Strony

wtorek, 6 sierpnia 2013

Zupa krem ze świeżego ogórka



Nie przepadam za zupami ale kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu u Domi, bardzo mi się spodobała i postanowiłam go zrobić. Faktycznie wyszedł krem i to bardzo bardzo dobry.


Składniki
- 600 g ogórków
- 150 g śmietankowego serka topionego (dałam 200 g)
- 1/2 nie dłużej białej cebuli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 700 ml bulionu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- koperek


Ogórków nie obierać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć ogórki do garnka razem z posiekaną w drobną kostkę cebulą, serkiem topionym, mąką ziemniaczaną i bulionem.
Całość podgrzewać aż do mocnego zagotowania (ogórki powinny ugotować się na miękko, więc może to potrwać około 30 minut). Do gorącej zupy wlać śmietanę i posiekany koperek. Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.

2 komentarze: