Strony

sobota, 15 września 2012

Ciasteczka czekoladowo - śmietankowe



Miały być ciasteczka a wyszły ciacha:). Trochę za dużo dałam ciasta, ale za to są pyszne:), wspaniałe. Przepis ten mam z książki " Nigella ekspresowo".


Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko (dałam 2)
- 150 g mąki
35 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g gorzkiej czekolady (dałam 80 g posypki gorzkiej)
Polewa:
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 1/4 łyżeczki ekstraktu śmietankowego


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Utrzyj masło z cukrem, a następnie, stale mieszając, dodaj ekstrakt waniliowy i jajko.
Wymieszaj w misce mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do maślanej mieszaniny. Na końcu dodaj czekoladę.
Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi trochę miejsca..
Wstaw ciastka na 12 minut do piekarnika, następnie pozostaw na blaszce na parę minut, żeby przestygły, i przełóż na metalową kratkę ustawioną nad gazetą, na którą będzie spływał nadmiar polewy.
Zmieszaj w rondelku składniki polewy i podgrzewaj, aż się połączą.
Za pomocą łyżki ozdabiaj stygnące ciastka zygzakowatą strużką polewy.
Mi wyszło 16 dużych ciastek.






1 komentarz: