Strony

sobota, 31 marca 2012

Muffinki

Muffinki nadziewane budyniem i czekoladą



Wczoraj wieczorem zrobiłam muffinki nadziewane budyniem i czekoladą. Wyszły dobre, tylko nie wiem czemu nie chcą mi 'wyjść' z foremek silikonowych, tak jakby się przykleiły:/. I zdjęcie z nadzieniem pokażę Wam od góry, bo inaczej niestety się nie dało. Ale najważniejsze, że są dobre, a nawet bardzo dobre.

Składniki

Ciasto podstawowe na muffinki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 ml oleju 
- jajko

Dodatki na wypełnienie
- opakowanie budyniu waniliowe (może być inne)
- 400 ml mleka do budyniu
- 12 kostek czekolady



W garnku przygotowujemy budyń, według wskazówek na opakowaniu. Lepiej dodać mniej mleka, żeby było gęste.
Potem robimy ciasto na muffinki. W misce mieszam suche składniki mąkę, cukier, i proszek do pieczenia. Następnie dodaję olej, jajko, mleko i mieszam.
Do foremek nalewamy na dno trochę ciasta. Następnie wkładamy trochę budyniu (jakieś półtorej łyżeczki) i przykrywamy czekoladą, a następnie zalewam resztą ciasta. W ten sposób nadzienie będzie w środku.
Pieczemy w 200 stopniach, 25 minut.
Wyszło mi w sumie 16 muffinek.




3 komentarze:

  1. Mniam, mniam, pychotka. Dzięki za przepis, może za jakiś czas wypróbuję..... Dziękuję z serca za wpis na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mieszać mikserem czy łyżką czy jak ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj mieszam mikserem :), ale ręcznie też można :)

      Usuń