poniedziałek, 12 maja 2014

Skubaniec z rabarbarem



Skubaniec z rabarbarem to moje ulubione ciasto. Robi się je w miarę szybki i jest przepyszne :).


Składniki
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru (jedna szklanka idzie do białek)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek (białka ubić ze szklanką cukru na pianę)
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łodygi rabarbaru



Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze części.
Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i ugniatać ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części jedną z części połączyć z kakaem.
Na blachę pokruszyć 1 część białego ciasta, na to pokruszyć z kakaem na to rabarbar. Na rabarbar włożyć ubitą pianę z białek a na sam wierzch ostatnią część ciasta.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz