Strony

niedziela, 24 marca 2013

Marynowane jajka z szafranem



W końcu w tym roku odważyłam się zrobić jajka marynowane:). Znalazłam przepis idealny dla siebie i dziś właśnie się za nie zabrałam. Przepis ten znalazłam na blogu ABC Mojej Kuchni. Wprawdzie nie wiem jak smakują bo zrobiłam je dziś ale po świętach Wam powiem czy warto je robić:).


Składniki
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 8 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
- dwie szczypty szafranu Ambic
Zalewa
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- szklanka cukru
- 1 łyżka soli - wszystkie te składniki do zalewy zagotować!


Jajka obrać tak aby białka były całe.
Poukładać jajka i przyprawy wraz z cebulą w słoiku. Zalać ciepłą zalewą, ale nie gorącą.
Kiedy całkiem wystygnie zakręcić zakrętką i wstawić do lodówki. Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je w lodówce do 5 tygodni.



5 komentarzy:

  1. Ciekawe. NIgdy nie próbowałąm takich jajek, chyba spróbuję. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja marynuję w winie!! w tygodniu zapraszam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też zrobiłam jajka ale bez szafranu ;)

    OdpowiedzUsuń