Strony

niedziela, 31 marca 2013

Pasztet ze śliwką



Gdy znalazłam ten przepis w gazecie Moje Smaki Życia, od razu wiedziałam, że go zrobię. Jest to mój pierwszy pasztet. Wyszedł bardzo bardzo dobry. I teraz wiem, że pasztety zagoszczą u mnie często na stole.


Składniki
- 700 g łopatki
- 2 piersi z kurczaka około 300 g
- pęczek włoszczyzny
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki oleju
- 300 g boczku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka suszonego majeranku
- pół łyżki ziół prowansalskich Kotanyi Raj Smakosza
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilkanaście suszonych śliwek (15 sztuk)



Wieprzowinę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw do gotowania. Dołóż do niej pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości przez godzinę.
Ugotowane mięso z włoszczyzną odłóż do dużego naczynia do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim pokrojony boczek, posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku.
Zimne mięso pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie zmiel razem z warzywami w blenderze (u mnie robot kuchenny, jeśli używasz maszynki, zrób to dwa razy, korzystając z małych oczek).
Do zmielonej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone w paski śliwki bez pestek i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 - 10 minut.
Przełóż do keksówki (u mnie silikonowa).
Masę pasztetową przełóż do formy. Wyrównaj i nożem zrób na wierzchu płytkie rowki. Piecz 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej na całą noc).





sobota, 30 marca 2013

Życzenia



Życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Dyngusa:).
Dziękuję że Jesteście ze mną:).

Monia Gotuje

Suszony schab



Przepis ten znalazłam na blogu u Pani Danusi. Wiem , że dużo razy na różnych blogach pojawiał się ten przepis i pewnie macie już dość, ale to jest mój pierwszy wykonany samodzielnie wyrób domowy. Jest bardzo bardzo dobry, i robi się go bardzo prosto. Polecam nie tylko na święta.


Składniki
- 1 kg schabu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- cała główka czosnku
- 20 g słodkiej papryki - u mnie Papryka Słodka Wędzona Prymat Raj Smakosza
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 kopiste łyżki majeranku


Mięso umyć, osuszyć, obkroić z błony, włożyć do miski i zasypać cukrem. Mięso dobrze wydusić z cukrem i pozostawić na 24 godziny.
Po upływie doby mięso opłukać, osuszyć i powtórzyć to samo tylko zamiast cukru obsypujemy solą i też zostawiamy na 24 godziny.
Przyprawy pomieszać a czosnek drobno posiekać.
Wyjąć mięso po drugiej dobie, wymyć, obsuszyć i ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem.
Wymieszane przyprawy wysypać na mięso  i dobrze całość oklepać, mocno przyklepując.
Schab włożyć do uciętej  nogawki od rajstopy, zawiązać i powiesić w kuchni na minimum 4 - 5 dni. Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i lepiej się kroi i lepiej przejdzie przyprawami.





piątek, 29 marca 2013

Muffinki na śniadanie z suszonym pomidorem mozzarelllą, szczypiorkiem i czosnkiem



Przepis ten znalazłam w internecie, trochę pozmieniałam składniki, ale wyszły bardzo dobre i bardzo sycące. Zjadłam 3 sztuki i miałam dość.


Składniki
- szklanka mąki
- łyżeczka soli ziołowej Kamis
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oliwy (u mnie smakowa czosnkowa)
- pół słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- kulka mozzarelli
- szczypiorek


W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce wymieszać mokre składniki.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać.
Następnie dodać, pomidory suszone, czosnek, mozzarellę i szczypiorek, po czym delikatnie wymieszać.
Przelać do papilotek, i piec w 200 stopniach około 20 - 25 minut.





Pierwsza część nagrody



Dziś przyszła jedna część mojej nagrody, którą wygrałam u Dusi. Nie dotarły jeszcze sosy.

Kukurydziano - cytrynowe pancakes



Jakiś czas temu z firmy Skworcu otrzymałam syrop klonowy. Jeszcze nigdy go nie używałam, a już mi zasmakował. Jest bardzo słodki, bardziej lejący niż miód. Ogólnie bardzo bardzo dobry. Przepis ten znalazłam gdzieś w internecie, nie mogę sobie przypomnieć gdzie:/.


Składniki
- 3 jajka
- szklanka maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- syrop klonowy Skworcu


W jednej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy maślankę, olej, sok z cytryny.
W drugiej misce mieszamy składniki suche.
Łączymy zawartość obu misek, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Smażymy na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju na złoty kolor.



czwartek, 28 marca 2013

Clafoutis



Przepis ten znalazłam w książce "Nigella Ekspresowo", gdy go zobaczyłam wiedziałam od razu że go wypróbuję. Trochę to trwało, bo najpierw zepsuły mi się moje wiśnie:/, a potem jakoś tak było mi do niego nie po drodze:). Ale gdy w paczce od Stovit, dostałam wiśnie od razu je zrobiłam.


Składniki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 75 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 350 g odsączonych drylowanych wiśni Stovit


Wlej olej do foremki w której będziesz piec clafoutis, i wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni.
W dużej misce połącz mąkę z cukrem i mieszając ręcznie albo mikserem, dodawaj po jednym jajku; wlej mleko.
Kiedy piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury, wymieszaj ciasto z odsączonymi wiśniami, otwórz na chwilę piekarnik, wyjmij foremkę, wlej do niej ciasto i szybko wstaw z powrotem do piekarnika.
Piecz przez 30 minut - w tym samym czasie ciasto zacznie ciemnieć i dramatycznie rosnąć przy brzegach, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika opadnie.
Odstaw deser na 10 minut, żeby przestygł.



Jajka faszerowane suszonym pomidorem



W tym roku nie ma u mnie za dużo przepisów świątecznych, pojawią się po świętach:). Więc na przyszły rok jak znalazł:).



Składniki
- 6 jajek (ugotować)
- 3 łyżki majonezu
- pomidory suszone z zalewy (pół słoiczka)
- sól
- pieprz

Jajka ugotować ostudzić, obrać. Po czym przeciąć delikatnie wzdłuż na pól i powyciągać żółtka do miseczki. Pomidory odcedzić z zalewy i zmiksować blenderem (mój niestety nie dał rady:(). Połączyć żółtka, pomidory, majonez doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Później delikatnie wkładać na białka.



Wygrane soki Queen of juice



Taka oto wielka nagroda do mnie dotarła:). Soki Queen of juice:). W sumie 24 sztuki, smak jabłkowy i pomarańczowy. Soki te miałam możliwość wcześniej testować są przepyszne:).



Sałatka makaronowa z serem żółtym i szynką



Dawno nie robiłam sałatki z makaronem, a robi się je szybko i są bardo smaczne.


Składniki
- makaron świderki Czaniecki (kolorowy)
- 200 g sera żółtego
- 200 g szynki
- sól
- pieprz
- majonez


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Ser żółty i szynkę pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez. Najlepiej smakuje schłodzona.

Ser żółty wycięłam za pomocą "przydasi" z Fackelmanna.



wtorek, 26 marca 2013

Deser z jogurtu i kremu brzoskwiniowego



Miałam znów ochotę na lekki deser, trochę pokombinowałam i wyszedł oto taki. Mało kaloryczny a bardzo dobry i bardzo sycący!


Składniki
- jogurt naturalny bałkański
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki zmielonych płatków migdałowych
- krem owocowy brzoskwiniowy Stovit
- garść płatków migdałowych


Jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem waniliowym i zmielonymi migdałami. Do szklanki nakładać warstwami najpierw jogurt, potem krem owocowy i tak na przemian. Na samej górze powinien się znaleźć jogurt i pospać go migdałami.



Paczka od Libella



W tym tygodniu przyszła do mnie długo wyczekiwana paczka od Libella.
W paczce znalazłam:
- Żelatynę
- Budynie
- Proszek do pieczenia
- Cukier wanilinowy
- Aromaty spożywcze
- Kisiele
- Galaretki
- Bita śmietana

poniedziałek, 25 marca 2013

Popołudniowa kawka



Nie wiem jak Wy ale ja czasami mam takie dni, w których lubię z mężem usiąść i wypić w spokoju kawkę. Wtedy można spokojnie porozmawiać, pośmiać się, powygłupiać z naszą córcią:). Są to wspaniałe chwile, chwile których się nie zapomina, które zapisują się w naszej pamięci.

A Wy lubicie wspólne chwile, gdzie można usiąść i pogadać z drugą połówką?

Kawę jaką piliśmy tego po południa to kawa ziarnista Tchibo Caffe Crema Mild, którą otrzymałam ze sklepu Raj Smakosza. Kawa jest bardzo dobra, aromatyczna, ładnie pachnie. Ale nie wiem czemu po wypiciu kawy, mi się chciało tak pić jakbym miała nie wiem jakiego kaca:/. Też tak macie jak pijecie kawę ziarnistą?



niedziela, 24 marca 2013

Marynowane jajka z szafranem



W końcu w tym roku odważyłam się zrobić jajka marynowane:). Znalazłam przepis idealny dla siebie i dziś właśnie się za nie zabrałam. Przepis ten znalazłam na blogu ABC Mojej Kuchni. Wprawdzie nie wiem jak smakują bo zrobiłam je dziś ale po świętach Wam powiem czy warto je robić:).


Składniki
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 8 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
- dwie szczypty szafranu Ambic
Zalewa
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- szklanka cukru
- 1 łyżka soli - wszystkie te składniki do zalewy zagotować!


Jajka obrać tak aby białka były całe.
Poukładać jajka i przyprawy wraz z cebulą w słoiku. Zalać ciepłą zalewą, ale nie gorącą.
Kiedy całkiem wystygnie zakręcić zakrętką i wstawić do lodówki. Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je w lodówce do 5 tygodni.



sobota, 23 marca 2013

Ryż z sosem Arrabbiata i papryką



Nie chciało mi się dziś za bardzo robić obiadu, więc poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego sosu Arrabbita z firmy Jamar. Bardzo mi zasmakował, był gęsty (takie uwielbiam), ostry ( też uwielbiam:D) w moim guście.


Składniki
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sos Arrabbita Jamar
- ryż
- 2 łyżki oliwy
- kawałek żółtego sera


Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek wrzucam na dwie łyżki oliwy i podsmażam. Paprykę myję wyjmuję gniazda nasienne i kroję w większą kostkę. Dorzucam do cebuli i smażę około 10 minut do miękkości. Dodaję sos i podgrzewam również około 10 minut, aby sos był ciepły.
Podaję z ryżem i posypuję serem żółtym.

Paczka od Stovit



Stovit jest to firma która ma w swojej sprzedaży dżemy, musy, oliwki i wiele wiele innych.

W paczce dostałam:
- Jabłka i brzoskwinie prażone z cukrem
- Wiśnie drążone do ciast i deserów
- Powidła śliwkowe
- Żurawina
- Dżem truskawkowy z wanilią
- Oliwki
- Krem owocowy brzoskwiniowy
- Mus z jabłek i marchewki
- Mus z jabłek i brzoskwini
- Marmoladę o smaku różanym



piątek, 22 marca 2013

Budyniowiec



Przepis na to ciasto parę lat temu dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Anusi:). Mój mąż tak je lubi, że wczoraj je zrobiłam a dziś już go nie było:). Do zdjęcia uchowałam jeden kawałek:/.


Składniki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe Libella
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier wanilinowy Libella
- 1 litr mleka
- ciastka Peti Berry ( u mnie jedna duża paczka)
- polewa

Ciasteczka wyłożyć na blaszkę.
Z jednego lita mleka odlać szklankę, a resztę zagotować z margaryną, cukrem wanilinowym, i cukrem.
Do szklanki mleka dodać 4 żółtka, mąkę oraz budynie - zmiksować na jednolitą masę.
Kiedy mleko zacznie się gotować wlać rozrobioną masę i intensywnie mieszać, aby nam nie powstały grudki. Mieszać tak długo aż będzie gęste.
Gorącą masę wlać na ciastka, na masę włożyć resztę ciastek i po ostudzeniu polać polewą.
Przechowywać w lodówce.

Ja polewy nie daję bo jak dla mnie jest za słodkie!



Byłam "na łowach" w biedronce:)



Parę dni temu byłam "na łowach w biedronce:). Upolowałam tackę i szklanki do kawy, ale także mogą służyć do deserów lub do koktajli:)


czwartek, 21 marca 2013

Węgierska zupa gulaszowa - Winiary



Jak wiecie bo pisałam ostatnio o tym wygrałam konkurs na jednym z blogów i otrzymałam w nagrodę zupy. Postanowiłam szybko jedną z nich wypróbować i powiem że całkiem wyszła dobra zupa. Gęsta, przyprawiona i sycąca. Bardzo nam z mężem zasmakowała.

Składniki
- Węgierska zupa gulaszowa Winiary
- 200 g mięsa wieprzowego (łopatka)
- 1 duży ziemniak
- 1 czerwona papryka
- jedna papryczka chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 - 3 łyżki oleju do smażenia


Mięso pokrój w cienkie paseczki. Paprykę i ziemniaka oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso przez około 5 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i przesmaż.
Dodaj zawartość większej saszetki, dobrze wymieszaj i wlej 1 litr zimnej wody oraz paprykę, chilli  i ziemniaka.
Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie), od czasu do czasu mieszając.
Dodaj zawartość mniejszej saszetki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.



środa, 20 marca 2013

Kulki z sera białego w zielonej panierce z niespodzianką w środku



Przepis ten znalazłam w gazecie Moje Smaki Życia. Zainspirował mnie ten przepis bardzo i postanowiłam go zrobić. Mimo, że ciężko się robiło kulki i może nie wyglądają za apetycznie, ale smakują wyśmienicie:).


Składniki
- 500 g białego sera
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 20 małych oliwek (u mnie pomidory suszone)
- duży pęczek szczypiorku


Ser rozgnieść widelcem w misce. Dodać majonez doprawić solą i pieprzem i papryką. Wymieszać na gładką, gęstą masę. Dłońmi zwilżonymi wodą formuj lulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włóż suszonego pomidora. Pokrój szczypiorek wrzuć go na talerzyk i obtaczaj w nim kulki. Włóż je na godzinę do lodówki, aby się schłodziło.



Druga paczka od Skworcu:)



A w paczusce otrzymałam:
- Kiwi kandyzowane
- Skórka pomarańczowa
- Anyż gwiazdkowy
- Kwiaty Lawendy
- Kawa rozpuszczalna Amaretto




- Sól cebulowa
- Kawa ziarnista Rafaello
- Orzeszki piniowe
- Laski cynamonu
- Przyprawa do kawy





- Kawa ziarnista Cappuccino
- Pieprz zielony
- Chili nitki
- Figi suszone




- Arom at waniliowy
- Syrop klonowy


Jeszcze raz Panu Markowi dziękuję za stałą współpracę:).

wtorek, 19 marca 2013

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem w środku



To moja pierwsza wytrawna propozycja na święta Wielkanocne. Pieczeń tą pierwszy raz zobaczyłam na jakimś blogu, a następnie w gazecie. Tak mnie zaciekawiło że musiałam zrobić. I powiem Wam, że wyszło wspaniałe:).


Składniki
- kilogram mielonego
- 4 jajka (ugotowane na twardo) + 2 do mięsa surowe
- sól
- pieprz
- Cebula smażona Kotanyi Raj Smakosza
- Papryka słodka wędzona Prymat Raj Smakosza
- Zioła Prowansalskie Kotanyi Raj Smakosza
- garść bułki tartej lub czerstwy chleb (nie miałam)
- keksówka


Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, cebulę smażoną, , paprykę słodką wędzoną , zioła prowansalskie. Zagniatamy mięso, na koniec dodajemy bułkę tartą. Gdy mięso już jest gotowe pół przekładamy do keksówki, na to wkładamy ugotowane obrane jajka, i na jajka nakładamy mięso. Wyrównujemy powierzchnię, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.






Paczka ze sklepu Raj Smakosza



Ostatnio nawiązałam fajną współpracę ze sklepem Raj Smakosza. Jest to sklep , który posiada w swojej ofercie produkty znanych firm takich jak: Prymat, Irving, Vitax, Herbapol i wiele wiele innych. Zapraszam na stronę sklepu:).
Warto w sklepie Raj Smakosza, zamawiać produkty za pomocą tak zwanych paczkomatów, ponieważ przesyłka do 20 kilogramów kosztuje tylko 7.99. Jest o wiele tańsza jakbyście zamówili przez pocztę lub kuriera. Dlatego serdecznie polecam:)!

W pierwsze paczce jaką otrzymałam dostałam takie oto produkty, dlatego w takich woreczkach gdyż zostały przesypane z większych opakowań.

Herbata Miętowa z Herbapola
Herbata Irving na dobranoc
Herbata Malina&Granat z Vitaxu




Przyprawa Gyros Kotanyi
Cebula smażona Kotanyi
Papryka słodka wędzona Prymat
Oregano Kotanyi
Sos Tzatziki Prymat
Papryka Chili Strąki Przyprawy Stasia





Bruschsetta Prymat
Zioła prowansalskie Kotanyi
Przyprawa do kurczaka Prymat
Kawa ziarnista Tchibo Caffe Crema Mild

Ślicznie Pani Agacie dziękuję za paczuszkę i za zaufanie:).

poniedziałek, 18 marca 2013

Ogłoszenie wyników z Makaronami Czanieckie



Witajcie, przyszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu z okazji pierwszych urodzin bloga. Niestety albo i stety w konkursie wzięło udział tylko trzech uczestników. Z jednej strony było mi przykro, ale z drugiej nie miałam problemów z wyborem zwycięzców.

A więc wygrały następujące osoby:
1. Marta z bloga Marta - Gotuje
2. Ania Szynka
3. Karolina Stańczuk

Gratuluję zwyciężczyniom  i proszę wysłać swoje dane na mój mail:)