Strony

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Czerstwy Chleb - co z nim zrobić? Nowy dział na blogu:)



A więc nadeszła ta chwila i oto z tym postem otwieram nowy dział na blogu: Co zrobić z resztkami?
Co tydzień w poniedziałek będę Wam pokazywać dania z przysłowiowych resztek.  Postaram się prezentować dania co tydzień, ale też nie zawsze mi coś zostaje, więc w najgorszym wypadku będzie to co dwa tygodnie.
Mam nadzieję, że dział przypadnie Wam do gustu i z niektórych przepisów skorzystacie:). Ale też mam do Was prośbę jeśli macie jakieś fajne przepisy to podrzućcie mi na maila, a ja wypróbuję i zaprezentuję na blogu:).

A dziś prezentuję Wam pierwszy pomysł na czerstwy chleb, podpatrzyłam go u mojej siostry- jej dzieci się tym zajadają:).


Składniki
- 4 skibki czerstwego chleba
- jajko
- trochę mleka
- sól - opcjonalnie
- pieprz - opcjonalnie
- olej


Jajko łączymy z mlekiem i jeśli chcemy to przyprawiamy solą i pieprzem (ja nie przyprawiam bo daję córce). Następnie skibki chleba maczamy w jajku połączonym z mlekiem po około minucie z każdej strony - żeby chleb zrobił się miękki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor:).

Z pomysłem jak wykorzystać chleb na pewno się jeszcze pomysły pojawią:).

11 komentarzy:

  1. Robiłam taki chlebek nie raz,pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie raczej chleb schodzi i w poniedziałek rano już z piekarni mam świeży :) ale lubię chleb w jajku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest pyszny:). Mi też nie zawsze zostaje ale czasami tak to wtedy żeby nie wyrzucać to kombinuję:D

      Usuń
  3. www.anielskieprzysmaki.pl-ja tez tak robię.A zawsze coś sie oszczędzi albo jak sie nie chce robic kolacji wymyślnej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniały mi się czasy spędzone w akademiku;)
    Ja kocham słodkości, także jajko mieszałam z cukrem i cynamonem lub wanilią ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super dział! :) a taki chlebek też często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z czerstwego chleba można zrobić również fantastyczną przystawkę :D chleb pokroić w kosteczkę, skropić oliwą lub olejem, posypać bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, dodać przecisniety lub posiekany czosnek i wstawić do piekarbika. Piec w 180 stopniach od czasu do czasu przemieszać. Piec do zezłocenia grzanek. Ostudzić i wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem, doprawić solą i gotowe :) przepyyyszneee!

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię taki chlebek, czasem kładę jeszcze ser żółty mój syn uwielbia;) Babcia zawsze robiła nam taki chlebek. Pamiętam jeszcze czasy chleba z wodą ( taką ze studni) i posypany cukrem....ojj to były czasy wszystkie dzieciaki to lubiły

    OdpowiedzUsuń