Strony

czwartek, 7 lutego 2013

Serca parówkowe zapiekane z pomidorami krojonymi z bazylią i oregano



Przepis ten wpadł mi do głowy wczoraj, ponieważ na Durszlaku zobaczyłam konkurs organizowany przez Pudliszki i Durszlak.  Trzeba było użyć jednego z wymienionych produktów Pudliszki. Mój wybór padł na Pomidory krojone z bazylią i oregano. A że jest to walentynkowy konkurs więc z parówek zrobiłam w kształcie serca. Może na talerzu nie wygląda to jakoś rewelacyjnie, ale zapewniam smakuje wyśmienicie:).





Składniki
- 3 parówki
- pomidory krojone z bazylią i oregano Pudliszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kawałek żółtego sera
- łyżka oleju
- wykałaczki


Parówki przecinamy wzdłuż na pół, potem znów parówkę przecinamy wzdłuż, ale żeby na końcu został 1 - 1,5 centymetra i wywijamy parówkę w serce. Na końcu spinamy wykałaczką żeby nam się serce nie zepsuło.Tak przygotowane parówki wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony - żeby się zarumieniła. W między czasie wlewamy pomidory do garnuszka dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku i chwilkę gotujemy. Parówki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalewamy sosem pomidorowym i ścieramy ser żółty na tarce i posypujemy danie. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Danie można podać z makaronem lub z ryżem.





2 komentarze: