Dawno nie piekłam muffinek bardzo dawno, ale gdy tylko pojawił się rabarbar od razu wiedziałam co zrobię:). Wyszły przepyszne, mocno waniliowe, ale też dzięki rabarbarowi kwaskowate. Połączenie to okazało się idealne:). Przepis ten znalazłam na blogu Kuchnia na obcasach.
Składniki
- 250 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru waniliowego domowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 gałązki rabarbaru
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: Mleko, jajka, olej, ekstrakt waniliowy oraz pastę waniliową.
Mokre składniki wlewamy do suchych i chwilkę mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Przekładamy ciasto do papilotek, na wierzch każdej układamy po kawałku rabarbaru.
Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.
Z tego przepisu wyszło mi 18 muffinek.
zjadłbym jedną:)
OdpowiedzUsuń