Strony

piątek, 7 września 2012

Winiary Pomysł na... Creme Caramel z sosem karmelowym



Jakiś czas temu od firmy Lemonsky dostałam do przetestowania deser Creme Caramel z sosem karmelowym. Bardzo się ucieszyłam gdy zobaczyłam go w paczce bo polecało mi go wiele osób.

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
Przygotowania 15 minut.
Czas chłodzenia 1,5 godziny.

Sposób przygotowania:
Zagotować 250 ml mleka. Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 m śmietanki.
Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać przygotowany miks. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Przygotowany deser rozlać do 4 foremek. Chłodzić w lodówce około 1,5 godziny.
Sos karmelowy:
Zawartość mniejszej saszetki wsypać do naczynia i zalać 50 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Ostudzić i chłodzić w lodówce.

Przed serwowaniem deseru sos ponownie wymieszać. Foremki z kremem zanurzyć pojedynczo w gorącej wodzie nie dłużej niż 10 sekund i wykładać do góry dnem. Gotowy deser polać sosem karmelowym.


Muszę powiedzieć, że dawno się tak nie zawiodłam na "gotowym deserze". W ogóle mi nie smakował, mimo że wielu moich znajomych się nim zachwycało:(. Sos karmelowy był niedobry szczypał mnie po gardle, w ogóle nie przypominał smaku karmelu:/. Smak był ostry, nawet nie wiem z czym go porównać, ale na pewno nie z karmelem. Tak więc uważam ten deser za nie wypał.





6 komentarzy:

  1. masz rację tez kiedys dostałam; zrobiłam i ohyda straszna jeszcze sam deser jakoś sie zje ale ten sos porażka

    OdpowiedzUsuń
  2. Serio? Właśnie się zastanawiałam kiedyś, czy nie kupić, ale finalnie zrezygnowałam. widać, to była dobra decyzja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba trochę przesadziłaś...

    OdpowiedzUsuń
  4. Panna Cotta od Winiary też mi nie smakowała, czuć było chemią...

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam z sosem karmelowym więc nie wiem ale mi bardzo smakowała panna cotta z sosem truskawkowym, tylko nie mogę sobie przypomnieć czy to było Winiary. Ale zrobiłam to troszeczke inaczej niż Ty Moniu. Uszykowałam pucharki do lodów na spód dałam galaretkę truskawkową z truskawkami(tak pół pucharka) na to panna cotta i polałam sosem i wszystkim moim gościom smakowało :)

    OdpowiedzUsuń