Strony

czwartek, 19 września 2013

Brzoskwinie w syropie



Kolejna propozycja na owoce w syropie tym razem brzoskwinie. Nie będę musiała zimą kupować puszek tylko będę korzystać ze swoich. Brzoskwinie są o wiele lepsze i na pewno nie zawierają konserwantów i innych ulepszaczy. Przepis ten znalazłam na blogu Domi.



Składniki
- 20 brzoskwiń
- 2 litry wody
- 1 kg cukru


Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, pokroić na połówki i wydrążyć pestki. Łyżką do melona lub zwykłą wykroić twarde części obrastające pestki.
W słoiku układać po 5 połówek lub więcej, dość ciasno.
Zagotować dwa litry wody z cukrem, aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalać każdy słoik.
Słoiki pozakręcać wstawić do garnka i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody.
Z tego przepisu wyszły mi 3 słoiki litrowe i 3 mniejsze (takie jak na zdjęciu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz