Strony

piątek, 8 lutego 2013

Makaron z sosem serowym



Bardzo lubię makarony z różnymi sosami, ale przyznam się szczerze i bez bicia że sos serowy zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł bardzo dobry, gęsty i na pewno nie raz zagości u mnie na stole. Przepis na ten sos znalazłam gdzieś w internecie.


Składniki
- makaron Czaniecki
- puszka groszku
- 250 g sera żółtego
- 2 serki topione o smaku szczypiorki (mogą być inne)
- mały kubek śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz


Ser żółty trzemy na tarce. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy ser, serki topione, śmietanę i pieprz. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodajemy groszek.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Makaron polewamy sosem lub jak kto woli makaron wrzucamy do sosu.



4 komentarze: