Strony

poniedziałek, 31 marca 2014

Pasta jajeczna z chrzanem



Dawno nie było posta , dawno. Nie miałam siły się za niego zabrać, jak i za inne też. Postaram się poprawić, aczkolwiek ciężko mi się siedzi przy komputerze i brzuch mnie boli :/.
Dziś proponuję Wam bardzo dobrą i ostrą pastę jajeczną z chrzanem. Bardzo mi zasmakowała w tej wersji.


Składniki
- 5 jajek (ugotowanych na twardo)
- łyżka majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól


Jajka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera (można też podusić widelcem). Blendujemy po czym przekładamy do miski dodajemy posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Na koniec dodajemy majonez i chrzan - mieszamy!

środa, 26 marca 2014

Zupa porowa z ryżem



Ostatnio stałam się fanką zup. Szczególnie do gustu przypadła mi zupa z pora właśnie :). Przepis na tę zupę znalazłam z gazecie Moje Smaki Życia.


Składniki
- 2 duże pory (jasne części)
- 1 marchewka
- około 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 l bulionu
- pół szklanki ryżu lub jeden woreczek
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz


Pora dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na pół i posiekaj w piórka. Umytą i obraną marchewkę pokrój w drobną kostkę. Obrany imbir i czosnek drobno utrzyj.
Na rozgrzanej w garnku oliwie z masłem zeszklij pora (około 5 minut). Dodaj imbir a po chwili czosnek - przesmaż. Wrzuć ryż i marchew, zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem około 15 minut aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki.

niedziela, 23 marca 2014

Sernik mocno cytrynowy



Jak już pewnie zauważyliście rzadziej pojawiam się na blogu i na facebooku, spowodowane jest to tym iż spodziewam się drugiego dzidziusia:). Jestem w 10 tygodniu ciąży i nie zawsze czuję się dobrze aby coś napisać a tym bardziej gotować ;). Bloga będę prowadzić dalej, ale pewnie posty będą pojawiać się rzadziej, a po urodzeniu jeszcze mniej. Ale do października jeszcze daleko;).
Dziś zapraszam Was na przepysznego sernika, bardzo ale to bardzo cytrynowego - podbił on moje serce:). Uwielbiam ciasta cytrynowe. Przepis na ten sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki.


Składniki
- 1 kg sera na sernik (dałam taki z wiaderka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 6 cytryn (skórka) + sok z jednej cytryny
- 125 masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru 
- Przyprawa do sernika i mas serowych Kamis Raj Smakosza




Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać resztę składników, poza białkami - dokładnie zmiksować. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wlać do tortownicy 23 cm.
Piec 50 - 1 godziny w 170 stopniach.

UWAGA!!!!
Żeby sernik po upieczeniu nam nie opadł, nie wyciągamy go od razu z piekarnika. Otwieramy leciutko drzwi i czekamy aż piekarnik ostygnie!




piątek, 21 marca 2014

Serek wiejski z brzoskwinią



To żaden przepis a raczej pomysł jak można zjeść serek wiejski na słodko. Bardzo mi to zasmakowało:).


Składniki
- serek wiejski
- 3 brzoskwinie z puszki


Brzoskwinie pokroić w kostkę i wymieszać z serkiem :).

wtorek, 18 marca 2014

Zupa warzywna



Zrobiło się zimno to i zupki lepiej smakują. Tym razem postawiłam na prostą i tanią zupkę warzywną.


Składniki
- mięso (u mnie pół kurczaka)
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- por
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz w kulkach
- liść laurowy 
- ziele angielskie


Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę, pietruszkę, seler cebulę por - kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Wkładamy mięso i zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Stawiamy na gazie i gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 40 minut do miękkości mięsa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku.
Pod koniec gotowania zupy dodajemy je do garnka.


sobota, 15 marca 2014

Pappardelle z mielonym, czerwoną fasolką i papryka



Kolejna propozycja na przygotowanie łatwego i w miarę szybkiego obiadu. Ostatnio mamy fazę na makarony i ciągle je jemy:D.


Składniki
- makaron Pappardelle Czaniecki
- 0,5 kg mielonego wieprzowego
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka czerwonej fasoli
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- czerwona papryka słodka


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy mięso mielony i smażymy, około 20 minut. Pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, czerwoną fasolkę (ten sok z puszki też), i pod przykryciem gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku przyprawami.



czwartek, 13 marca 2014

Podstawowy przepis na placuszki



Podstawowy przepis na placuszki znalazłam w gazecie Moje Smaki Życia. Placuszki wyszły bardzo dobre, wyszło ich aż 21 sztuk.


Składniki
- 3 jajka
- 350 ml maślanki
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Jajka rozkłóć, dodaj maślankę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 40 minut. Ciasto powinno być dużo bardziej gęste niż naleśnikowe, aby placuszki zachowały kształt podczas pieczenia. Rozgrzać patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.

poniedziałek, 10 marca 2014

Penne z sosem z sera pleśniowego i żółtego



Kolejna propozycja na mega szybkie danie z makaronem w roli głównej.


Składniki
- Makaron Penne Czaniecki
- 2 trójkąty sera pleśniowego
- 100 g sera żółtego
- czosnek
-  50 ml śmietanka 18%


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć na rozgrzany olej, chwilę podsmażyć i włożyć ser pleśniowy. Poczekać aż się roztopi i dodać śmietankę oraz ser żółty i mieszać. Gdy się rozpuści ser żółty dodać ugotowany makaron wymieszać i zajadać ze smakiem :).

sobota, 8 marca 2014

Muffinki bananowe z żurawiną i białą czekoladą




Muffinki te zrobiłam z myślą o Domi u której trwa a w sumie pomału kończy się akcja zimowa muffinkowa:).
A przepis na muffinki znalazłam w książce mojej ulubionej Nigelli Lawson "Jak być domową boginią - wypieki i przysmaki kojące duszę".


Składniki
- 125 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 banany
- 60 ml kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 40 g suszonej żurawiny - posiekanej
- 50 g białej czekolady - posiekanej


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Roztop masło w rondlu, zdejmij z ognia, dodaj cukier, wanilię i miękkie banany, rozgniatając je widelcem. Wmieszaj kwaśną śmietanę oraz jajka i - tym samym widelcem albo drewnianą łyżką - energicznie wymieszaj. Starannie wmieszaj sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, a na koniec mąkę, żurawinę i czekoladę.
Gdy tylko składniki się połączą, rozłóż ciasto do papilotek i piecz 20 minut, aż się zarumienią i będą sprężyste.








czwartek, 6 marca 2014

Kurczak w przyprawie z błonnika i majeranku



Jakiś czas temu dostałam drugą paczuszkę od Sklepu Raj Smakosza. Znalazłam wiele fajnych przypraw i inne pomocne w gotowaniu produkty. Na pierwszy ogień poszła przyprawa Fit Up! Do drobiu. Danie wyszło bardzo dobre.

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego 
- 6 łyżeczek przyprawy do drobiu Fit Up! Raj Smakosza



Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić na mniejsze części. Przyprawę do drobiu Fit Up! (6 łyżeczek) wymieszać z sześcioma łyżkami jogurtu. Posmarować przyprawą kurczaka i odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie najlepiej ją ugrilować w piekarniku z funkcją grilla. Ja takiej funkcji nie posiadam, więc usmażyłam kurczaka na niewielkiej ilości oleju na patelni. Podałam kurczaka z ziemniakami.




Zapraszam na Stronę Raj Smakosza po wiele fajnych i przydatnych produktów w kuchni po atrakcyjnych cenach!

wtorek, 4 marca 2014

Ciasteczka kakaowe



Kolejne miłe popołudnie spędzone z córeczką przy pieczeniu i wycinaniu ciasteczek:).


Składniki
- łyżeczka kakao
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- pół szklanki brązowego cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- szczypta soli



Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski.
Wbijamy jajko dodajemy masło, masło pokrojone w kostkę, cukier i kakao.
Zagniatamy szybko ciasto.
Chłodzimy je 30 minut w lodówce.
Pieczemy w 180 stopniach, około 15 minut.

niedziela, 2 marca 2014

Cytrynowe placuszki



Jak już kiedyś pisałam uwielbiamy z mężem i córcią wszelkiego rodzaju placuszki czy naleśniki, więc co jakiś czas tworzę nowe. Przepis na te wypatrzyłam u Domi.


Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- starta skórka z jednej cytryny
- 1 szklanka zimnego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki lemon curdu
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki rozpuszczonego masła


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i skórkę z cytryny.
W drugiej misce wymieszać lemon curd z cukrem, wbić jajka i roztrzepać, na koniec wlać mleko i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać na gładką masę, , cały czas mieszając wlać roztopione masło.
Smażyć na złoto na suchej patelni. Podawać z lemon curd lub masłem.