nie muszą:). Ja w każdym razie uwielbiam i jestem wniebowzięta że mogę je testować:D.



A tu poniżej zaprezentuję co udało mi się już z tego zrobić. Nie wszystko wygląda ładnie bo się dopiero uczę, muszę dojść do wprawy:D.







Następnym razem będzie lepiej cały czas się wprawiam:)