Strony

sobota, 30 czerwca 2012

Jajecznica z kiełbasą chorizzo i camembertem



Ostatnio jakoś tak często robię jajecznicę, ale tym razem zrobiłam inną. Z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, a muszę przyznać, że wyszła ciekawa w smaku mi bardzo smakowała.


Składniki
- kiełbasa chorizzo
- ser camembert
- 5 jaj
- przyprawa do jajek RAMI


Kiełbasę chorizzo, pokroiłam na plasterki, i plasterki przeciełam jeszcze na pół:). Podsmażyłam je bez tłuszczu na patelni, dlatego bez tłuszczu ponieważ kiełbasa podczas smażenia wydobywa tłuszcz. Camembert pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do jajek i razem z jajkami włożyłam na patelnie i smażyłam. Pod koniec dodałam przyprawę do jajek.



Dr. Oetker



Na początku  czerwca mój tata obchodził 60 urodziny, więc postanowiłam mu zrobić niespodziankę i przygotować tort. Ale tort z produktów Dr. Oetker, możecie się ze mnie śmiać, ale ja po prostu jakoś tak boję się sama zrobić tort. Boję się że by mi nie wyszedł.
Tort powstał z Biszkopta - Fix - musiałam dodać 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 4 kopiste łyżki mąki. Biszkopt wyszedł fajny, po upieczeniu nie opadł, musiałam piec w 180 stopniach około 40 - 50 minut.
Krem został zrobiony z Masy Śmietanowej o smaku śmietankowym - tu musiałam dodać 0,5 litra mocno schłodzonej śmietanki 30 %, i ubijać najpierw samą śmietanę a pod koniec dodać masę śmietankową.
Biszkopt przeciełam wzdłuż na pół i posmarowałam masą i górę również, na to włożyłam kwiatki, literki i cyferki czekoladowe, oraz posypałam cukrem różowym.
Na koniec Wam napiszę, że moja rodzina myślała że robiłam go sama i chciała przepis:).







Deser Mousse czekoladowy - szczerze powiedziawszy nigdy wcześniej nie słyszałam o takim deserze. Ale powiem, że wyszedł całkiem dobry. Jest to alternatywa gdy mamy ochotę na słodkie a nie chce nam się robić, albo nie mamy czasu.
Do przygotowania tego deseru potrzebne było 250 ml mleka zimnego, i kilka biszkoptów. Do miseczek włożyć biszkopty namoczone wcześniej w mleku a na to masę deserową. Schłodzić w lodówce godzinę albo dwie i gotowe. Mi wyszło z tego 3 miseczki







Góralka - jak dla mnie była to tajemnicza nazwa dlatego gdyż ja to znam pod nazwą karpatka. Ucieszyłam się gdy zobaczyłam to w paczce ponieważ lubię karpatkę, a jeszcze nigdy jej nie robiłam, bo jak to zwykle boję się że coś mi nie wyjdzie:/.
Do ciasta musiałam dodać - 250 ml wody, 125 g margaryny i 4 jajka. Musiałam zagotować wodę z tłuszczem i wsypać mieszankę do wypieku ciasta. Z ciasta miała wyjść kula, i wyszła. Po podgrzaniu trzeba było przełożyć do miski i dodawać po jednym jajku, aż do uzyskania jednolitej masy. Otrzymaną masę trzeba podzielić na dwie części. Jedną część rozprowadzić na blaszce. Piec na złoty kolor. Tak samo robimy z drugą częścią.
Krem budyniowy - potrzebne było pół lita mleka i 200 g miękkiego masła. Mleko trzeba było zagotować, wlać krem i ciągle mieszać. Potem zdjąć z ognia przelać do miski i poczekać aż ostygnie. Gdy masa ostygnie zmiksować ją, dodając po trochu 200 g miękkiego masła.
Po upieczeniu przełożyć ciasto kremem, i można jeść:).




piątek, 29 czerwca 2012

Koktajl malinowy



A dziś na śniadanko był pyszny koktajl malinowy. Jak ja lubię lato i owoce, mogłabym takie koktajle pić codziennie.


Składniki
- 400 g malin
- banan
- duży jogurt naturalny
- 3 łyżki cukru




Maliny i banana wrzucamy do blendera, dolewamy jogurt i cukier, miksujemy. Podajemy od razu po zrobieniu.



czwartek, 28 czerwca 2012

Sałatka z białymi szparagami, fetą, sałatą i sosem winegret



Nareszcie skończyła się pierwsza część remontu, jestem happy:). Jeszcze trochę przed nami ale dopiero za tydzień, czyli tydzień spokoju:). A dziś proponuję fajną sałatkę wiosenną, z białymi szparagami. Ale była dobra:).


Składniki
- pęczek szparagów białych
- sałata
- ser feta
- pomidorki cherry
- Dressing Winegret Develey




Szparagi obrać umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić. Sałatę umyć i porwać na mniejsze części. Pomidorki również umyć i pokroić na połówki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, polać sosem winegret i jeszcze raz przemieszać.







Dressing Winegret Develey - Bardzo mi zasmakował i mojemu mężowi. Czuć było delikatny posmak octu winnego i oleju i oczywiście przypraw. Ma ładny żółty kolor. Można dawać go do sałatek, do warzyw jak i do różnych innych przystawek.

środa, 27 czerwca 2012

Piwo grzane z syropem z czarnego bzu



Wiem że jest lato, a ja tu Wam o grzanym piwie pisze:); ale mój mąż ostatnio był przeziębiony, a że piwo było w lodówce więc zrobiłam mu piwo grzane. I muszę powiedzieć, że pomogło:).


Składniki
- 0,5 l piwa
- 3 łyżki syropu z czarnego bzu


Najpierw do garnka wlałam piwo, potem nalałam syrop. Postawiłam na gazie i czekałam, aż zrobi się ciepłe. Trzeba pamiętać, że piwa nie można zagotować!!! Pić ciepłe.



wtorek, 26 czerwca 2012

Herbaty Richmont


W zeszłym tygodniu nawiązałam współpracę ze sklepem Richmont. Dostałam do przetestowania 12 smaków herbat, i taki o to piękny zestaw porcelany:).

Herbaty dostałam o takich smakach;
- Yerba Mate Lemon
- Green Jasmine
- Earl Grey Blue
- Ceylon Fop x 2
- English Breakfast
- Gunpowder Green
- Mexican Dream
- Peach Lemon Star
- Green Mint
- Rooibos Sunrise
- Forest Fruits









Niebawem pierwsze relacje i oceny:)

Dżem porzeczkowo - malinowy



Dostałam od teściowej ostatnio trochę czerwonych porzeczek i malin, i jakoś tak nie miałam ochoty ich zjeść więc postanowiłam zrobić dżem. Muszę przyznać że wyszedł znakomity:), nie spodziewałam się aż takiego efektu!


Składniki
- 400 g czerwonych porzeczek
- 300 g malin
- 700 g cukru żelującego



Po umyciu i obraniu owoców, włożyłam je do garnka i zasypałam trochę cukrem aby puściły sok i odstawiłam na całą noc. Następnego dnia postawiłam na gazie i gotowałam około 30 minut żeby odparował sok. Po 30 minutach wsypałam resztę cukru i gotowałam jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie przelewałam dżem do wyparzonych słoików, zamykałam i ustawiłam do góry nogami:).
Wyszły mi 3 słoiczki po 300 ml i jedna miseczka.





poniedziałek, 25 czerwca 2012

Rozwiązanie konkursu z herbatą Irving w roli głównej:)

Dwa tygodnie temu ogłosiłam konkurs z herbatą Irving w roli głównej. Niestety nie przyszło do mnie dużo zgłoszeń. Z jednej strony może i dobrze bo nie musiałam za dużo wybierać, ale z drugiej szkoda, bo herbaty Irving są bardzo dobre i godne polecenia. Miałam okazję je testować i jestem z nich bardzo zadowolona.


A zwycięzcami zostały:
Kasia z bloga wyspasmaku.blox.pl
Marta z bloga marta-gotuje.pl
Marika z bloga dzikowiec-od-kuchni


Dziewczyny serdecznie Wam gratuluję i proszę o przesłanie adresów na mój mail:)! Postaram się paczki wysłać do końca tygodnia.


Kruche babeczki z kremem waniliowym i jagodami



Od paru dni u mnie w domu trwa remont:/. I nie mam czasu piec, nie mam warunków, a poza tym jak to wszystko widzę to mi się zwyczajnie nie chce. Ale, że mój mąż bardzo lubi słodkie więc kupiłam babeczki, do tego gotowy krem waniliowy i posypałam babeczki jagodami. Musze powiedzieć, że całkiem smaczne wyszły, krem też niczego sobie.


Składniki
- opakowanie kruchych babeczek
- krem do tortów waniliowy Dr. Oetker
- jagody (około pół szklanki)




Babeczki wykładamy na talerz. Krem do tortów połączyć z mlekiem i ubijać około 3 minut, po ubiciu włożyć na babeczki i posypać jagodami.



niedziela, 24 czerwca 2012

Kolorowa zapiekanka z kiełbasą




Dziś jestem jakaś nerwowa wszystko mnie denerwuje, a do tego wszystkiego za grosz dziś nie mam cierpliwości do mojej córki:/. W końcu poszła spać wiec mogę się odprężyć.
Dziś na obiad zaserwowałam fajną zapiekankę przepis znalazłam w "Kolekcji Dobrej Kuchni". Zapiekanka bardzo syta, wyszło jej dużo więc będzie jeszcze na jutrzejszy obiad.



Składniki
- 200 g makaronu
- 200 g kiełbasy (u mnie zwyczajna)
- marchew
- pietruszka
- 2 cebule
- pomidory w puszce
- łyżka mąki
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- ser żółty
- fasolka szparagowa Bonduelle


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, obsypać mąką i obrumienić.
Warzywa z wyjątkiem pomidora, drobno posiekać, dodać do mięsa i chwilę podsmażyć. Wlać około 2 szklanek wody, przyprawić i dusić do miękkości.
Pod koniec smażenia dodać puszkę pomidorów.
Do naczynie żaroodpornego włożyć makaron, polać mięsnym sosem. Posypać startym serem. Zapiekać około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.




sobota, 23 czerwca 2012

KONKURS!!!! MACIE CZAS TYLKO DO JUTRA DO GODZINY 24 !!!!!


Konkurs:)!!!


A teraz zapraszam na mój pierwszy konkurs!!!!!:)
Dzięki uprzejmości Ani z firmy Irving mogę zorganizować konkurs. Nagrodami w konkursie są 3 herbaty firmy Irving:
Herbata Zielona Malinowa
Herbata Zielona Ananasowa
Herbata Zielona Melonowa




Takich zestawów mam 3 więc wygrają trzy osoby:).
 A zasady konkursu są takie:
- Proszę o polubienie mojego profilu na Facebooku tutaj
- A konkurs polega na tym: proszę o przygotowanie herbaty Ice Tea na bazie herbat Irving. Zdjęcie wraz z przepisem proszę wysłać na mojego maila : mariolka2004@gmail.com. Na zdjęciu musi się znajdować również pudełko herbaty. Konkurs trwa od dzisiaj do 24 czerwca włącznie do godziny 24! Dnia 25 czerwca ogłoszę zwycięzców. 
Zapraszam i czekam na ciekawe przepisy!!!


Muffinki z jagodami

Muffinki z podwójną ilością jagód





W końcu mam chwilę wolną, mała poszła spać i mogę sobie chwilę odpocząć i posiedzieć przy komputerze. Dziś na deser proponuję muffinki  z jagodami. Powiem Wam, że z tych wszystkich, które robiłam do tej pory te okazały się najlepsze:). Wyszły wyśmienite, znikły z talerza w tempie ekspresowym:).


Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- szklanka mleka
- jajko
- jagody (dałam na oko:))




W jednej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek. Mleko, olej, jajko mieszamy w drugiej misce. Suche składniki mieszamy z mokrymi, tak długo aż wszystko się połączy. Po chwili dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Pieczemy w 200 stopniach, około 30 minut





Koktajl

Koktajl z brzoskwini i czerwonych porzeczek




Jest lato więc koktajli u mnie nie zabraknie:). Jak wiecie bardzo je lubię, tym razem miałam brzoskwinie i porzeczki. Wyszedł fajny smak, tylko mój blender ręczny za bardzo sobie nie poradził z pestkami porzeczek:/. 




Składniki
- 2 brzoskwinie
- około 100 g porzeczek
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki maślanki


Brzoskwinie umyłam i obrałam i wyciągnęłam pestkę. Porzeczki obrałam i wypłukałam. Najpierw zmiksowałam brzoskwinie, po chwili dodałam porzeczki i cukier i znów zmiksowałam. Po chwili dodałam maślanki i jeszcze raz zmiksowałam. Odstawiłam na pół godziny do lodówki aby się schłodziło.






piątek, 22 czerwca 2012

Ciasto i test margaryny

Ciasto z czereśniami 





Jakiś czas temu dostałam do przetestowania 3 margaryny: do ciast kruchych, do ciast drożdżowych i do kremów. Pierwszą jaką przetestowałam to margaryna do ciast kruchych, zrobiłam na niej ciasto z czereśniami.
Muszę przyznać, że ciasto wyszło fajne pulchne i margaryna okazała się dobra. Szczerze powiedziawszy wcześniej nie spotkałam się z tymi margarynami, nie widziałam ich w sklepie.
Znalazłam ten przepis w internecie.


Składniki
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg czereśni
- 200 g margaryny




Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, na końcu nie przerywając ucierania wsypywać po łyżce mąki. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzch włożyć owoce. Piec w 200 stopniach, około 45 minut.





czwartek, 21 czerwca 2012

Koktajl

Koktajl jagodowy




Jak ja lubię jagody:). Taki koktajl muszę Wam się przyznać pierwszy raz zrobiłam i pierwszy raz piłam. Wyszedł bardzo fajny gęsty i smaczny.


Składniki
- 0,5 l jagód
- 2 szklanki maślanki
- 3 łyżki cukru




Jagody z cukrem wsypałam do blendera i zmiksowałam. Po chwili dodałam maślankę i znów zmiksowałam. Odstawiłam do lodówki żeby się schłodziło.



środa, 20 czerwca 2012

Jagody

Jagody z cukrem na zimę




Wczoraj poszłam na targ i zakupiłam 3 litry jagód:). Zrobiłam parę rzeczy z nich, które po kolei zaprezentuję na blogu.
Pierwsze danie jakie zrobiłam to jagody zasypane cukrem na zimę, dla mojej córci. Gdyby zimą była chora będzie jak znalazł.


Składniki
- 0,2 l jagód
- cukier
- słoik
- garnek
- woda




Do słoika wkładamy trochę jagód , zasypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Powtarzamy to tak długo ile jest miejsca w słoiku, na samej górze powinien znajdować się cukier. Zamykamy słoik szczeknie, wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy, od zagotowania 15 minut.