Strony

niedziela, 30 września 2012

Odwrócony placek ananasowy z kandyzowaną truskawką



Kolejna propozycja odwróconego placka ananasowego tym razem z dodatkiem kandyzowanych truskawek. Placek wyszedł naprawdę dobry i bardzo mokrutki i słodki zarazem. Ale też dziś nie chciał mi "wyjść" z formy i trochę się przy tym rozwalił:/. Ale najważniejsze że był dobry i cały został zjedzony:).


Składniki
- masło do wysmarowania foremki
- 2 łyżki cukru
- 8 plasterków ananasa z puszki
- około 20 kandyzowanych truskawek Skworcu
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 jajka





Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj masłem foremkę do tortownicy.
Oprósz cukrem dno foremki i ułóż plastry ananasa.
Zmiksuj w malakserze mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, masło, cukier i jajka, aż masa będzie jednolita. Dolej sok ananasowy i wymieszaj, żeby rozrzedzić ciasto.
Ostrożnie zalej ciastem plastry ananasa - ledwo je przykryje, więc delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Piecz placek 30 minut, następnie obwiedź brzegi łopatką, żeby odeszło od foremki, przykryj talerzem i jednym ruchem - ciach - szybko odwróć do góry dnem:).






piątek, 28 września 2012

Papirus od Durszlaka



Od Durszlaka dostałam do przetestowania Papirus:).Niedługo recenzja.

Francuskie Tosty Pączkowe



Naszła mnie ochota na słodkie, ale nie chciało mi się za długo siedzieć w kuchni, i znalazłam idealny ekspresowy przepis. A do tego bardzo sycący, słodki. A przepis mam z książki "Nigella Ekspresowo"



Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego Skworcu
- 60 ml tłustego mleka
- 4 małe kromki tostowego chleba (albo dwie duże przekrojone na pół)
- 25 g masła + odrobina bezwonnego oleju do smażenia
- 50 g miałkiego cukru (u mnie brązowy)




W płaskim szerokim naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Zamocz kromki chleba w jajecznej mieszaninie za 5 minut z każdej strony.
Rozgrzej masło z olejem na patelni i obsmażaj nasączone kromki chleba, aż będą złociste i miejscami mocniej przypieczone z obu stron.
Wsyp cukier na talerz i obtocz w nim tosty, aż pokryją się nim jak pączki.





czwartek, 27 września 2012

Jagody Goji - testuję



I kolejna paczuszka do mnie dotarła, tym razem jagody goji. Bardzo dziękuję za przesyłkę. Za parę dni pierwsze recenzje.

Sałatka z rukoli, gruszki i wędzonego łososia



Pierwszy raz wczoraj zrobiłam taką sałatkę i od razu się w niej zakochałam:). Połączenie gruszki i łososia to strzał w dziesiątkę!


Składniki
- łosoś wędzony
- gruszka
- garść rukoli
- ser cheddar




Rukolę umyłam i wyłożyłam na talerzu. Gruszkę umyłam i oczyściłam i położyłam na rukolę. Na to włożyłam kawałki łososia. I całość sałatki posypałam serem cheddarem.




środa, 26 września 2012

Smakuję, testuję i będę recenzować:) Skworc



Dziś Pan listonosz przyniósł mi długo oczekiwaną paczkę:). Paczkę dostałam ze sklepu www.skworcu.com.pl. Bardzo ale to bardzo dziękuję za paczkę i produkty:). Dostałam takie produkty których jeszcze okazji nie miałam próbować i testować. 

A w paczce dostałam między innymi :
- Pomidory z czosnkiem i bazylią
- Anyż gwiazdkowy
- Daktyle suszone
- Laska Wanilii


- Truskawki kandyzowane
- Wiśnia suszona
- Orzechy macadamia


- Kawa rozpuszczalna aromatyzowana Miętowa
- Kawa rozpuszczalna aromatyzowana Advokat
- Kawa rozpuszczalna aromatyzowana Bananowa




- Kawa ziarnista aromatyzowana Snikers
- Ekstrakt waniliowy 

Próbowałam już kawę rozpuszczalną bananową i już mogę powiedzieć, że jest przepyszna, bardzo aromatyczna, po prostu wspaniała:).
Niedługo pierwsze przepisy i recenzje.

Papryka faszerowana pastą jajeczną



Bardzo lubię pastę jajeczną, ale dość rzadko ją robię, pewnie dlatego że jest z majonezem:). Lubię jeść pastę łyżeczką lub jako obkład na chleb, ale to pierwsze zdecydowanie bardziej:).


Składniki
- 8 jajek
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki musztardy Dijon Develey
- pół słoiczka majonezu
- sól
- pieprz
- dwie papryki




Jajka gotuję na twardo po czym studzę w zimnej wodzie, obieram ze skorupki i kroję na mniejszą kostkę. Szczypiorek siekam i dodaję do jajek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję dwie łyżki musztardy i majonez i wszystko razem mieszam. Po zrobieniu pasty nakładam ją do wcześniej wydrążonych i oczyszczonych papryk.






Musztarda Dijon Develey - bardzo bardzo dobra. Ostra, ale zarazem trochę słodkawa takie musztardy uwielbiam. Wywodzi się z Francji. Muszę przyznać iż pierwszy raz miałam okazję ją spróbować i się zakochałam w tej musztardzie:).

wtorek, 25 września 2012

Koktajl ananasowy z figą



Kolejna propozycja koktajlu tym razem ananas w połączeniu z figą.


Składniki
- pół świeżego ananasa
- 5 sztuk fig
- szklanka mleka




Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do blendera. Z figi dałam tylko miąższ, po czym zmiksowałam. Koktajl wyszedł fajny dobry, a figa dała jemu słodki smak.

poniedziałek, 24 września 2012

Szynka, figa i ser cheddar



W sumie to żaden przepis ale fajna przekąska, którą zrobiłam w sobotę wieczorem.. Bardzo nam z mężem smakowało. Aczkolwiek nie wiem czemu nie którzy zachwycają się figą. Dla mnie jest to dobry owoc ale ja się nad nim nie zachwycam.


Składniki
- 5 plasterków szynki
- 3 figi
- trochę sera cheddar




Na talerzu ułożyłam szynkę, na szynkę położyłam figę i na to kawałki sera.



niedziela, 23 września 2012

Placuszki z jabłkami i świeżym ananasem



Dziś na obiad zrobiłam przepyszne placuszki. Wyszły wyśmienite bardzo sycące.


Składniki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 małe jabłka
- 1/4 świeżego ananasa




Jabłka umyłam,obrałam wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Ananasa obrałam i pokroiłam również w kostkę. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zmiksowałam,po chwili dodałam jabłka i ananasa i delikatnie pomieszałam łyżką. Nakładałam ciasto na mocno rozgrzaną patelnię. Wyszło mi około 30 placuszków.





sobota, 22 września 2012

Papryka faszerowana mięsem mielonym - zapiekana w piekarniku



Dawno się zanosiłam, aby zrobić papryki faszerowane, aż w końcu dostałam w rozsądnej cenie paprykę:). I dziś oto na obiadek były papryczki:). Danie wyszło bardzo, bardzo dobre a zarazem sycące. Mam jeszcze jeden pomysł na faszerowane papryki, ale na razie o tym cicho sza:).




Składniki
- 3 czerwone papryki
- 0.5 kg mięsa mielonego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- kawałek żółtego sera
- papryka ostra
- curry
- sól
- pieprz


Papryki umyła, odcięłam górę i wydrążyłam delikatnie. Na patelni podsmażyłam czosnek i cebulę po chwili dodałam mięso. Smażyłam około 10 minut, mięso przyprawiłam i pod koniec smażenia dałam przecier pomidorowy. Po usmażeniu wkładałam mięso do papryki. Wierzch posypałam startym żółtym serem. Zapiekłam w piekarniku około 20 minut.








piątek, 21 września 2012

Muffinki malinowo - cynamonowe



Dziś w sumie nie miałam w planach pieczenia, ale mój mąż stwierdził, że zjadł by coś słodkiego. Miałam czas tylko dwie godziny przed jego pracą, więc stwierdziłam, że najszybciej robi się muffinki. Rano kupiłam maliny, a malinowych jeszcze nie robiłam więc pomysł przyszedł od razu:). A przepis na te muffinki zaczerpnęłam z bloga Smak Chwili.




Składniki
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru (u mnie brązowy)
- 150 g świeżych malin
- 250 ml maślanki (dałam jogurt naturalny)
- 60 ml oleju słonecznikowego
- jajko
- do ozdoby Motylki cukrowe Dr. Oetker


Suche składniki wraz z malinami wymieszać w jednej misce.
Składniki mokre wymieszać w drugiej misce.
Po wymieszaniu składniki mokre dodać do suchych, wymieszać i przekładać do papilotek.
Piec w temperaturze 200 stopni, około 30 minut.





środa, 19 września 2012

Ciasto czekoladowo - limonkowe



Dziś proponuję bardzo dobre i bardzo mokre ciasto czekoladowo - limonkowe. W oryginalnym przepisie miało być z pomarańczami, ale u nas sezon na nie dopiero się zacznie. Więc wymyśliłam limonkę i wyszło pycha:). A przepis pochodzi z książki Nigella Lawson 'Kuchnia - Przepisy z serca domu'.


Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki golden syropu (nie miałam dałam miód)
- 175 g trzcinowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 25 g kakao w proszku
- 2 jajka
- skórka otarta z limonki oraz sok





Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i uszykuj foremkę keksówkę.
Utrzyj miękkie masło z miodem - oraz cukrem na dość gładki krem o jasnokawowym kolorze, chociaż kryształki cukru nadal będą wyczuwalne.
Wymieszaj mąkę sodę i kakao i wsyp do maślanego kremu najpierw łyżkę sypkich składników, a następnie wmieszaj jajko. Dosyp kolejne dwie łyżki suchych składników wymieszaj i dodaj drugie jajko.
Wymieszaj resztę sypkich składników, następnie skórkę z limonki, a na koniec sok, wlewając go stopniowo. Na ty etapie mogą pojawić się grudki, jakby się ścięło. Nie ma powodu do paniki! (mi się to nie przytrafiło).
Przełóż masę do foremki i piecz 45 minut. Potem wyciągnij i poczekaj aż ostygnie.




wtorek, 18 września 2012

Chrupiące kąski czosnkowo - ziołowe z dipem słodko - kwaśnym



A dziś na obiad była pierś z kurczaka, według Pomysłu na...Winiary. Muszę przyznać że było bardzo dobre, smaczne a panierka z tego najlepsza:). Bo jak wiecie uwielbiam wszystko co czosnkowe:).


Składniki
- Pomysł na...
- 400 g piersi z kurczaka
- jajko
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu


Piersi z kurczaka umyć i pokroić, mniej więcej w trzy centymetrowe paski. Następnie maczać w jajku i panierce. Włożyć na kratkę od piekarnika lub na papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 20 minut. Mniejszą saszetkę z dipem pomieszać z majonezem i ketchupem. Po wyjęciu z piekarnika piersi polać dipem.



poniedziałek, 17 września 2012

Sałatka z papryką czerwoną, zieloną, i żółtą z pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowo - ziołowym Winiary



Dawno nie robiłam sałatki ale w końcu się zmobilizowałam:). Wyszła przepyszna, zdrowa, świeża i znikła w mgnieniu oka.




Składniki
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- kostka sera feta
- pieczarki marynowane
- sos czosnkowo - ziołowy Winiary
- 3 łyżki jogurtu naturalnego


Pomidorki i papryki umyłam. Pomidorki poprzecinałam na pół i wrzuciłam do miski. Paprykę wyczyściłam z gniazd i pokroiłam na większą kostkę. Pieczarki odcedziłam i pokroiłam na połówki. Ser feta pokroiłam w kostkę. Wszystko wymieszałam po czym dodałam sos pomieszany z trzema łyżkami jogurtu naturalnego, i ponownie pomieszałam.



sobota, 15 września 2012

Ciasteczka czekoladowo - śmietankowe



Miały być ciasteczka a wyszły ciacha:). Trochę za dużo dałam ciasta, ale za to są pyszne:), wspaniałe. Przepis ten mam z książki " Nigella ekspresowo".


Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko (dałam 2)
- 150 g mąki
35 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g gorzkiej czekolady (dałam 80 g posypki gorzkiej)
Polewa:
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 1/4 łyżeczki ekstraktu śmietankowego


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Utrzyj masło z cukrem, a następnie, stale mieszając, dodaj ekstrakt waniliowy i jajko.
Wymieszaj w misce mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do maślanej mieszaniny. Na końcu dodaj czekoladę.
Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi trochę miejsca..
Wstaw ciastka na 12 minut do piekarnika, następnie pozostaw na blaszce na parę minut, żeby przestygły, i przełóż na metalową kratkę ustawioną nad gazetą, na którą będzie spływał nadmiar polewy.
Zmieszaj w rondelku składniki polewy i podgrzewaj, aż się połączą.
Za pomocą łyżki ozdabiaj stygnące ciastka zygzakowatą strużką polewy.
Mi wyszło 16 dużych ciastek.






piątek, 14 września 2012

Koktajl mocno malinowy:)



Wczoraj idąc z córką na spacer natknęłam się na warzywniaka, weszłam do niego i z daleka uśmiechały się do mnie malinki:). Więc kupiłam i postanowiłam zrobić koktajl, dawno ich nie piłam. Wyszedł bardzo dobry i bardzo sycący.


Składniki
- około 0,5 kg malin
- 2 łyżki cukru brązowego
- pół szklanki maślanki


Maliny umyłam i włożyłam do blendera, dodałam cukier i maślankę i zmiksowałam. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Ja lubię zimne koktajle, ale można pić od razu:).