Strony

sobota, 14 września 2013

Pióra z pomidorami i natką pietruszki



W zeszłym miesiącu miałam urodziny i zażyczyłam sobie od męża książkę Nigelli Lawson. Dostałam książkę "Lato w kuchni przez okrągły rok". Jest świetna, na pewno nie raz skorzystam z jakiś przepisów:). Na pierwszy plan poszedł sos z makaronem. Bardzo, bardzo dobry i jak to zwykle u Nigelli szybki w przygotowaniu.


Składniki
- 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 3 ząbki czosnku
- 400 g puszka pomidorów w kawałkach
- 125 ml bulionu
- pęczek świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej
- 500 g makaronu pióra Mamma Mia
- sól
- pieprz


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
W rondlu podgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie nabierać złotej barwy, dodać pomidory i zwiększyć ogień. Wlać bulion i gotować, odparowując sos, aż zrobi się gęsty i kleisty. Zdjąć rondel z ognia i dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy makaron dodać do sosu i wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz