Strony

poniedziałek, 30 września 2013

Deser z galaretką, jogurtem i śliwką



Kolejna moja propozycja na pozbycie się a nie wyrzucanie resztek. Deser szybki i smaczny, a do tego mało kaloryczny. Galaretki zostały mi z sernika, a śliwki z muffinek więc postanowiłam połączyć ze sobą:).


Składniki
- galaretka rubinowa Agro - Wodzisław
- galaretka niebieska Agro - Wodzisław
- jogurt naturalny
- orzechy włoskie starte
-  2 łyżki syrop do kawy orzechowego
- 5 śliwek


Galaretki wkładamy na dno szklanek. Jogurt mieszamy z orzechami startymi i z syropem do kawy po czym wkładamy na galaretki. Na jogurt natomiast wkładamy pokrojone w kostkę śliwki.






niedziela, 29 września 2013

Sernik na zimno z galaretkami



Bardzo lubię serniki a szczególnie te na zimno. Serniki to taka moja zmora dlatego, że zawsze bałam się je robić, bałam się że mi nie wyjdzie. Ale w końcu kiedyś trzeba się przemóc i spróbować.


Składniki
- 1 kg twarogu (taki w wiaderku)
- kostka margaryny
- 6 jaj
- 400 g cukru pudru
- olejek pomarańczowy
- 6 g żelatyny
- ciastka petit bery
- galaretka niebieska  Agro - Wodzisław
- galaretka rubinowa Agro - Wodzisław
- galaretka pomarańczowa Agro - Wodzisław


Ciasteczka petit bery rozłożyć na blaszce.
Galaretki niebieską i rubinową zrobić według wskazań na opakowaniu (najlepiej rano). Po stężeniu pokroić w kwadraty.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Potem  partiami dodawać żółtka, a następnie ser oraz olejek pomarańczowy - i miksować tak długo aż powstanie pulchna masa.
Żelatynę rozdrobnić według wskazań na opakowaniu i dodawać pomału do masy serowej cały czas miksując.
Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
Na ciastka włożyć pierwszą część masy na to galaretki pocięte w kwadraty - znów ser i galaretki. Na samej górze powinien być ser.
Trzecią galaretkę u mnie pomarańczową również zrobić według wskazań na opakowaniu i wylać na sam wierzch. Tylko uwaga!!!!! Galaretka musi być prawie stężała aby nie wpadła nam do sera. Dlatego ja zrobiłam ją na samym końcu bo łatwo jest przegapić moment tężenia:).



środa, 25 września 2013

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami



Bardzo lubię spaghetti ale jakoś ostatnio o nim zapomniałam i nie robiła. W tej wersji z pulpecikami jadłam pierwszy raz i bardzo mi zasmakowało.



Składniki
- makaron spaghetti Czaniecki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki żółtego sera
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Najpierw przygotowujemy sos. Do garnuszka wkładamy pomidory, oregano i czosnek i podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, aż sos zgęstnieje a pomidory się rozpadną (ja trochę je zmiksowałam).
Gdy sos już się gotuje przystępujemy do robienia pulpecików. Mięso wkładamy do miski dodajemy żółty starty ser, zmiażdżony ząbek czosnku, oregano, jajko i bułkę tartą. Wszystko mieszamy ze sobą najlepiej rękoma, próbujemy czy jest dobrze przyprawione. Gdy uznamy że jest dobre formujemy małe kotleciki i są dwie opcje: możemy je podsmażyć trochę na patelni (ja tak zrobiłam), albo wkładamy je do sosu i gotujemy w nim około 20 - 30 minut.
Nakładamy na talerze i jemy:)



wtorek, 24 września 2013

Składana deska do krojenia - recenzja



Jakiś czas temu od sklepu Emako między innymi dostałam deskę do krojenia. I po raz kolejny mogłam sobie wybrać za konkretną kwotę co chcę, co bardzo mnie ucieszyło. Bardzo byłam ciekawa składanej deski do krojenia - czy faktycznie tak jest że nic nie wypada i nic nie leci na boki?

Według mnie deska jest świetna, ponieważ faktycznie nic nie leci, nie wypada, w miarę dobrze się na niej kroi aczkolwiek czasami mnie denerwuje że nie chce się całkiem wyprostować - czyli odchodzi od blatu.






Ale oprócz funkcjonalności ma fajny kształt, jest dość duża i ma ładny kolor. U mnie jak widać jest zielona, ale w sklepie Emako możecie kupić ją jeszcze w kolorach: fioletowym, różowym i niebieskim - od wyboru do koloru:D.
Można także zmywać ją w zmywarce co też jest dużym plusem bo dużo ludzi ma zmywarki.
Aczkolwiek ja nie mam i zmywa się ją dobrze, nie trzeba się nad nią męczyć bo wszystko schodzi za pierwszym razem.


Jedyny minus jaki znalazłam to to że praktycznie po pierwszym użyciu była już porysowana od noża, ale to jest plastik i pewnie dlatego.



Podsumowując deska jest praktyczna w użyciu i bardzo pomocna. Zapraszam na zakupy do sklepu Emako, tam znajdziecie wiele fajnych i ciekawych, mniej lub bardziej potrzebnych "przydasiów" do kuchni:).

poniedziałek, 23 września 2013

Sałatka z pomidora i papryki



Kolejną moją propozycją na zużycie i opróżnienie lodówki jest szybka i smaczna sałatka. Dosłownie do tej sałatki użyłam produktów - przysłowiowych resztek.
A sałatka wyszła bardzo smaczna.


Składniki
- pomidor
- cebula
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół papryki żółtej
Dressing
- dwie łyżki jogurtu
- dwie łyżki majonezu
- dwie łyżki chrzanu Reypol


Warzywa myjemy i kroimy w kostkę - wkładamy do miski.
W osobnej miseczce mieszamy jogurt, majonez i chrzan, po czym wlewamy do warzyw i mieszamy. Podajemy schłodzone.



niedziela, 22 września 2013

Kisiel cytrynowy z sokiem owocowym i jabłkami



Lubicie kisiele? Ja kiedyś nie lubiłam ponieważ jak byłam chora musiałam je ciągle jeść. Ale czas minął i co jakiś czas lubię sobie zjeść. Moja córcia za to je uwielbia, a szczególnie jak wkroję jej do środka jabłko:).
Więc gdy dostałam kisiele z firmy Wodzisław to się ucieszyłam, a Mariolka jeszcze bardziej:).

Kisiel ten przeznaczony jest na 4 porcje. Robi się go z pół litra wody i trzeba dodać dwie łyżki cukru. Ja jeszcze dodatkowo dałam jabłka.

Kisiel jest bardzo dobry, nie za słodki. Robi się go szybko a jeszcze szybciej znika:).

sobota, 21 września 2013

Paczka od Wodzisław



W zeszłym tygodniu doszła do mnie paczka od firmy Wodzisław. W paczuszce znalazłam między innymi: budynie, kisiele, galaretki, żelatynę, kwasek cytrynowy, Pesso, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Niebawem pierwsze wypieki i przepisy.

Muffinki ze śliwkami



Dawno nie robiłam muffinek, a że śliwki lubię i dostałam je dość tanio kupić to postanowiłam wykorzystać je między innymi do muffinek. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 120 g drobnego cukru
- pół szklanki oleju
- 300 g jogurtu naturalnego
- 5 śliwek pokrojonych na małe kawałki


W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki olej, jogurt naturalny i jajka.
Obie miski połączyć ze sobą i dodać śliwki i znów wymieszać.
Piec 25 minut w 190 stopniach.

piątek, 20 września 2013

Ciasto z malinami i kokosem



Powiem tak: tak dobrego ciasta dawno nie jadłam:). Jest pyszne, nie za słodkie i znika w tempie błyskawicznym. Przepis ten znalazłam w Lawendowym Domu.


Składniki
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Wodzisław
- 4 jajka
- 125 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
- 500 g malin
- 100 g wiórków kokosowych




Masło utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajka i 2 żółtka, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować masłem. Do tortownicy wlać ciasto i posypać je malinami i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 
W tym samym czasie białka ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, obłożyć masą z białek, i znów wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec dalej około 35 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem i można udekorować malinami.






czwartek, 19 września 2013

Brzoskwinie w syropie



Kolejna propozycja na owoce w syropie tym razem brzoskwinie. Nie będę musiała zimą kupować puszek tylko będę korzystać ze swoich. Brzoskwinie są o wiele lepsze i na pewno nie zawierają konserwantów i innych ulepszaczy. Przepis ten znalazłam na blogu Domi.



Składniki
- 20 brzoskwiń
- 2 litry wody
- 1 kg cukru


Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, pokroić na połówki i wydrążyć pestki. Łyżką do melona lub zwykłą wykroić twarde części obrastające pestki.
W słoiku układać po 5 połówek lub więcej, dość ciasno.
Zagotować dwa litry wody z cukrem, aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalać każdy słoik.
Słoiki pozakręcać wstawić do garnka i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody.
Z tego przepisu wyszły mi 3 słoiki litrowe i 3 mniejsze (takie jak na zdjęciu).

środa, 18 września 2013

Sok z aronii



Pierwszy raz w tym roku postanowiłam zrobić sok z aronii. Zawsze myślałam, że aronia jest droga i niedobra. Tak mi zasmakował ten sok, że na pewno będę go robić co roku. Jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy, na przeziębienie zimą jak znalazł:). Przepis znalazłam na blogu Domi. Tylko, że ja zrobiłam z podwójnej porcji.


Składniki
- 2 kg owoców aronii
- 2 l przegotowanej wody (oprócz wrzątku do zalania aronii)
- 1400 g cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn


Aronię umyć zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i włożyć do garnka, wlać dwa litry wody, wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z 2 cytryn - zacząć podgrzewać. Sok doprowadzić do wrzenia i gotować pilnując by nie wykipiał, około godziny, owoce powinny zmięknąć.
Sito umieścić na drugim garnku lub misce i wylać całość, przecedzając sok - sok rozlać do butelek, zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut od momentu zagotowania wody.
Z dwóch kilo aronii wyszło mi 10 butelek (takich jak na zdjęciu) i dwa pół litrowe słoiczki.

wtorek, 17 września 2013

Gruszki w syropie



Nigdy nie robiłam gruszek w syropie, ale w tym roku postanowiłam je zrobić. Będą jak znalazł do deserów, wypieków, albo do zjedzenia ze słoika:). Przepis znalazłam u Domi.


Składniki
- 16 gruszek
- 2 litry wody
- 1 kg cukru


Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem tak by powstał syrop.
Gruszki umyć osuszyć i obrać ze skórki. Okroić końcówki z obu stron i przekroić owoce na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wyciąć łykowate części.
Połówki gruszek układać ciasno w słoiku, następnie zalać je syropem i zakręcić słoiki (nie dokręcać) i wstawić do garnka i pasteryzować około 45 minut od zagotowania.

poniedziałek, 16 września 2013

Pizza makaronowa na cieście naleśnikowym



A że ja nie marnuję jedzenia więc wymyśliłam taką pizzę:). Nie spodziewałam się, że efekt będzie aż tak wspaniały!!! Pizza wyszła PYSZNA!!!! Wszystkie składniki które się pojawiły na pizzy i cieście znalazłam w lodówce i szafkach kuchennych:).


Składniki
Na ciasto
- 300 ml mleka
- mąka
- 2 jajka
- sól 
- pieprz
- oregano Kotanyi Raj Smakosza
- makaron (resztki z obiadu)
Dodatki
- Pomidorki koktajlowe
- szynka szwarcwaldzka
- 2 plasterki sera żółtego
- trochę sera feta
- kulka mozzarelli


Mleko wlewamy do miski i dodaję mąkę żeby ciasto wyszło gęste (dawałam na oko:)), miksujemy mikserem. Dodajemy jajka, sól, pieprz i oregano - ponownie miksujemy. Dodajemy makaron i mieszamy - ciasto wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wkładamy dodatki, po czym ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.



niedziela, 15 września 2013

Suszone pomidory w zalewie z ziołami



Uwielbiam pomidory suszone, dlatego w tym roku postanowiłam zrobić je sama. Są pyszne i dodaję takie zioła które lubię. Przepis ten znalazłam na blogu Domi.


Składniki
- kilka kilo świeżych gruntowych pomidorów (lima)
- olej rzepakowy, lub dobrej jakości oliwa
- bazylia 
- tymianek
- oregano Kotanyi Raj Smakosza
- zioła prowansalskie Kotanyi Raj Smakosza
- czosnek
- liść laurowy


Pomidory umyć i podzielić na połówki. Wykroić twarde części i wydrążyć miąższ. Ułożyć wyczyszczone pomidory dość ciasno na półkach suszarki do warzyw, lekko oprószyć ziołami i solą i suszyć dwa dni, aż będą ususzone, ale nadal miękkie.
Pomidory poukładać luźno w słoikach, dodać po ząbku obranego czosnku, po kawałku liścia laurowego i zioła.
Olej bardzo mocno podgrzać zalać pomidory tak, aby nic nie wystawało i zakręcić słoiki. Postawić na wieczkach i poczekać aż ostygną.






sobota, 14 września 2013

Pióra z pomidorami i natką pietruszki



W zeszłym miesiącu miałam urodziny i zażyczyłam sobie od męża książkę Nigelli Lawson. Dostałam książkę "Lato w kuchni przez okrągły rok". Jest świetna, na pewno nie raz skorzystam z jakiś przepisów:). Na pierwszy plan poszedł sos z makaronem. Bardzo, bardzo dobry i jak to zwykle u Nigelli szybki w przygotowaniu.


Składniki
- 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 3 ząbki czosnku
- 400 g puszka pomidorów w kawałkach
- 125 ml bulionu
- pęczek świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej
- 500 g makaronu pióra Mamma Mia
- sól
- pieprz


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
W rondlu podgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie nabierać złotej barwy, dodać pomidory i zwiększyć ogień. Wlać bulion i gotować, odparowując sos, aż zrobi się gęsty i kleisty. Zdjąć rondel z ognia i dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy makaron dodać do sosu i wymieszać.



piątek, 13 września 2013

Korzenne śliwki w occie



W końcu wypróbowałam ten przepis odkopany w moim starym zeszycie:). Znalazłam go kiedyś nawet nie pamiętam gdzie. Zalewa wyszła wspaniała ma smak słodko - korzenno - octowy.


Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Śliwki umyć, pokroić na pół i usunąć pestki.
Ciepłą wodę wymieszać dokładnie z cukrem, dodać ocet, cynamon i goździki. Spróbować - zalewa powinna mieć intensywny słodko - korzenno - octowy smak.
Śliwki układamy w słoikach i zalewamy zalewą.
Słoiki wstawiamy do garnka i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut, od zagotowania.
Śliwki nadają się do: mięs , wędlin czy pasztetów.
Wyszły mi takie dwa słoiczki jak na zdjęciu i jeden taki mały jak po koncentracie pomidorowym.




czwartek, 12 września 2013

Sałatka z zupek chińskich



Sałatkę tą pierwszy raz jadłam na jakiejś rodzinnej imprezie bardzo mi zasmakowała, więc ją postanowiłam zrobić.


Składniki
- zupka chińska rosół
- pomidor
- zielony ogórek
- puszka kukurydzy
- majonez 


Makaron z zupek zalewam gorącą wodą do wysokości makaronu, czekam aż zmięknie i ją wylewam. Po ostygnięciu makaronu dodaję odsączoną kukurydzę, obranego i sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórka wydrążonego i pokrojonego w kostkę. Jako przyprawę używam przyprawy z zupki. Dodaję majonez i mieszam. Najlepiej smakuje schłodzona.






środa, 11 września 2013

Makaron z kurczakiem, czerwoną fasolą i kukurydzą



Szybki, smaczne i sycące danie. Bardzo nam zasmakowało a szczególnie mojej córci:).


Składniki
- 250 g makaronu świderki Czaniecki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- podwójna pierś z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu
- sól
- pieprz
- papryka ostra


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dorzucić do cebuli i podsmażyć około 10 minut.
Po tym czasie dodać bulion i koncentrat pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Następnie dodać fasolę wraz z zalewą i odsączoną kukurydzę i gotować około 30 minut na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Makaron włożyć do sosu i wymieszać.

wtorek, 10 września 2013

Makaron w sosie musztardowym z tuńczykiem



Kolejny pomysł na szybkie i smaczne danie z makaronem. Połączenie musztardy i tuńczyka okazało się rewelacyjne:). Przepis ten znalazłam gdzieś w internecie.


Składniki
- 250 g makaronu muszelki Czaniecki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka tuńczyka w oleju
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska)
- sól
- pieprz


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Musztardę wymieszać ze śmietaną oraz dodać tuńczyka. Masę przełożyć na patelnię, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron włożyć do sosu i wymieszać.



poniedziałek, 9 września 2013

Chleb smażony - czyli jak nie marnować jedzenia



Dziś poniedziałek więc cykl na blogu Co zrobić z resztkami? Znów zostało nam trochę czerstwego chleba więc mój mąż zażyczył sobie chleb smażony. Podobny chlebek już raz pojawiła się u mnie na blogu ale była to wersja chleba smażonego z serem żółtym. Tym razem wersja bez niczego, chlebek jest przyprawiony wegetą. Znacie taki chlebek? Pamiętacie z dzieciństwa?


Składniki
- czerstwy chleb
- wegeta
- margaryna


Nie podaję dokładnych składników gdyż zależy to od tego ile mamy chleba i ile chcemy usmażyć.
Chleb posypuję z każdej strony wegetą i wkładam na rozpuszczoną margarynę na patelni. Smażę z każdej strony na złoty kolor.



sobota, 7 września 2013

Zupa literkowa - pomidorowa:)



Nie będę się za dużo rozpisywać, ponieważ zupa pomidorowa już nie raz u mnie się na blogu pojawiła. Chciałam Wam tylko pokazać jaki fajny makaron ostatnio dostałam. Makaron w kształcie literek. Moja córcia tak była nim zauroczona, i nie mogła doczekać się obiadku. Jak nigdy wcinała zupę i literki. Jest to fajna alternatywa dla niejadków i ogólnie aby urozmaicić obiad dzieciom.

piątek, 6 września 2013

Noga z kurczaka marynowana w oleju ryżowym z oregano, ziołami prowansalskimi, papryczką chili i cebuli prażonej



Szybkie  i smaczne danie. Noga z kurczaka wyszła pyszna, lubię kombinować z ziołami i co chwilę wymyślam inne marynaty.


Składniki
- 2 nogi z kurczaka
- 1 łyżeczka cebuli prażonej Kotanyi Raj Smakosza
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich Kotanyi Raj Smakosza
- 1 papryka chili suszona Raj Smakosza
- 2 łyżeczki oregano Kotanyi  Raj Smakosza
- 200 ml oleju ryżowego
- 5 sztuk ziemniaków
- rozmaryn


Nogi z kurczaka umyć i osuszyć.
Olej połączyć z cebulą prażoną, ziołami prowansalskimi, , chili suszoną i oregano - wymieszać. Włożyć do niej nogi z kurczaka najlepiej na całą noc.
Rano wyciągnąć nogi z kurczaka z marynaty i przełożyć do naczynia żaroodpornego po czym polać je troszeczkę marynatą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać godzinkę.
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach na pół miękko. Ostudziłam i obrałam. Pokroiłam na mniejsze części i włożyłam na patelnię. Polałam trochę oliwą i posypałam rozmarynem. Włożyłam do piekarnika na 45 minut.

czwartek, 5 września 2013

Zapiekanka z ryżu, kurczaka i cukinii podana w paprykach



Szybka i smaczna zapiekanka podana w innej wersji niż to zawsze. Teraz papryka jest bardzo tania więc można z nią kombinować różne dania. Ja zapiekłam zapiekankę, wyszło bardzo smaczne danie i bardzo syte.


Składniki
- 1 woreczek ryżu
- 100 g serka topionego śmietankowego
- pół cukinii
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mniejsza cebula
- 4 papryki czerwone
- 4 plasterki żółtego sera
- trochę śmietany 18%
- sól
- pieprz

Ryż ugotować na pół miękko.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Pierś z kurczaka, umyć osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i dorzucić do cebuli - smażyć około 10 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko dusić kolejne 10 minut.
Ryż włożyć do miski i pomieszać z serkiem topionym. Dodać kurczaka z cebulą i cukinią i znów pomieszać. Dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem - wymieszać.
Papryki umyć i wydrążyć z gniazd nasiennych. Do papryk wkładać zapiekankę, a górę przykryć plasterkiem żółtego sera.
Przełożyć papryki do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.



środa, 4 września 2013

Jajka zapiekane w kokilkach



Kolejna propozycja na jajka zapiekane w kokilkach tym razem z mortadelą. Jest to pomysł na szybkie i smaczne śniadanko. Ale można też podać je na kolację.


Składniki
- 2 jajka
- kawałek mortadeli
- sól
- pieprz
- masło


Kokilki wysmarować masłem.
Mortadelę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni, żeby się zarumieniły. Usmażone przełożyć do kokilek. Wbić na nie jajko i przyprawić solą i pieprzem.
Zapiekać w 180 stopniach około 10 - 15 minut.

wtorek, 3 września 2013

Ciasto jogurtowe z malinami



Znów malinki, póki są to korzystam. Tym razem wypróbowałam z ciastem jogurtowym i wyszło bardzo dobre. Przepis znalazłam na blogu Uwielbiam gotować.


Składniki
- 340 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80 g cukru
- pół szklanki oleju
- 300 g jogurtu - dałam maślankę
- 300 g malin


Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, i dodajemy resztę składników (oprócz malin). Mieszamy aby składniki się połączyły i wkładamy na blachę. Na ciasto wkładamy maliny.
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.






poniedziałek, 2 września 2013

Bezy



A gdy zostaje mi dużo białek czyli tak zwane resztki to robię bezy. Choć nie przepadam za nimi bo są słodkie, ale nie marnuję jedzenia i robię właśnie je:). Przepis ten mam od mojego szwagra - a on z cukierni:D!


Składniki
- białka od jajek
- cukier


Nie podam Wam ile cukru bo to zależy od tego ile macie w szklance białek. I w zależności od tego dodajemy cukier. Czyli np. mamy 3/4 szklanki białek - to dodajemy 3/4 szklanki cukru. A robię je tak:
Ubijam białka na sztywno, gdy są ubite dodaję pomału cukier i miksuję około 5 minut. Po tym czasie znów dodaję cukier ale miksuję tylko aby się połączył z białkiem. Później na blaszce "wyduszam" bezy i od razu wkładam do piekarnika ponieważ nie mogą w ogóle stać na zewnątrz!!!!!
Piekę je około 3 godzin w 90 stopniach.



niedziela, 1 września 2013

Tosty z serem, jajkiem, kiełbasą i cebulą



Tosty nie raz już się u mnie na blogu pojawiały, jest to sposób na szybką i smaczną kolację.


Składniki
- chleb tostowy
- jajko (ugotować)
- plasterki żółtego sera
- kiełbasa zwyczajna
- cebula
- sos paprykowo - czosnkowy Reypol


Wszystkie składniki do tostów pokroić w plasterki i układać wedle uznania na chlebie. Przykryć drugą kromką chleba i albo zapiekać w tosterze albo w piekarniku. Podawać z ulubionym sosem , ketchupem, lub musztardą.