Strony

piątek, 24 stycznia 2014

Schab ze śliwką



Schab w takiej postaci często gości u mnie na stole, bardzo go lubimy. Aż się sama sobie dziwię, że jeszcze nie pojawił się na blogu:D.


Składniki
- 700 g schabu
- śliwki suszone
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna ponieważ na oleju wychodzi gorsze)
- woda do podlania lub bulion


Schab płuczę, osuszam, robię w środku wzdłuż schabu dziurę i wtykam tam śliwki po czym  przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką - odstawiam do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyciągam schab i obsmażam go w garnku na margarynie z każdej strony, trwa to około 30 - 40 minut. Później podlewam schab wodą lub bulionem, zmniejszam gaz i trzymam schab pod przykryciem około godziny - półtorej.
Schab podaję z pyzami lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz